Grillad lax

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på hur du grillar lax. Här med laxfilé i portionsbitar.

Serveringsförslag

Grillad lax är gott med med många olika tillbehör. Nedan i receptet ett förslag med potatis och rostade rotfrukter samt coleslaw.

Men grillad lax passar också med vitvinssås, Hollandaise, avokadosalsa, gräslökssås eller en kall enkel romsås.

Med eller utan skinn

Laxfilé finns att köpa frysta i fina portionsbitar utan skinn. Grillar du lax utan skinn så är det smidigt med ett halster att klämma fast fisken i så är det lätt att vända den och hantera på grillen.

Jag rekommenderar lax med skinnet kvar då det hjälper till att hålla ihop laxen på grillen så den inte ramlar sönder så lätt. Speciellt om du ej använder ett halster att grilla laxen i. Kolla i fiskdisken och efter färsk laxfilé i portioner på förslagsvis 130-150 gram med skinnet kvar.

Ett tips är att köpa en bit färsk laxsida med skinn och skära i lagom portioner. Det som blir över frysar jag in till en annan dag. Kolla även efter om den har ben kvar. Om laxen har det så ryck ur benen med en fisktång. Vidare kan de behöva fjällas men det är vanligast att laxen är fjällad.

Välj helst MSC-märkt lax som är viltfångad eller odlats på ett sjysst vis.

Rödingfilé eller öring går också bra att grilla istället för lax.

Laxfiléer toppade med sesamfrön på grillen.
Laxfiléer toppade med sesamfrön på grillen.

Grilla lax i halster:

Jag tycker det är smidigt att hantera och vända laxen på grillen om man läggar och klämmer fast laxfiléerna i ett oljat fiskhalster - se bilder. Servera sedan fisken från halstret eller ta loss försiktigt och lägg på fat eller tallrik.

Det kan hända att den fastnar i halstret men jag tycket inte att det gör något då man bara kan plocka bort fisken försiktigt och lägga på ett serveringsfat eller på tallrik.

Laxen riskererar iallafall inte att trilla ner i kolen eller grillen som den kan göra om den fastnar på grillgallret.

Steka laxen på spisen eller i ugnen:

Du kan steka laxen i grillpanna eller stekpanna också om du inte vill grilla.

Eller ugnsbaka laxen i ca 25 minuter på 200 grader i ugnen i en ugnsform eller på grillgaller med en plåt med folie under. Gnid då in den med lite olivolja, salt och peppar. Citronpeppar passar då också.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax på cirka 140 gram vardera, gärna med skinnet kvar
  • 2 msk olivolja, majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar eller citronpeppar
  • 4 msk ketjap manis - mörk söt soja eller ostronssås (valfritt)
  • Potatistillbehör: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • Coleslaw: 2 dl matyoghurt (eller blanda majonnäs och creme fraiche)
  • 2 dl finhackad vitkål eller spetskål
  • 2 stora morötter
  • 4 msk riven pepparrot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Till servering: 0,5 dl riven pepparrot
  • 1 påse grönsallad
  • 4 port salladsdressing
  • 2 tomater grillade i halvor

Tillagning

  1. Potatistillbehör: sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta potatisen ren men behåll skalet. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsform och häll över några droppar olivolja, en nypa salt och vitpeppar.
  3. Rosta potatisen mjuk i ugnen i ca 30 minuter.
  4. Lägg under tiden laxen på en tallrik, gnid in dem i lite salt och ställ in dem i kylen.
  5. Sätt igång grillen.
  6. Gör under tiden coleslaw: Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med yoghurt (eller majonnäs och creme fraiche) rivna morötter samt finriven pepparrot. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Gnid in dem i lite olja, salt och peppar samt lägg dem tvärs över grillgallret - helst med skinnsidan nedåt - och grilla på medelvärme cirka 5 minuter på var sida.
  8. Pensla ev. med ketjap manis soja eller ostronsås mot slutet.
  9. Servera den grillade laxen med potatis, coleslaw samt extra riven pepparrot och ev. några blad blandad sallad som frisé, rossi och eklövssallad.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.