Salladsrecept som passar till allt

Tips på olika sallader och sorter, vinägrett och salladsåser. Kort sagt det mesta om sallad.

Salladsrecept Här hittar du tips på salladsrecept och fakta om olika sorters sallad. Ovan en god sallad med kyckling.

Elegant och lätt kan sommarmat vara. Sallad och frukt ger rätter som piggar upp. Här hittar du tips på salladsrecept och fakta om olika sorters sallad. De färdigblandade påsarna sallad är smidiga men dyra. Köp gärna hela huvuden av olika sorter och blanda själv. I princip finns det två sorters sallad - några är lätt bittra som exempelvis frisésallad - de flesta är milda som grönsallad, romansallad och isbergssallad. Milda och bittra sorter är goda att blanda. Vacker blir blandningen också om man väljer att blanda grön och röd sallad.

En matig och välkomponerad sallad är utmärkt som tillbehör till en köttbit eller vegetariskt alternativ. Gott är också att ha någon fräsch salsa med frukt i till. Inga gräddiga såser och pommes alltså. Sallad har lågt GI värde också - dvs det höjer inte blodsockervärdet så mycket.

Ekbladssallad Ekblad - mild. Ser ut som stora rödaktiga eklöv och ger fin färg i blandsallader.

Att salladen blir blaskig och tappar spänst har du säkert varit med om. Färsk sallad är spänstig och knaprig från början. Låt oss njuta av den så. Växtcellerna ser till detta. Om dessa celler påverkas av salt och syra (dressing) så tappar de spänsten efterhand. Blanda därför inte salladen förrän precis innan servering.

Händerna är ett av våra bästa redskap i köket. Rustik och sådär konstnärlig blir salladen om du bryter isär salladsbladen för hand. Använd en stor skål att blanda i och en annan till uppläggningen eller lägg direkt på tallrikar. Då blandas sallad, dressing, salt och vitpeppar väl och fördelas överallt. Smaka något blad för att känna om det behövs mer salt, syra, sötma (honung) eller vitpeppar.

Isbergssallad Isbergssallad - mild. Ja, den känner du väl igen.

Blanda olika sorters sallader - om du kan hitta dem. Numer är det mest färdigblandade salladen i påsar i hyllorna. Men hittar du hela huvuden sallad av olika sorter så blanda gärna gröna och röda samt bittra och neurala sorter. Det kan inte gå fel. Använd gärna med en neutral sort som isbergs-, grön- eller romansallad som grund. Exempelvis isbergssallad, rossisallad, lollo bianco samt machésallad eller frisésallad, lollo rosso samt isbergssallad.

Användbara men dock lite dyrare är de färdigblandade paket med sallad som numer finns i butikerna. Ett tips är att dryga ut påssalladen med ett huvud isbergssallad eller romansallad så räcker den till fler.

Grus i salladen är aldrig trevligt. Detta gäller speciellt sorten lollo rosso. Plocka bladen och lägg i en hink, vask eller stor skål med vatten. Rör runt så sjunker sand till botten och du kan lyfta upp ren sallad i ett durkslag. Bra att veta är att plockad sallad håller sig spänstig i kallt vatten.

Bara fantasin sätter gränser för vad du kan blanda i en sallad. Nedan följer lite förslag på recept. Några fler tips måste dock nämnas. Krossade valnötter gillar jag själv. Färska örter som basilika, gräslök, bladpersilja, mynta med mera ger också extra smak. Strimlad rödlök, späda slantade morötter och tunt skivad vårlök är grönsaker passar bra. Delade cocktailtomater är alltid gott. Riven ost som parmesan sätter smak. Solrosfrön ger extra knaprighet liksom krutonger. Skär ljust bröd i tärningar och rosta gyllene i en panna med lite olivolja, salt och vitpeppar. Strö över innan servering.

Romansallad Romansallad - mild. Fylligare smak än grönsallad. Jag kan rekommendera den mindre och spädare varianten. Ceasarsallad görs med romansallad.

Salladsdressingar:

Salladsdressing med citron och olivolja
Enklaste dressingen gör du genom att ringla över en fin och smakrik olivolja, pressa över några stänk citron, salta och ta några kvarn med vitpepparkvarnen och blanda.

Salladsdressing vinägrett med honung och senap
En sötsur dressing med lite sting från fransk Dijonsenap.

Salladsdressing eller vinägrett med balsamvinäger, olivolja och parmesan
Smaksätt salladen med några stänk balsamvinäger, ringla över lite olivolja, salt och vitpeppar. Avsluta med att blanda riven eller hyvlad parmesan eller grano padano.

Grillad oxfile med sallad En enkel sallad med grön sparris.

Alla Receptfavoriters recept på sallader >>

Sallad till grillat
Grillad eller stekt fläskkarré, ryggbiff eller entrecote passar utmärkt med en sallad - blanda olika sorter, tomater, avokad, morötter och annat gott samt välj en god dressing till. Även vegetariska alternativ som grillad röd paprika i bit, hela grillade svampar samt grillad halloumiost passar med en sallad.

Plocksallad Plocksallad - kruksallad - mild.

Sallad med sparris
Blir god som förrätt eller som tillbehör.

Mangosalsa med tomat och avokado
Gott till grillat med sallad.

Sallad med paprika och fetaost
God till tjockare korv - gärna en hetare variant. Paprikaröra (ajvar) passar till. Passar också till annat stekt eller grillat.
4 portioner

2 röda paprikor
1 pkt fetaost
1 liter blandad plockad sallad
Valfri dressing
Skär av kanterna/kinderna runt kärnhuset på paprikorna. Grilla eller ugnsgrilla dessa med skalet mot värmen med högsta effekt. När skalet svartnat lägger du paprikan i en skål och täcker med plastfolie. Låt svalna. Skala bort det svarta. Skär i grova bitar. Smula sönder fetaost över salladen och tillsätt paprikan. Blanda med dressingen och njut.

Rossisallad Rossisallad - besk. Vackert vinröd och bitter med knutet huvud som isbergssallad. Också perfekt att plocka i salladsblandningar och ger då både färg och smakbrytning.

Grillad het kycklingfilé
Kyckling som är god att grilla eller steka i ugnen. Här med potatissallad samt en grönsallad 

Sallad med rostade morötter och färskpotatisar
Jättegott som tillbehör till det mesta.

Melonsalsa
Skär melon i klyftor, skär bort skal och tärna den. Blanda med yoghurt och smaka av med salt och vitpeppar.

Vad passar att dricka till sallad?
Till sallad serverad som förrätt passar mousserande vin utmärkt. Som förslag till huvudrätt med en köttbit och salsa väljer jag ett vit tysk Riesling Auslese. Eller ett rosé eller lätt rött av druvan Pinot Noir från Kalifornien. Det bästa med sallad och vin är att du kan justera syran i salladen att passa vinet perfekt. Mer syra i salladen (citron och vinäger) gör vinet sötare. Mer sötma i salsa och sallad (frukt eller honung) gör vinet surare.

Krispsallad Krispsallad - Frillicesallad - mild. En korsning mellan isberg och friséesallad. Krispig och mild i smaken.

Lite tips och fakta om olika sorters sallad:

Milda salladssorter:

Romansallad Fylligare smak än grönsallad. Jag kan rekommendera den mindre och spädare varianten. Cesarsallad görs med romansallad.

Lollo rosso
Har krusiga och rödbruna blad. Smaken är mild och fin. Lollo Rosso passar utmärkt att garnera med. Den kan ätas ensam eller blandas med andra sallatssorter i sallader. Lollo Rosso bör sköljas extra noga för att få bort alla jordrester.

Lollo bianco
Den gröna varianten av Lollo rosso

Krispsallat / Frillicesallad

Ruccolasallad Ruccola - kryddig. Små, gröna avlånga och blad med pepprig smak. Fin i blandsallader samt till förrätter som carpaccio eller i potatissallad.

Salladsrecept Blanda gärna salladen med andra grönsaker ex. rostade grönsaker och kokt potatatis, ost, oliver, inlagda grönsaker osv till en matigare sallad. Ovan sallad rostade morötter samt färskpotatis.

En korsning mellan isberg och friséesallad. Krispig och mild i smaken.

Fältsallad / Mâchesallad
Mild och nötliknande smak. Vackra med annan sallad samt till dekoration.

Ekbladssallad
Ser ut som stora rödaktiga eklöv och ger fin färg i blandsallader.

Kryddiga salladssorter
Senapssallad / Senapsört
Bladen är 10-15 cm långa och gröna. God att blanda med andra sallader och ge lite extra smak.

Ruccola
Små, gröna avlånga och blad med pepprig smak. Fin i blandsallader samt till förrätter som carpaccio eller i potatissallad.

Lollobiancosallad Lollobianco - mild. Den gröna varianten av Lollo rosso.

Beska salladssorter:

Friséesallad
Lätt bitter. Perfekt att blanda med andra sorter. Ljus grön färg med smala, mycket spretiga blad och rufsigt stort huvud.

Escarolesallad
Påminner om frisée. Den har samma färg men har bredare blad med runda flikar samt ofta mindre huvud.

Rossisallad
Vackert vinröd och bitter med knutet huvud som isbergssallad. Också perfekt att plocka i salladsblandningar och ger då både färg och smakbrytning.

Alla Receptfavoriters recept på sallader >>

 

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer