Grillat fiskspett med kryddsmör

Grillat fiskspett med kryddsmör - här med lax. Serverat med ugnsrostad potatis, paprika och rödlök samt tomat och ruccolasallad. Kryddsmör med soltorkad tomat, vitlök och citron.

Här med förslag på tillbehör som ugnsrostad klyftad potatis, bitar av paprika och rödlök.

Ruccola och tomatsallad passar också till.

Välj Msc eller kravmärkt fisk med fast fiskkött ex. lax, hälleflundra, kummel, havskatt eller marulk.

Kryddsmöret kan förbereds helt dagen innan. Fiskspetten kan förberedas några timmar innan grillning.

Du kan varva fiskbitarna med bitar av paprika och rödlök.

Blir GI om du tar mindre av eller bort potatisen.

4 portioner grillat fiskspett med kryddsmör

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 g fiskfilé med fast fiskkött, tex lax eller hälleflundra
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk pressad citron
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 8 träspett
  • Kryddsmör: 75 g rumsvarmt smör
  • 5 hackade marinerade soltorkade tomater
  • 1 dl hackad basilika eller några tsk torkad (valfritt)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 msk citronsaft
  • 1 krm vitpeppar
  • Rostad potatis: 15 delikatess färskpotatisar
  • 1 röd och en gul paprika
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 2 msk matolja
  • 1 krm salt
  • Sallad: 1 pkt cocktailtomater
  • 30 gram ruccola
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger

Tillagning

  1. KRYDDSMÖR: Förbered först smöret och ställ i kylen. Så här gör du kryddsmör: låt smöret bli rumsvarmt (eller mikra det lätt). Hacka tomater, basilika (valfritt) och pressa vitlök. Blanda allt i en bunke. Nu kan du använda smöret men godast blir det om det får stå några timmar. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  2. Lägg träspetten i blöt.
  3. UGNSROSTAD POTATIS: Sätt in tillbehör i ugnen på 200 grader som potatisklyftor, paprika i bitar och rödlök i klyftor (blandade med lite olivolja, salt och vitpeppar). Låt gå 45 minuter.
  4. Tänd under tiden grillen (du kan också använda en grillpanna, stekpanna eller ugn).
  5. TOMAT OCH RUCCOLASALLAD: Skölj och dela tomater. Skölj ruccolan. Blanda tomater och ruccola med någon msk olivolja samt balsamvinäger.
  6. GRILLA FISKEN: Så här grillar eller steker du fisken. Skär fisken i 3 cm stora bitar.
  7. Blanda i en bunke med olivolja, citron, salt och vitpeppar.
  8. Trä upp fiskbitarna på spett. Ett tips är att trä upp fisken till varje spett på två paralella spett så är de enklare att vända och snurrar inte runt på spettet.
  9. Grilla spetten 8 min i ugn eller runt om över glöd. De går också fint att grilla i grillpanna på spisen.
  10. Servera spetten med en klick kryddsmör, ugnsrostade grönsaker samt tomat och ruccola salladen.

Vintips:

Ett vitt vin från norra Italien som Soave, vitt från Rioja eller en fruktig Chardonnay passar till.

E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 446 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-04