Grillad lax

Ett grundrecept på hur du grillar lax. Här med laxfilé i portionsbitar.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax på cirka 140 gram vardera, gärna med skinnet kvar
  • 2 msk olivolja, majsolja, solrosolja eller rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar eller citronpeppar
  • 4 msk ketjap manis - mörk söt soja eller ostronssås (valfritt)
  • POTATISTILLBEHÖR: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • COLESLAW: 2 dl matyoghurt (eller blanda majonnäs och creme fraiche)
  • 2 dl finhackad vitkål eller spetskål
  • 2 stora morötter
  • 4 msk riven pepparrot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • TILL SERVERING: 0,5 dl riven pepparrot
  • 1 påse grönsallad
  • 4 port salladsdressing
  • 2 tomater grillade i halvor

Tillagning

  1. POTATISTILLBEHÖR: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta potatisen ren men behåll skalet. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsform och häll över några droppar olivolja, en nypa salt och vitpeppar.
  3. Rosta potatisen mjuk i ugnen i ca 30 minuter.
  4. LAX: Lägg under tiden laxen på en tallrik, gnid in dem i lite salt och ställ in dem i kylen.
  5. Sätt igång grillen.
  6. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Gnid in dem i lite olja, salt och peppar samt lägg dem tvärs över grillgallret - helst med skinnsidan nedåt - och grilla på medelvärme cirka 5 minuter på var sida.
  7. Pensla ev. med ketjap manis soja eller ostronsås mot slutet.
  8. COLESLAW: Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med yoghurt (eller majonnäs och creme fraiche) rivna morötter samt finriven pepparrot. Smaka av med salt och vitpeppar.
  9. SERVERING: Servera den grillade laxen med potatis, coleslaw samt extra riven pepparrot och ev. några blad blandad sallad som frisé, rossi och eklövssallad.
Lax med skinn på grillen
Bitar av laxfilé med skinnet kvar på grillen.
Grillad lax - låt gärna skinnet vara kvar så håller laxen ihop bättre på grillen.
Grillad lax - låt gärna skinnet vara kvar så håller laxen ihop bättre på grillen.
Laxen kan du servera direkt ur halstret. Öppna det försiktigt och pilla loss laxen och servera den.
Laxen kan du servera direkt ur halstret. Öppna det försiktigt och pilla loss laxen och servera den.
Grilla först laxbitarna med skinnsidan nedåt
Har laxbitarna skinnet kvar så grilla först laxbitarna med skinnsidan nedåt.
Grilla sedan ovansidan så den får färg.
Grilla sist ovansidan så den får färg. Du kan vända tillbaka till skinnsidan igen och grilla laxen så att den är så genomstekt du vill ha den. Helst ska den ha lite rå kärna i mitten men det är en smaksak.
Marinerad lax redo för grillen
Marinera gärna laxen innan genom att vända runt den med lite olivolja, rapsolja, solrosolja eller majsolja, samt lite salt och svartpeppar eller citronpeppar.

Serveringsförslag

Smaksättning, rub, marinad och glaze

  • Lax är gott att grilla som den är med lite olja, salt och svart- eller citronpeppar.
  • Lax behövs ej marineras men om du vill marinera lax hittar du mina marinader här.
  • Enkelt är att att pensla under grillningen med ketjap manis, ljus soja eller ostronsås och/eller strö över lite sesamfrön mot slutet.
  • Eller pensla under grillningen med en tjock glaze med paprika; aprikosglaze; citronglaze, BBQ-glaze eller asiatisk glaze.
  • Eller gnida in och grilla med torr kryddblanding/rub.

Stekgrad

Lax är genomstekt vid 45 - 55 °C. Kontrollera gärna med en termometer i tjockaste delen av laxen.

Val av lax

Laxfilé finns att köpa frysta i fina portionsbitar utan skinn. Grillar du lax utan skinn så är det smidigt med ett halster att klämma fast fisken i så är det lätt att vända den och hantera på grillen.

Jag rekommenderar lax med skinnet kvar då det hjälper till att hålla ihop laxen på grillen så den inte ramlar sönder så lätt. Speciellt om du ej använder ett halster att grilla laxen i.

Kolla i fiskdisken och efter färsk laxfilé i portioner på förslagsvis 130-150 gram med skinnet kvar. Välj helst MSC-märkt lax.

Ett tips är att köpa en bit färsk laxsida med skinn och skära i lagom portioner. Det som blir över frysar jag in till en annan dag. Om laxsidan har ben kvar så ryck ur benen med en fisktång.

Rödingfilé eller öring går också bra att grilla istället för lax.

Laxfiléer toppade med sesamfrön på grillen.
Laxfiléer toppade med sesamfrön på grillen.

I halster

Jag tycker det är smidigt att hantera och vända laxen på grillen om man läggar och klämmer fast laxfiléerna i ett oljat fiskhalster - se bilder.

Servera sedan fisken från halstret eller ta loss försiktigt och lägg på fat eller tallrik.

På spisen eller i ugnen

Istället för att grilla kan du steka laxen i grillpanna eller stekpanna. Eller ugnsbaka laxen.

Att dricka till

Till laxen passar ett ekfatslagrat och fruktigt kylt vitt vin som förslagsvis Sauvignon Blanc från Nya Zeeland eller Chardonnay från Australien till.

E-mail
Medel: 4.4 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 291 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-03-23