Om mig

Henrik Mattsson, kock och skapare av Receptfavoriter.se
Henrik Mattsson, kock och skapare av Receptfavoriter.se

Välkommen till min sida!

Henrik Mattsson heter jag och jag är skaparen och författaren av alla recept på denna webbplats. Jag är kock, matskribent och fotograf.

Här hittar du tusentals recept jag skapat. I skrivande stund har jag över 4300 recept listade och sorterade i olika kategorier.

Matlagning är så mycket mer än näring för att leva. Mat påverkar våra liv socialt, kulturellt och statusmässigt. Med kunskap kan du göra medvetna val vad gäller din mat och dess ekonomi, ekologi, hygien, hälsa, klimat, rester, matsvinn och mycket mer.

Mitt mål med sidan är att ge dig som läsare bästa förutsättningar med din matlagning. För att du ska lyckas laga receptet själv har jag först provlagat det. Om det blev bra har jag fotograferat och skrivit in receptet.

Förutom självklara saker som hur du lagar receptet; vilka ingredienser och vad för råvaror du ska använda; när och för vilket tillfälle det passar; hur många det räcker till - så har jag även med andra råd och tips exempelvis om du kan laga utan en ingrediens eller byta en råvara mot en annan samt lagt in vintips om det passar.

Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotograferat. Förutom ingredienser och tillagningsanvisningar har jag även skrivit ned tips, variationer och råd till recepten.

Jag rekommenderar också drycker och viner som passar till maten om det är aktuellt. På sidan hittar du också säsongstips samt artiklar om mat och råvaror. Jag uppdaterar regelbundet sidan med nya recept samt förbättrar recept jag har sedan tidigare.

Gratis och oberoende

Jag sköter sidan på heltid och tjänar pengar på reklamvisningar. Receptfavoriter kostar ingenting för dig som besökare utan du har tillgång till allt material helt gratis. Har du reklamblockerare så får du gärna slå av dem på min sida.

Sidan är helt osponsrad och inga företag, annonsörer eller andra aktörer ligger bakom innehållet. Jag skriver de recept jag vill samt rekommenderar de råvaror och matvaror jag gillar och tycker passar i recepten.

Bakgrund

Mitt intresse för mat började med mormors köttbullar och sedan mitt första sommarjobb i köket på Svenska turistföreningens restaurang på Tjärö. Efter det gjorde jag PDF icon militärtjänstsom kock på isbrytare vid Marinen Försvarsmakten.

Efter marinen jobbade jag som kock på Ulriksdahls Wärdshus som då hade en stjärna i Guide Michelin. Efter det jobbade jag vidare på andra restauranger, sommar-krogar och nattklubbar som bland annat Gutekällaren i Visby samt i byssan på chartersegel-yacht i Stockholm.

Genom åren har jag jobbat heltid och säsongsvis på många olika restauranger - från lyx till små krogar och kök, i servering, bar, kallskänken, i källaren, vid luckan, såsspisen, köttspisen, fiskspisen, desserter och förrätter osv...

Jag har också rest en del och skaffat mig erfarenhet från olika kök runt om i världen.

I slutet på 90-talet utbildade jag mig till kulinarisk kock och måltidskreatör - Bachelor of Culinary Arts - på Restauranghögskolan i Grythyttan.

Därefter startade jag eget företag inom gastronomi samt frilansande matskribent och började lägga upp recept här på Receptfavoriter 2003.

Utbildning:

På restauranghögskolan läste jag kurser i bland annat olika matlagning, bakning, desserter, choklad, matkultur, dryckeskunskap och sommellerie om vin, mat och vin i kombination; spritkunskap; drinkar och cocktails; kreativ matlagning, näringslära, livsmedelshygien, företagsekonomi, service och möte, mathistoria, kulinariskt hantverk, molekylär gastronomi, sensorik, estetisk gestaltning, måltidskultur, dukning, servering, ceremoniella måltider - matlagning till fest och middagar med mera.

Jag har också varit utbytesstudent i 3 månader i Australien och studerade gastronomi vid universitetet i Adelaide - nuvarande Cordon Bleu Tafe.

För att lära mig mer, få inspiration och kunna skapa nya bra recept går jag ofta på kurser i olika matlagning, bakning och kök. Några kurser jag gått på är bakning, surdegsbröd, choklad samt syltning och marmelad med Jan Hedh, pasta och italiensk mat i Bologna hos Il salotto di Penelope, tapaskurs i Madrid, Thaimat i Phuket samt flera kurser i Köpenhamn på Meyersmadhus som pizza, Mexikansk mat, långkok, fermentering, syrning, osttillverkning med mera.

Vidare har jag ett internationellt WSET PDF icon higher certificate i vinkunskap och drycker för att bland annat ge vintips till maten där det passar samt skriva om drinkar, cocktails, öl och drycker. Jag har också en utbildning i PDF icon ansvarsfull alkoholhantering.

I flera år var jag medlem i Circle of Wine writers och publicerade bland annat i Vin & spritjournalen (som lades ned 2005) samt PDF icon Sommelier Journal(nuvarande The Somm Journal).

Matskribent och egen företagare

Med en måltidsutbildning i bagaget började jag som matskribent och journalist i början av 2000-talet att skriva och sälja artiklar om vin och mat med recept och bilder i olika tidningar ex. Svenska Dagbladet, DN samt flera landsortstidningar som Ystad Allehanda, Blekinge läns tidning, Nya Wermlandstidning, NST (nuvarande Helsingborgs Dagblad) och Smålandsposten med flera.

2003 började jag lägga upp recept och matartiklar på Receptfavoriter.se.

Jag är också författare och har skrivit en bok om Calvados samt en kokbok: Hjälp, jag kan inte koka ägg.

Vidare har jag via mitt företag Flavourrider AB i flera år drivit catering och hållit i events och kurser inom mat och dryck exempelvis ostprovning, mat och vin i kombination, matlagning, chokladprovning, vinprovning, calvadosprovning, whiskyprovning med mera.

Ibland lånar jag ut recept och bilder till goda syften som exempelvis för att publicerats i tidningar som Allt om Diabetes med flera.

Jag jobbar från olika ställen. Jag har köket samt ett fotorum i min lägenhet där jag lagar och fotar en del recept; vidare samma sak i hus på landet i Blekinge. Ibland går jag till en kontorsplats för att skriva.

Medlemsskap:

Jag är medlem i Association of Food Journalists, Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rôtisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Matmaffian - Sveriges Matskribenters Förening.

  Mer än bara recept

  När jag skapar ett recept försöker jag förutom ingredienser, tillagning, tid och andra självklara delar att få med tips som:

  • Vad som passar ihop - vilka tillbehör passar till receptet;
  • Vilka råvaror som passar bäst om det är av vikt i ett recept - ex. vilken sorts tomater som passar osv;
  • Varianter - hur man kan variera ingredienser och vilka kan ersättas med vad;
  • Vegetariskt eller vegan-alternativ - hur gör man receptet vegetariskt eller vegan; eller om det är glutenfritt eller laktosfritt;
  • Vintips - vilket vin eller dryck passar till receptet om det är aktuellt;
  • Vad man gör av resterna. Hur länge det håller och om kan maten sparas;
  • Annat användbart som är värt att veta ex. om det är säsong, köptips, förpackningar, kan det frysas med mera.
  • Tips för utrustning om det behövs något speciellt.

  Ibland fördjupar jag mig i något ämne och då kan det bli en hel matartikel med tips och tricks.

   Mitt favoritrecept?

   Som kock får man ibland frågan vad ens favoritrecept är. Då kan jag inte svara - det beror helt på hur rätten är tillagad, tillfället samt hur hungrig man är. Att aptiten är bästa kryddan tycker jag stämmer.

   Jag är intresserad av all mat men speciellt mathantverk, matkultur, mathistoria och mattraditioner. Speciellt kul är det att testa nya rätter och lära sig nytt - då inser man hur mycket god mat som finns att upptäcka samt hur lite man vet egentligen.

   Jag ogillar när man misshandlar råvaror och slarvar i tillagning - som exempelvis att koka pasta för länge så den blir överkokt och degig.

   Mina bästa råd för att lyckas när du lagar mat:

   • Kombinera smakerna sött, surt och salt;
   • Få maten att se god ut genom att kombinera färger;
   • Få med olika texturer som gräddigt och lent med knaprigt och rostat;
   • Få fram mersmak som Umami och Maillard-effekten (smak från stekyta och brynt mat) genom speciella ingredienser, tillagningssätt och tillagningstid som långkok;
   • Smaka av innan servering;
   • Våga improvisera.

   Kontakt

   Hör gärna av dig till mig på Henrik@receptfavoriter.se, skriv en kommentar eller fråga i kommentarsfältet under respektive recept.

   Varmt välkomna och smaklig måltid!

   /Henrik Mattsson