Tomat, mozzarella och basilikasallad

Tomatsallad med färsk mozzarella, basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Kallas även Caprese.

Desto finare ingredienser ju godare blir salladen. Välj gärna:

  • Mogna tomater som bifftomater, kvisttomater, ekotomater, plommontomater eller liknande;
  • Fin lagrad och mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller en Balsamico-vinäger.
  • Äkta buffalo-mozzarella - ursprungskyddad Mozzarella di Bufala Campana. Man kan också ta burrata som är en variant på mozzarella. Överkurs är att göra egen mozzarella.
  • Fin kallpressad italiensk olivolja;
  • Nymald svartpeppar och flingsalt;
  • Färsk basilika;

Med rödlök

  • En variant är att ta med en halv strimlad rödlök om du gillar det. Blanda gärna den strimlade rödlöken med ett halvt krm salt fem minuter innan så blir den mildare i smaken och mjuknar lite.

4 portioner tomatsallad med mozzarella

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram kvisttomater (4-6 stycken), bifftomater eller valfria goda smakrika tomater, gärna ekologiska
  • 1 färsk mozzarella i saltlag
  • 0,5 kruka färsk basilika, ca 10-15 blad
  • 4 msk fin olivolja
  • 1-2 msk god mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller fin balsamvinäger
  • 1/2 krm vanligt salt eller 3 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär tomater i skivor.
  2. Skär eller dela (riv) mozzarellaosten i skivor eller bitar.
  3. Lägg på fat eller i skål och garnera med basilika.
  4. Vid servering häller du några matskedar olivolja, vinäger samt saltar och pepprar över.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept