Caprese - tomatsallad med mozzarella och basilika

Tomatsallad med färsk mozzarella, basilika, olivolja, salt och svartpeppar. Kallas även Caprese.

4 portioner caprese tomatsallad

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 400 gram kvisttomater (4-6 stycken), bifftomater eller valfria goda smakrika tomater, gärna ekologiska
  • 1 färsk mozzarella i lag
  • 0,5 kruka färsk basilika, ca 10-15 blad
  • 4 msk fin olivolja
  • 1-2 msk god mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller fin balsamvinäger (valfritt)
  • 1/2 krm vanligt salt eller 3 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skölj och skär tomater i skivor.
  2. Skär eller dela (riv) mozzarellaosten i skivor eller bitar.
  3. Lägg på fat eller i skål och garnera med basilika.
  4. Vid servering häller du några matskedar olivolja, vinäger (valfritt) samt saltar och pepprar över.
Variant på caprese tomatsallad med hackad babyspenat.
Variant på caprese tomatsallad med hackad babyspenat. Gott till är även vita små marinerade bönor.

Val av ingredienser

Desto finare ingredienser ju godare blir salladen. Välj gärna:

  • Mogna tomater som bifftomater, kvisttomater, ekotomater, plommontomater eller liknande - gärna ekologiska.
  • Äkta buffalo-mozzarella - ursprungskyddad Mozzarella di Bufala Campana. Man kan också ta burrata som är en variant på mozzarella. Överkurs är att göra egen mozzarella.
  • Fin kallpressad italiensk olivolja.
  • Nymald svartpeppar och flingsalt.
  • Färsk basilika.

Varianter

  • Vinäger är valfritt i. Välj gärna en fin lagrad och mild vinäger som röd lagrad vinäger, vit balsamvinäger eller en Balsamico-vinäger.
  • Lägg till strimlad rödlök. Du kan blanda rödlöken med ett halvt krm salt några minuter innan så blir den mildare och mjukare.
  • Lägg till sallad som ruccola, hackad babyspenat eller färdig blandning finbladig sallad.
  • Komplettera gärna bönsalladen med marinerade kokta vita bönor, blandad grönsallad och/eller sallad med svarta linser och paprika.

Caprese på fat med tomater, mozzarella, basilika och rödlök
Förutom mogna tomater, fin mozzarella, olivolja, flingsalt, nymald svartpeppar, lagrad vinäger och färsk basilika så kan man ha på strimlad rödlök också.

E-mail
Medel: 4.1 (17 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 103 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-06-25

Tillbehör och liknande: