Grillad lax

Grillad lax. Hur du grillar laxfilé i portionsbitar. Här med skinn - det är bra att ha skinnet kvar när man grillar lax så håller den ihop bättre på grillen.

Grillad lax är gott med med många olika tillbehör. Nedan ett förslag med rostade rotfrukter samt coleslaw. Men grillad lax passar också med vitvinssås, Hollandaise, avokadosalsa, gräslökssås eller en kall enkel romsås.

Med eller utan skinn

Laxfilé finns att köpa frysta i fina portionsbitar utan skinn. Grillar du lax utan skinn så är det smidigt med ett halster att klämma fast fisken i så är det lätt att vända den och hantera på grillen.

Jag tycker det är bra att grilla med skinnet kvar för då håller laxen ihop bättre på grillen. Kolla i fiskdisken. Be att få färsk laxfilé i portioner på förslagsvis 130-150 gram med skinnet kvar.

Ett tips är att köpa en bit färsk laxsida med skinn och skära i lagom portioner. Det som blir över frysar jag in till en annan dag. Kolla även efter om den har ben kvar. Om laxen har det så ryck ur benen med en fisktång. Vidare kan de behöva fjällas men det är vanligast att laxen är fjällad.

Välj gärna MSC-märkt lax. Rödingfilé eller öring går också bra att grilla istället för lax. Istället för portionsbitar eller filéer kan man grilla en hel fisk som en mindre röding.

Grilla lax i halster:

Jag tycker det är smidigt att hantera och vända laxen på grillen om man läggar och klämmer fast laxfiléerna i ett oljat fiskhalster. Servera sedan fisken från halstret. Det kan hända att den fastnar i halstret men jag tycket inte att det gör något då man bara kan plocka bort fisken försiktigt och lägga på ett serveringsfat eller på tallrik. Laxen riskererar iallafall inte att trilla ner i kolen eller grillen som den kan göra om den fastnar på grillgallret.

Steka laxen på spisen:

Du kan steka laxen i grillpanna eller stekpanna också om du inte vill grilla. Eller ugnsbaka laxen i ca 25 minuter på 200 grader i ugnen i en ugnsform eller på grillgaller med en plåt med folie under. Gnid då in den med lite olivolja, salt och peppar. Citronpeppar passar då också.

4 portioner grillad lax

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 4 bitar lax på cirka 140 gram vardera, gärna med skinnet kvar
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 4 msk ketjap manis - mörk söt soja eller ostronssås (valfritt)
  • Potatistillbehör: 12 färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm peppar
  • Coleslaw: 2 dl matyoghurt (eller blanda majonnäs och creme fraiche)
  • 2 dl finhackad vitkål eller spetskål
  • 2 stora morötter
  • 4 msk riven pepparrot
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Till servering: 0,5 dl riven pepparrot
  • 1 påse grönsallad
  • 4 port salladsdressing
  • 2 tomater grillade i halvor

Tillagning

  1. Potatistillbehör: sätt ugnen på 200 grader.
  2. Borsta potatisen ren men behåll skalet. Dela dem på mitten och lägg dem i en ugnsform och häll över några droppar olivolja, en nypa salt och vitpeppar.
  3. Rosta potatisen mjuk i ugnen i ca 30 minuter.
  4. Lägg under tiden laxen på en tallrik, gnid in dem i lite salt och ställ in dem i kylen.
  5. Sätt igång grillen.
  6. Gör under tiden coleslaw: Skala och riv morötter fint. Strimla kål och blanda med yoghurt (eller majonnäs och creme fraiche) rivna morötter samt finriven pepparrot. Smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Skölj av laxbitarna och torka dem torra. Gnid in dem i lite olja, lägg dem tvärs över grillgallret och grilla på medelvärme cirka 5 minuter på var sida.
  8. Pensla ev. med ketjap manis soja eller ostronsås mot slutet. Ta också ett varv med vitpepparkvarnen samt gärna lite flingsalt på.
  9. Servera den grillade laxen med potatis, coleslaw samt extra riven pepparrot och ev. några blad blandad sallad som frisé, rossi och eklövssallad.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer