Om Receptfavoriter

Henrik Mattsson, kock och skapare av Receptfavoriter.se
Henrik Mattsson, kock och skapare av Receptfavoriter.se

Henrik Mattsson heter jag som skapar Receptfavoriter.se. Jag är kock, matskribent och fotograf med runt 25 års erfarenhet. Jag har en fil. kand högskoleutbildning i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan.

Här hittar du recept jag provlagar, skriver och fotar. Vidare hittar du matinspiration i form av artiklar om mat, råvaror, drinkar och drycker.

Jag vill förmedla så bra och användbara recept, råd och tips till dig som möjligt. Jag tjänar pengar på reklamvisningar. Så har du reklamblockerare så får du gärna slå av dem på min sida.

Jag tror att alla kan laga god mat och jag hoppas att mina recept kan vara till hjälp. Så laga mer mat och våga testa.

Idag provlagar, skapar och skriver jag recept och om mat samt fotograferar på heltid. Sidan växer med nya recept och uppdateringar varje dag. I skrivande stund har den över 4300 recept samt tusentals besökare varje dag.

Gratis och oberoende

Sidan är gratis och det kostar ingenting för dig som besökare. Sidan finansieras av reklamvisningar och är helt osponsrad.

Inga företag, annonsörer eller andra aktörer ligger bakom innehållet. Jag skriver och rekommenderar de råvaror och matvaror jag gillar och tycker passar i recepten - det får jag inget betalt eller annan ersättning för att göra.

Bakgrund

Mitt intresse för mat började med mormors köttbullar, mitt första sommarjobb i köket på Svenska turistföreningens restaurang på Tjärö, sedan var jag kock på isbrytare vid Marinen Försvarsmakten, efter det jobbade jag som kock på Ulriksdahls Wärdshus (som hade en stjärna i Guide Michelin) och vidare på andra restauranger, byssan på chartersegel-yacht i Stockholm, sommar-krogar och nattklubbar som Gutekällaren i Visby.

Jag har också rest en del och skaffat mig erfarenhet. Genom åren har jag jobbat heltid och säsongsvis på många olika restauranger - från lyx till små krogar och kök, i servering, bar, kallskänken, i källaren, vid luckan, såsspisen, köttspisen, fiskspisen, desserter och förrätter osv...

Utbildning:

På restauranghögskolan läste jag kurser i bland annat olika matlagning, bakning, desserter, choklad, matkultur, dryckeskunskap och sommellerie om vin, mat och vin i kombination; spritkunskap; drinkar och cocktails; kreativ matlagning, näringslära, livsmedelshygien, företagsekonomi, service och möte, mathistoria, kulinariskt hantverk, molekylär gastronomi, sensorik, estetisk gestaltning, måltidskultur, dukning, servering, ceremoniella måltider - matlagning till fest och middagar med mera.

Jag har också varit utbytesstudent i 3 månader i Australien och studerade gastronomi vid universitetet i Adelaide - nuvarande Cordon Bleu Tafe.

För att lära mig mer, få inspiration och kunna skapa nya bra recept går jag ofta på kurser i olika matlagning, bakning och kök. Några jag varit på är bröd, surdegsbröd, choklad samt syltning och marmelad med Jan Hedh, pasta och italiensk mat i Bologna hos Il salotto di Penelope, tapaskurs i Madrid, Thaimat i Phuket samt flera kurser i Köpenhamn på Meyersmadhus som pizza, Mexikansk mat, långkok, fermentering, syrning, osttillverkning med mera.

Vidare har jag ett internationellt WSET Advanced Certificate i vinkunskap och drycker. I flera år var jag medlem i Circle of Wine writers och publicerade bland annat i Vin & spritjournalen (som lades ned 2005) samt Sommelier Journal (nuvarande The Somm Journal).

Matskribent och egen företagare

Med en måltidsutbildning i bagaget började jag som matskribent och journalist i början av 2000-talet att skriva och sälja artiklar om vin och mat med recept och bilder i olika tidningar ex. Svenska Dagbladet, DN samt flera landsortstidningar som Ystad Allehanda, Blekinge läns tidning, Nya Wermlandstidning, NST (nuvarande Helsingborgs Dagblad) och Smålandsposten med flera.

2003 började jag lägga upp recept och matartiklar på Receptfavoriter.se.

Jag är också författare och har skrivit en bok om Calvados samt en kokbok: Hjälp, jag kan inte koka ägg.

Vidare har jag via mitt företag i flera år drivit catering och hållit i events inom mat och dryck exempelvis ostprovning, mat och vin i kombination, matlagningskurser, chokladprovning, vinprovning, calvadosprovning, whiskyprovning med mera.

Ibland lånar jag ut recept och bilder till goda syften som ex. för att publicerats i tidningar som Allt om Diabetes med flera.

Jag jobbar från olika ställen. Jag har köket samt ett fotorum i min lägenhet där jag lagar och fotar en del recept; vidare samma sak i hus på landet i Blekinge. Ibland går jag till en kontorsplats för att skriva.

Medlemsskap:

Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rôtisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Matmaffian - Sveriges Matskribenters Förening.

  Mer än bara receptet

  När jag skapar ett recept försöker jag förutom ingredienser, tillagning, tid och andra självklara delar att få med tips som:

  • Vad som passar ihop - vilka tillbehör passar till receptet;
  • Vilka råvaror som passar bäst om det är av vikt i ett recept - ex. vilken sorts tomater som passar osv;
  • Varianter - hur man kan variera ingredienser och vilka kan ersättas med vad;
  • Vegetariskt eller vegan-alternativ - hur gör man receptet vegetariskt eller vegan; eller om det är glutenfritt eller laktosfritt;
  • Vintips - vilket vin eller dryck passar till receptet om det är aktuellt;
  • Vad man gör av resterna. Hur länge det håller och om kan maten sparas;
  • Annat användbart som är värt att veta ex. om det är säsong, köptips, förpackningar, kan det frysas med mera.
  • Tips för utrustning om det behövs något speciellt.

  Ibland fördjupar jag mig i något ämne och då kan det bli en hel matartikel med tips och tricks.

   Mitt favoritrecept?

   Som kock får man ibland frågan vad ens favoritrecept är. Då kan jag inte svara - det beror helt på hur rätten är tillagad, tillfället samt hur hungrig man är. Att aptiten är bästa kryddan tycker jag stämmer.

   Jag är intresserad av all mat men speciellt mathantverk, matkultur, mathistoria och mattraditioner. Speciellt kul är det att testa nya rätter och lära sig nytt - då inser man hur mycket god mat som finns att upptäcka samt hur lite man vet egentligen.

   Jag ogillar när man misshandlar mat utan anledning eller av lathet - som exempelvis kokar sönder pasta så den blir oätlig - då kan jag bli arg. Att slänga mat tar också emot.

   Mina bästa råd för att lyckas i köket:

   • Att kombinera smakerna sött, surt och salt;
   • Att få maten att se god ut genom att kombinera färger;
   • Att få med olika texturer som gräddigt och lent med knaprigt och rostat;
   • Att få fram mersmak som Umami och Maillard-effekten (smak från stekyta och brynt mat) genom speciella ingredienser, tillagningssätt och tillagningstid som långkok;
   • Att smaka av innan servering;
   • Att våga improvisera

   Jag reserverar mig för eventuella stavfel och felskrivningar. Hör gärna av dig till mig på Henrik@receptfavoriter.se om du ser något fel eller märkligt så kan jag rätt till det.

   Kontakta mig om du vill använda recept, låna bilder, hjälp att länka, vill samarbeta eller har något annat att fråga om.

   Tack alla ni som besöker min sida - utan er hade den inte funnits.

   Varmt välkomna och smaklig måltid!

   /Henrik Mattsson

   Receptfavoriter.se ägs och drivs av Flavourrider AB som är ett registrerat aktiebolag hos Bolagsverket med organisationsnummer 556654-7716. Vat id skattenummer SE556654771601. Adress: Henrik Mattsson, Flavourrider AB, Sofielundsvägen 48G, 21434 Malmö, Sverige. Telefon: 0705583511. Henrik@flavourrider.com