Tomat, mozzarella och basilikasallad

Introduktion och förberedelse

Tomatsallad med färsk mozzarella, basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Kallas även Caprese.

Desto finare ingredienser ju godare blir salladen. Välj gärna:

  • Mogna tomater som bifftomater, kvisttomater, ekotomater, plommontomater eller liknande;
  • Fin lagrad och mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller en Balsamico-vinäger.
  • Äkta buffalo-mozzarella - ursprungskyddad Mozzarella di Bufala Campana. Man kan också ta burrata som är en variant på mozzarella. Överkurs är att göra egen mozzarella.
  • Fin kallpressad italiensk olivolja;
  • Nymald svartpeppar och flingsalt;
  • Färsk basilika;

Med rödlök

  • En variant är att ta med en halv strimlad rödlök om du gillar det. Blanda gärna den strimlade rödlöken med ett halvt krm salt fem minuter innan så blir den mildare i smaken och mjuknar lite.

4 portioner tomatsallad med mozzarella

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram kvisttomater (4-6 stycken), bifftomater eller valfria goda smakrika tomater, gärna ekologiska
  • 1 färsk mozzarella i saltlag
  • 0,5 kruka färsk basilika, ca 10-15 blad
  • 4 msk fin olivolja
  • 1-2 msk god mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller fin balsamvinäger
  • 1/2 krm vanligt salt eller 3 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär tomater i skivor.
  2. Skär eller dela (riv) mozzarellaosten i skivor eller bitar.
  3. Lägg på fat eller i skål och garnera med basilika.
  4. Vid servering häller du några matskedar olivolja, vinäger samt saltar och pepprar över.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.