Grillad lax
Ett grundrecept på hur du grillar lax. Här med laxfilé i portionsbitar.
Tillagning
- POTATISTILLBEHÖR: Sätt ugnen på 200 grader.
- Borsta potatisen ren men behåll skalet. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsform och häll över några droppar olivolja, en nypa salt och vitpeppar.
- Rosta potatisen mjuk i ugnen i ca 30 minuter.
- LAX: Lägg under tiden laxen på en tallrik, gnid in dem i lite salt och ställ in dem i kylen.
- Sätt igång grillen.
- Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Gnid in dem i lite olja, salt och peppar samt lägg dem tvärs över grillgallret - helst med skinnsidan nedåt - och grilla på medelvärme cirka 5 minuter på var sida.
- Pensla ev. med ketjap manis soja eller ostronsås mot slutet.
- COLESLAW: Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med yoghurt (eller majonnäs och creme fraiche) rivna morötter samt finriven pepparrot. Smaka av med salt och vitpeppar.
- SERVERING: Servera den grillade laxen med potatis, coleslaw samt extra riven pepparrot och ev. några blad blandad sallad som frisé, rossi och eklövssallad.
Serveringsförslag
- Nedan i receptet ett förslag med potatis och rostade rotfrukter samt coleslaw.
- Grillad lax passar också med valfria tillbehör.
- Fler förslag är med vitvinssås, Hollandaise, avokadosalsa, gräslökssås, svampsås som Karljohan eller en kall enkel romsås, dillcrème, gräddfilsås eller örtagårdssås.
Smaksättning, rub, marinad och glaze
- Lax är gott att grilla som den är med lite olja, salt och svart- eller citronpeppar.
- Lax behövs ej marineras men om du vill marinera lax hittar du mina marinader här.
- Enkelt är att att pensla under grillningen med ketjap manis, ljus soja eller ostronsås och/eller strö över lite sesamfrön mot slutet.
- Eller pensla under grillningen med en tjock glaze med paprika; aprikosglaze; citronglaze, BBQ-glaze eller asiatisk glaze.
- Eller gnida in och grilla med torr kryddblanding/rub.
Stekgrad
Lax är genomstekt vid 45 - 55 °C. Kontrollera gärna med en termometer i tjockaste delen av laxen.
Val av lax
Laxfilé finns att köpa frysta i fina portionsbitar utan skinn. Grillar du lax utan skinn så är det smidigt med ett halster att klämma fast fisken i så är det lätt att vända den och hantera på grillen.
Jag rekommenderar lax med skinnet kvar då det hjälper till att hålla ihop laxen på grillen så den inte ramlar sönder så lätt. Speciellt om du ej använder ett halster att grilla laxen i.
Kolla i fiskdisken och efter färsk laxfilé i portioner på förslagsvis 130-150 gram med skinnet kvar. Välj helst MSC-märkt lax.
Ett tips är att köpa en bit färsk laxsida med skinn och skära i lagom portioner. Det som blir över frysar jag in till en annan dag. Om laxsidan har ben kvar så ryck ur benen med en fisktång.
Rödingfilé eller öring går också bra att grilla istället för lax.
I halster
Jag tycker det är smidigt att hantera och vända laxen på grillen om man läggar och klämmer fast laxfiléerna i ett oljat fiskhalster - se bilder.
Servera sedan fisken från halstret eller ta loss försiktigt och lägg på fat eller tallrik.
På spisen eller i ugnen
Istället för att grilla kan du steka laxen i grillpanna eller stekpanna. Eller ugnsbaka laxen.
Att dricka till
Till laxen passar ett ekfatslagrat och fruktigt kylt vitt vin som förslagsvis Sauvignon Blanc från Nya Zeeland eller Chardonnay från Australien till.
Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal