Om Receptfavoriter

Hej, jag heter Henrik och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig.
Henrik Mattsson, kock, matskribent och skapare av Receptfavoriter.se
Henrik Mattsson, kock, matskribent och skapare av Receptfavoriter.se

Vidare har jag skrivit en del artiklar om mat och dryck, kryddat med personliga tips och tricks samt fotat allt jag lagar. 

Bakgrund

Min intresse för mat började med mormors köttbullar, kökshjälp på STF Tjärö, sedan var jag kock på isbrytare i lumpen, vidare till Ulriksdahls Wärdshus och andra krogar, byssan på båt, säsongsjobb, sommarkrogar och kockjobb utomlands. Jag har kockat i allt från stora lyxiga till kaotiskt trånga kök. Idag skapar jag recept, skriver om mat och fotograferar på heltid. 

Från hobby till heltidsjobb

2002 började jag lägga upp recept och matartiklar på Receptfavoriter.se. Nu har sajten vuxit till över fyratusen recept och mellan 35 000 -55 000 tusen unika besök varje dag. Tack alla ni som besökt min sida!

Att laga och komponera nya recept är den roliga delen - sedan ska receptet fotas och beskrivas på bästa sätt så att du förstår hur man lagar maten. Jag har en avslappnad syn på matlagning och tror att alla kan laga god mat. Här får du hjälp med recept och tips så att du får de bästa förutsättningarna i köket.

Enkla knep med färg och smak

Ju mer man lagar mat - desto mer lär man sig vilka smaker och råvaror som passar ihop. Några av knepen är att kombinera smakerna sött, surt och salt; att få maten att se god ut genom att kombinera färger; att få med olika texturer som gräddigt och lent med knaprigt och rostat; att få fram mersmak som Umami och Maillard-effekten (smak från stekyta) genom speciella ingredienser, tillagningssätt och tillagningstid; att smaka av innan servering; att våga improvisera; att bygga upp en känsla för vad som passar ihop, hur man fixar en misslyckad sås eller vad man gör av resterna. Sådana tips försöker jag få med.

Mitt favoritrecept?

Jag får ofta frågan vad mitt favoritrecept är. Då kan jag inte svara - det beror helt på hur det är lagat, tillfälle samt hur hungrig jag är. Aptiten är ju bästa kryddan. Jag tycker det är intressant och gillar nästan all sorts mat från olika delar av världen och olika kulturer. Från avancerade förrätter till delikata bakverk och rustik husmanskost.

Speciellt kul är det att testa nya rätter och mattraditioner - då inser man hur mycket god mat som finns att upptäcka samt hur lite man vet egentligen. Om jag ska laga något till mig själv blir det ofta något enkelt av det jag har hemma. Kanske en enkel soppa, en bricka med lite blandade smårätter eller husmanskost som stekt fläsk med löksås - det tackar jag aldrig nej till.

Gratis och oberoende

Jag bjuder på mina recept, tips samt artiklar - det kostar ingenting för dig som besökare. Sajten finansieras av reklamvisningar. Om du har annonsblockerare så får du gärna slå av den för min sajt och stå ut med lite annonser. Sajten är oberoende från sponsring eller köpt material från bla livsmedels-, vin-  och kökshandeln. Ibland kan jag ta in en köksmaskin för att testa eller sponsrat material som då är tydligt märkt sponsrat eller annons. Jag väljer om det är intressant material som passar mina läsare.

Bra att veta innan du lagar ett recept

Jag reserverar mig för eventuella stavfel och fel i ingredienser och tillagningsanvisningar. Hör gärna av dig till mig om du ser något märkligt så kan jag följa upp det. Råd om hygien i köket från Livsmedelsverket - läs gärna innan du lagar mat - speciellt om du ska laga potentiellt farliga råvaror som rå kyckling, rått kött, fisk, fläsk, ris a la malta, julmat, bufférätter, paté, majonnäs och rotgrönsaker osv. 

Varmt välkomna och riktigt smaklig måltid! 

önskar Henrik

Mer om Henrik Mattsson: utbildning och medlemsskap. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rôtisseurs Pro samt Sveriges Matskribenters Förening. Jag har flera års erfarenhet från olika restauranger samt kök - från servering, diskare, köksnisse, kallskänk, kock, sous chef och egna kök. Vidare har jag ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Om du är intresserad av att veta mer om att annonsera på Receptfavoriter - läs mer här. Läs mer om cookies