Hasselbackspotatis

Introduktion och förberedelse

Hasselbackspotatis är ugnsbakade små potatisar med smör som skivats men ändå sitter ihop nedtill. Vanliga varianter är att strö över ströbröd och ost.

Passar som tillbehör till det mesta och blir knaprig, smakrik och vackert randig. Kolla med en provsticka så potatisen är mjuk och klar innan du serverar den.

Välj gärna potatisar som har samma storlek så de blir klara samtidigt. Gärna små till medelstora av fast sort. Har potatisen fint skal som exempelvis delikatesspotatis som Amandine så är det valfritt att skala potatisen.

En riktig sjuttitalare som är döpt efter Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm som varit med länge och där många av generationer kockar haft sin bana.

Varianter

 • Smöret kan bytas mot rapsolja eller annan matolja. Då får du vegana hasselbackspotatisar. Som ost kan man då ta sojaost mozzarellastyle.
 • Med ost eller ströbröd - eller både och - strö över riven ost och/eller ströbröd och laga vidare sista femton minuterna.

4 portioner hasselbackspotatis

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 45 min
 • Klart på: 1 tim

Ingredienser

 • 800 gram potatis av en fast sort
 • 3 msk smält smör
 • 2 krm salt
 • 0,5 dl riven ost eller ostskivor av Västerbottenost eller annan lagrad ost; gratängost eller mozzarella (valfritt)
 • 5 msk ströbröd (valfritt)

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Skala potatisen. Smält smör i en skål.
 2. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop undertill. Lägg de nästan skivade potatisarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Pensla med nästan allt smör och salta.
 3. Stek potatisen i mitten av ugnen i 45 minuter. Ta ut dem efter 30 minuter och pensla med resten av smöret. Håll lite koll och lägg eventuellt över lite folie sista minuterna om de börjar bli för mörka och brända.
 4. Nu kan potatisen serveras - stick i den och kolla så den är mjuk först. Kan stå stå på eftervärme med folie över till servering.
 5. MED OST: Strö över en msk riven ost eller lägg en liten skiva ost på varje potatis efter 30 minuter och efter du penslat dem med smör en andra gång. Passa så de ej bränns utan blir som du vill ha dem.
 6. MED STRÖBRÖD: Efter du penslat med smör andra gången efter 30 minuter strör du över ett jämnt lager ströbröd och bakar klart potatisarna. Passa dem så de ej bränns.
 7. MED BÅDE STRÖBRÖD OCH OST: Efter du penslat med smör andra gången efter 30 minuter strör du över ett jämnt lager ströbröd och lägger sedan på ost och och bakar klart potatisarna. Passa dem så de ej bränns.
E-mail
Medel: 4.3 (7 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer