Grillad lax

Förslagsvis med rostad potatis samt coleslaw med pepparrot. Rödingfilé eller öring går också bra.
Du kan också steka laxen om du inte vill grilla. Eller ugnsbaka laxen i ca 25 minuter på 200 grader i ugnen i en ugnsform med lite olivolja, salt och peppar.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax på cirka 140 gram vardera
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 4 msk ketjap manis (mörk söt soja) eller ostronssås (valfritt)
  • Potatistillbehör: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • Coleslaw: 2 dl matyoghurt (eller blanda majonnäs och creme fraiche)
  • 2 dl finhackad vitkål eller spetskål
  • 2 stora morötter
  • 4 msk riven pepparrot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Till servering: 0,5 dl riven pepparrot
  • 1 påse grönsallad
  • 4 port salladsdressing
  • 2 tomater grillade i halvor

Tillagning

  1. Potatistillbehör: sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta potatisen ren men behåll skalet. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsform och häll över några droppar olivolja, en nypa salt och vitpeppar.
  3. Rosta potatisen mjuk i ugnen i ca 30 minuter.
  4. Lägg under tiden laxen på en tallrik, gnid in dem i lite salt och ställ in dem i kylen.
  5. Sätt igång grillen.
  6. Gör under tiden coleslaw: Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med yoghurt (eller majonnäs och creme fraiche) rivna morötter samt finriven pepparrot. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Gnid in dem i lite olja, lägg dem tvärs över grillgallret och grilla på medelvärme cirka 8 minuter på var sida.
  8. Pensla ev. med ketjap manis soja eller ostronsås mot slutet. Ta också ett varv med vitpepparkvarnen samt gärna lite flingsalt på.
  9. Servera den grillade laxen med potatis, coleslaw samt extra riven pepparrot och ev. några blad blandad sallad som frisé, rossi och eklövssallad.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer