Caprese - tomatsallad med mozzarella och basilika
Tomatsallad med färsk mozzarella, basilika, olivolja, salt och svartpeppar. Kallas även Caprese.
Tillagning
- Skölj och skär tomater i skivor.
- Skär eller dela (riv) mozzarellaosten i skivor eller bitar.
- Lägg på fat eller i skål och garnera med basilika.
- Vid servering häller du några matskedar olivolja, vinäger (valfritt) samt saltar och pepprar över.
Val av ingredienser
Desto finare ingredienser ju godare blir salladen. Välj gärna:
- Mogna tomater som bifftomater, kvisttomater, ekotomater, plommontomater eller liknande - gärna ekologiska.
- Äkta buffalo-mozzarella - ursprungskyddad Mozzarella di Bufala Campana. Man kan också ta burrata som är en variant på mozzarella. Överkurs är att göra egen mozzarella.
- Fin kallpressad italiensk olivolja.
- Nymald svartpeppar och flingsalt.
- Färsk basilika.
Varianter
- Vinäger är valfritt i. Välj gärna en fin lagrad och mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller en Balsamico-vinäger.
- Lägg till strimlad rödlök. Du kan blanda rödlöken med ett halvt krm salt några minuter innan så blir den mildare och mjukare.
- Lägg till sallad som ruccola, hackad babyspenat eller färdig blandning finbladig sallad.
- Komplettera gärna bönsalladen med marinerade kokta vita bönor, blandad grönsallad och/eller sallad med svarta linser och paprika.
Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal