Fiskspett
Fiskspett med lax, hälleflundra och/eller gös lindad i bacon för att hålla formen och ge smak.
Du kan grilla eller steka fiskspetten i panna eller ugnen. Välj Msc-märkt fisk.
Tillagning
- Börja med tillbehör som ex. potatis. Borsta potatis, rensa och dela vårlök, borsta morötter och dela dem på hälften (på bredden).
- Koka potatisen i saltat vatten cirka 30 minuter eller tills potatisen är mjuk. Tillsätt morötter och vårlök efter en kvart och koka mjuka med potatisen.
- Dela fiskfiléerna i lagom stor biter. Förslagsvis i kuber på 4x4cm. Lägg dem i en skål och blanda i citronen. Salta och peppra också lite.
- Rulla in dem i baconbitar eller vänd dem i olivolja. Trä upp fiskbitarna på fyra spett. Du kan trä flera rullar på samma spett. Ställ in i kylen så länge på en bricka eller tallrik.
- Förbered under tiden grillen och såsen.
- Hacka lök och örter. Fräs lök i olja. Tillsätt grädde, vitvin och fiskfond. Låt koka ihop fem minuter. Späd med vatten om såsen blir för tjock. Tillsätt örterna innan servering. Du kan också mixa den med en stavmixer för en fluffigare sås.
- Grilla fiskspetten cirka fyra minuter runt om på varje sida.
- Servera fiskspetten med potatis, morötter, vårlök och örtsåsen.
Serveringsförslag
Här med goda tillbehör som knippmorötter, knipplök och delikatesspotatis samt en örtsås.
Varianter
- Här har jag rullat in fiskbitarna i bacon men det går att utesluta. Bacon ger dock god smak och håller ihop fisken så den inte trillar isär över grillen. Man kan också ta lufttorkad skinka eller pancetta.
- Du kan också ha bitar av bläckfisk, räkor och bitar av röd paprika samt rödlök att varva mellan fiskbitarna på fiskspettet.
- Bacon kan bytas mot pancetta eller kalkonbacon.
Uppskattat näringsvärde per portion: 342 kcal