Om kocken

Henrik Mattsson, kock och skapare av Receptfavoriter
Henrik Mattsson, kock och skapare av Receptfavoriter.

Välkommen till min receptsida!

Henrik Mattsson heter jag och är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan.

På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar.

Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma.

Jag började lägga upp recept på Receptfavoriter 2003. I skrivande stund har jag runt 4300 provlagade recept listade och sorterade i olika kategorier.

Jag tipsar också om vad du kan laga som är i säsong samt skriver artiklar om mat, olika kök och råvaror.

Jag skriver recept på drinkar och drycker som snaps, kaffe, te, likörer, smoothies med mera samt om vin, öl, drycker och sprit.

Recept med det lilla extra

Förutom ingredienser, tillagning, tid och portioner försöker jag dela med mig av min erfarenhet som kock i recepten och skriva med tips och råd som:

 • Vad som passar ihop - vilka tillbehör passar till receptet;
 • Vilka råvaror som passar bäst om det är av vikt i ett recept - ex. vilken sorts tomater som passar osv;
 • Varianter - hur man kan variera ingredienser och vilka kan ersättas med vad;
 • Vegetariskt eller vegan-alternativ - hur gör man receptet vegetariskt eller vegan; eller om det är glutenfritt eller laktosfritt;
 • Vintips - vilket vin eller dryck passar till receptet om det är aktuellt;
 • Vad man gör av resterna. Hur länge det håller och om kan maten sparas;
 • Annat användbart som är värt att veta ex. om det är säsong, köptips, förpackningar, kan det frysas med mera.
 • Tips för utrustning om det behövs något speciellt.
 • På de recept där näringsinnehåll är angivet är värdet hämtat från Livsmedelsverkets nationella databas för livsmedel. Det avser kilokalorier per portion. Det är ett ungefärligt värde och ska ses som en riktlinje.

Sex grundläggande råd för att lyckas med din matlagning

 1. Kombinera smakerna sött, surt och salt.
 2. Få maten att se god ut genom att kombinera färger.
 3. Få med olika texturer som krämigt och lent med knaprigt och rostat.
 4. Få fram mersmak som Umami och Maillard-effekten - smak från stekyta, bakning och brynt mat - genom speciella ingredienser, tillagningssätt och tillagningstid som att bryna, grilla, steka, rosta, brässera och koka länge.
 5. Smaka av innan servering. Lite salt och peppar kan göra underverk.
 6. Våga improvisera och prova dig fram för att få erfarenhet vad som passar ihop.

Gratis och oberoende recept

Jag sköter sidan på heltid och tjänar pengar på reklamvisningar och annonser. Att läsa och använda mina recept på Receptfavoriter kostar ingenting för dig som besökare.

När du besöker sidan första gången har du ett val att acceptera personligt anpassade annonser. Här kan du ställa in detta. Har du reklamblockerare så får du gärna slå av den på min sida.

Sidan är ej sponsrad och inga företag, annonsörer eller andra aktörer ligger bakom innehållet om det inte är tydligt märkt som annons.

Min bakgrund och utbildning

Mitt intresse för mat började med mormors köttbullar och sedan mitt första sommarjobb i köket på Svenska turistföreningens restaurang på Tjärö.

Efter det gjorde jag militärtjänstgöring vid Försvarsmakten som kock Marinen, utbildning 11 månader i Karlskrona på isbrytare.

Efter det jobbade jag som kock på Ulriksdahls Wärdshus som då hade en stjärna i Guide Michelin.

Genom åren har jag jobbat heltid och säsongsvis på många olika restauranger, sommarkrogar och nattklubbar som bland annat Gutekällaren i Visby samt i byssan på chartersegel-yacht i Stockholm - från lyx till små krogar och kök, i servering, bar, kallskänken, i källaren, vid luckan, såsspisen, köttspisen, fiskspisen, desserter och förrätter med mera.

Jag har också rest en del utanför Sverige och skaffat mig erfarenhet från olika kök.

I slutet på 90-talet utbildade jag mig i 3 år på Restauranghögskolan i Grythyttan vid Örebro Universitet med inriktning kulinarisk kock och måltidskreatör och fil. kand i Måltidsvetenskap.

År 1999 tog jag PDF icon examen till kulinarisk kock och måltidskreatör - Bachelor of Culinary Arts. Läs Örebro Universitets artikel om mig.

På restauranghögskolan läste jag kurser i bland annat olika matlagning, bakning, desserter, choklad, matkultur, dryckeskunskap och sommellerie om vin, mat och vin i kombination; spritkunskap; drinkar och cocktails; kreativ matlagning, näringslära, livsmedelshygien, företagsekonomi, service och möte, mathistoria, kulinariskt hantverk, molekylär gastronomi, sensorik, estetisk gestaltning, måltidskultur, dukning, servering, ceremoniella måltider - matlagning till fest och middagar med mera.

Jag har också varit utbytesstudent i 3 månader i Australien och studerade gastronomi vid universitetet i Adelaide - nuvarande Cordon Bleu Tafe.

Jag är utbildad sommelier och har jag ett internationellt WSET PDF icon higher certificate i vinkunskap och drycker vilket hjälper när jag rekommenderar vin- och dryckestips till maten.

Jag har en utbildning i ansvarsfull alkoholhantering. Jag har många alkoholfria recept på drinkar och tips på alkoholfria alternativ till maten.

Med en måltidsutbildning i bagaget började jag som matskribent och journalist i början av 2000-talet att skriva och sälja artiklar om vin och mat med recept och bilder i olika tidningar som Svenska Dagbladet, DN samt flera landsortstidningar som Ystad Allehanda, Blekinge läns tidning, Nya Wermlandstidning, NST (nuvarande Helsingborgs Dagblad) och Smålandsposten med flera.

Jag har skrivit en bok om Calvados samt en kokbok: Hjälp, jag kan inte koka ägg.

Via mitt företag Flavourrider AB drev jag i flera år catering samt events och kurser inom mat och dryck exempelvis ostprovning, mat och vin i kombination, matlagning, chokladprovning, vinprovning, calvadosprovning, whiskyprovning med mera.

Ibland lånar jag ut recept och bilder till goda syften som exempelvis för att publicerats i tidningar som Allt om Diabetes.

Vidareutbildning och kurser

För att lära mig mer, få inspiration och kunna skapa nya bra recept går jag ofta på kurser i olika matlagning, bakning och kök.

Några kurser jag gått på är bakning, surdegsbröd, choklad samt syltning och marmelad med Jan Hedh, pasta och italiensk mat i Bologna hos Il salotto di Penelope, tapaskurs i Madrid, Thaimat i Phuket samt flera kurser i Köpenhamn på Meyersmadhus som pizza, Mexikansk mat, långkok, fermentering, syrning, osttillverkning med mera.

Medlemsskap

Jag är medlem i Association of Food Journalists, Sommelierföreningen, Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rôtisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Matmaffian - Sveriges Matskribenters Förening.

I flera år var jag medlem i Circle of Wine writers och publicerade bland annat i Vin & spritjournalen (som lades ned 2005) samt PDF icon Sommelier Journal (nuvarande The Somm Journal).

Min syn på matlagning

Matlagning är så mycket mer än näring för att leva.

Mat påverkar våra liv socialt, kulturellt och statusmässigt.

Med kunskap om matlagning - som du bland annat hittar på Receptfavoriter - hoppas jag att du kan:

 1. Göra medvetna val vad gäller din mat och din ekonomi, hälsa och hygien;
 2. Att du tänker på hur du handlar - förslagsvis så ekologiskt som möjligt;
 3. Att du minskar ditt matsvinn och klimatpåverkan genom att göra medvetna val samt lagar till och äter upp den mat du köper in.

Mitt favoritrecept?

Som kock får man ibland frågan vad ens favoritrecept är. Det tycker jag är svårt att svara på. Det är så mycket som är gott. Och beror till stor del på hur rätten är tillagad, tillfället samt hur hungrig man är. Att aptiten är bästa kryddan tycker jag stämmer.

Jag är intresserad av all mat men speciellt dess hantverk, kultur, historia och traditioner. Jag testar gärna nya rätter och kök - då inser man hur mycket god mat som finns att laga och uppleva.

  Kontakt

  Hör gärna av dig till Henrik@receptfavoriter.se.

  Du kan också skriva en kommentar eller fråga i kommentarsfältet under respektive recept.

  Smaklig måltid önskar kocken Henrik Mattsson