Hasselbackspotatis

Introduktion och förberedelse

Hasselbackspotatis är ugnsbakade små potatisar med smör som skivats men ändå sitter ihop nedtill. Vanliga varianter är att strö över ströbröd och ost.

En riktig sjuttitalare som är döpt efter Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm som varit med länge och där många av generationer kockar haft sin bana.

Kolla med en provsticka så potatisen är mjuk och klar innan du serverar den.

Serveringsförslag

Passar som tillbehör till det mesta och blir knaprig, smakrik och vackert randig.

Val av potatis

  • Välj gärna potatisar som har samma storlek så de blir klara samtidigt. Förslag är medelstora potatisar av fast sort.
  • Har potatisen fint skal som exempelvis delikatesspotatis som Amandine så är det valfritt att skala potatisen.
  • Det går också utmärkt att laga Hasselback med färskpotatis och har de fint skal kan du bara skrubba dem rena.
  • Du kan även laga med små potatisar - prova minihasselbackspotatis.

Varianter

  • Smöret kan bytas mot rapsolja eller annan matolja. Då får du vegana hasselbackspotatisar. Som ost kan man då ta sojaost mozzarellastyle.
  • Med ost eller ströbröd - eller både och - strö över riven ost och/eller ströbröd och laga vidare sista femton minuterna.

4 portioner hasselbackspotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram potatis av en fast sort
  • 3 msk smält smör
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl riven ost eller ostskivor av Västerbottenost eller annan lagrad ost; gratängost eller mozzarella (valfritt)
  • 5 msk ströbröd (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Skala potatisen. Lägg i en skål med vatten. Har potatisen fint skal kan det räcka med att putsa och skölja dem.
  3. Smält smör i en skål eller kastrull - sätt åt sidan.
  4. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop undertill. Tips är ta en potatis i taget och vänd runt och se när den kan stå. Skär täta snitt ned i potatisarna utan att skära helt igenom. Potatisen ska ännu sitta ihop. Jag brukar placera potatisen ner i ex. hålet på ett handtag på en plastskärbräda eller ställa två skärbrädor med en glipa mellan. Då är det enkelt att skära ned i potatisen och sedan stoppas kniven av skärbrädan innan den går helt genom.
  5. Placera potatisarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna med snitten uppåt. Pensla med 3/4 av smöret och salta.
  6. Stek potatisen i mitten av ugnen i 45 minuter. Ta ut dem efter 30 minuter och pensla med resten av smöret. Håll lite koll och lägg eventuellt över lite folie sista minuterna om de börjar bli för mörka och brända.
  7. Nu kan potatisen serveras - stick i den och kolla så den är mjuk först. Kan stå stå på eftervärme med folie över till servering. Eller toppa med ströbröd och/eller ost - se nedan.
  8. MED OST: Strö över en msk riven ost eller lägg en liten skiva ost på varje potatis efter 30 minuter och efter du penslat dem med smör en andra gång. Passa så de ej bränns utan blir som du vill ha dem.
  9. MED STRÖBRÖD: Efter du penslat med smör andra gången efter 30 minuter strör du över ett jämnt lager ströbröd och bakar klart potatisarna. Passa dem så de ej bränns.
  10. MED BÅDE STRÖBRÖD OCH OST: Efter du penslat med smör andra gången efter 30 minuter strör du över ett jämnt lager ströbröd och lägger sedan på ost och och bakar klart potatisarna. Passa dem så de ej bränns.
E-mail
Medel: 4 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 270 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-02-18