Om Receptfavoriter

Henrik Mattsson, kock och skapare av Receptfavoriter.se
Henrik Mattsson, kock och skapare av Receptfavoriter.se

Henrik Mattsson heter jag som skapar Receptfavoriter.se. Jag är kock, matskribent och fotograf med runt 25 års erfarenhet. Jag har en fil. kand högskoleutbildning i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan.

Här hittar du recept jag provlagar, skriver och fotar. Vidare hittar du matinspiration i form av artiklar om mat, råvaror, drinkar och drycker.

Jag vill förmedla så bra och användbara recept, råd och tips till dig som möjligt.

Jag tror att alla kan laga god mat och jag hoppas att mina recept kan vara till hjälp. Så laga mer mat och våga testa.

Gratis och oberoende

Sidan är gratis och det kostar ingenting för dig som besökare. Sidan finansieras av reklamvisningar och är helt osponsrad. Inga företag eller kommersiella intressen, annonsörer eller aktörer ligger bakom innehållet.

Om du har annonsblockerare så får du gärna slå av den för min sida och stå ut med lite annonser.

Bakgrund

Mitt intresse för mat började med mormors köttbullar, mitt första sommarjobb i köket på Svenska turistföreningens restaurang på Tjärö, sedan var jag kock på isbrytare vid Marinen Försvarsmakten, efter det jobbade jag som kock på Ulriksdahls Wärdshus (som hade en stjärna i Guide Michelin) och vidare på andra restauranger, byssor på båtar och sommar-krogar. Jag har också rest en del och skaffat mig erfarenhet i kök samt studerat utomlands bla i Adelaide, Australien.

Genom åren har lagat jobbat heltid och säsongsvis på olika restauranger - från lyx till små krogar och kök, i servering, kallskänken, i källaren, vid luckan, såsspisen, köttspisen, fiskspisen, desserter och förrätter osv...

Utbildning:

År 2000 gick jag ut Restauranghögskolan i Grythyttan och blev högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap. På restauranghögskolan läste jag till kulinarisk kock och måltidskreatör med kurser i bland annat dryckeskunskap och sommellerie om vin, öl och sprit; drinkar och cocktails; kreativ matlagning, näringslära, livsmedelshygien, företagsekonomi, service och möte, mathistoria, kulinariskt hantverk, molekylär gastronomi, sensorik, estetisk gestaltning, måltidskultur, ceremoniella måltider med mera.

Jag har också studerade gastronomi i 3 månader i Australien och universitetet i Adelaide.

Vidare har jag ett internationellt WSET Advanced Certificate i vinkunskap och drycker.

Matskribent och egen företagare

Med en måltidsutbildning i bagaget började jag som matskribent och journalist att skriva och sälja artiklar och recept i olika tidningar ex. Svenska Dagbladet, DN, Ystad Allehanda och Smålandsposten med flera landsortstidningar. Detta material började jag runt 2003 att skriva om och komplettera med recept och 2006 började jag på allvar lägga upp recept och matartiklar på Receptfavoriter.

Jag är också författare och har skrivit en bok om Calvados samt kokboksförfatte av en kokbok: Hjälp, jag kan inte koka ägg. Vidare har jag via mitt företag i flera år drivit catering och hållit i events inom mat och dryck exempelvis ostprovning, mat och vin i kombination, matlagningskurser, chokladprovning, vinprovning, calvadosprovning, whiskyprovning med mera.

Ibland lånar jag ut recept och bilder till goda syften som ex. för att publicerats i tidningar som Allt om Diabetes med flera.

Idag provlagar och skapar jag recept, skriver om mat och fotograferar på heltid. Sidan växer med nya recept jag då och då lägger till. Nu har den över fyratusen recept samt tusentals besöker sidan varje dag.

Medlemsskap:

Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rôtisseurs Pro, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening.

Mina bästa råd för att lyckas i köket:

 • Att kombinera smakerna sött, surt och salt;
 • Att få maten att se god ut genom att kombinera färger;
 • Att få med olika texturer som gräddigt och lent med knaprigt och rostat;
 • Att få fram mersmak som Umami och Maillard-effekten (smak från stekyta och brynt mat) genom speciella ingredienser, tillagningssätt och tillagningstid som långkok;
 • Att smaka av innan servering;
 • Att våga improvisera

Mer än bara receptet

När jag skapar ett recept försöker jag förutom ingredienser, tillagning, tid och andra självklara delar att få med tips som:

 • Vad som passar ihop - vilka tillbehör passar till receptet;
 • Vilka råvaror som passar bäst om det är av vikt i ett recept - ex. vilken sorts tomater som passar osv;
 • Varianter - hur man kan variera ingredienser och vilka kan ersättas med vad;
 • Vegetariskt eller vegan-alternativ - hur gör man receptet vegetariskt eller vegan; eller om det är glutenfritt eller laktosfritt;
 • Vintips - vilket vin eller dryck passar till receptet om det är aktuellt;
 • Vad man gör av resterna. Hur länge det håller och om kan maten sparas;
 • Annat användbart som är värt att veta ex. om det är säsong, köptips, förpackningar, kan det frysas med mera.
 • Tips för utrustning om det behövs något speciellt.

Ibland fördjupar jag mig i något ämne och då kan det bli en hel matartikel med tips och tricks.

Mitt favoritrecept?

Som kock får man ibland frågan vad ens favoritrecept är. Då kan jag inte svara - det beror helt på hur rätten är tillagad, tillfället samt hur hungrig man är. Att aptiten är bästa kryddan tycker jag stämmer.

Jag är intresserad av all mat men speciellt mathantverk, matkultur, mathistoria och mattraditioner. Speciellt kul är det att testa nya rätter och lära sig nytt - då inser man hur mycket god mat som finns att upptäcka samt hur lite man vet egentligen.

Jag ogillar när man misshandlar mat utan anledning eller av lathet - som exempelvis kokar sönder pasta så den blir oätlig - då kan jag bli arg. Att slänga mat tar också emot.

Jag reserverar mig för eventuella stavfel och fel i ingredienser och tillagningsanvisningar. Hör gärna av dig till mig om du ser något märkligt så kan jag följa upp det.

Kontakta mig om du vill använda recept, låna bilder, hjälp att länka, vill samarbeta eller har något annat att fråga om.

Tack alla ni som besöker min sida - utan er hade den inte funnits.

Varmt välkomna och smaklig måltid!

/Henrik Mattsson