Tomat, mozzarella och basilikasallad

Introduktion och förberedelse

Tomatsallad med färsk mozzarella, basilika, olivolja, vinäger, salt och svartpeppar. Kallas även Caprese.

Desto finare ingredienser ju godare blir salladen. Välj gärna:

  • Mogna tomater som bifftomater, kvisttomater, ekotomater, plommontomater eller liknande;
  • Fin lagrad och mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller en Balsamico-vinäger.
  • Äkta buffalo-mozzarella - ursprungskyddad Mozzarella di Bufala Campana. Man kan också ta burrata som är en variant på mozzarella. Överkurs är att göra egen mozzarella.
  • Fin kallpressad italiensk olivolja;
  • Nymald svartpeppar och flingsalt;
  • Färsk basilika;

Med rödlök

  • En variant är att ta med en halv strimlad rödlök om du gillar det. Blanda gärna den strimlade rödlöken med ett halvt krm salt fem minuter innan så blir den mildare i smaken och mjuknar lite.

4 portioner tomatsallad med mozzarella

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram kvisttomater (4-6 stycken), bifftomater eller valfria goda smakrika tomater, gärna ekologiska
  • 1 färsk mozzarella i saltlag
  • 0,5 kruka färsk basilika, ca 10-15 blad
  • 4 msk fin olivolja
  • 1-2 msk god mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller fin balsamvinäger
  • 1/2 krm vanligt salt eller 3 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär tomater i skivor.
  2. Skär eller dela (riv) mozzarellaosten i skivor eller bitar.
  3. Lägg på fat eller i skål och garnera med basilika.
  4. Vid servering häller du några matskedar olivolja, vinäger samt saltar och pepprar över.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer