Hasselbackspotatis

Hasselbackspotatis är ugnsbakade små potatisar med smör som skivats men ändå sitter ihop nedtill. Vanliga varianter är att strö över ströbröd och ost.

Passar som tillbehör till det mesta och blir knaprig, smakrik och vackert randig. Kolla med en provsticka så potatisen är mjuk och klar innan du serverar den.

Välj gärna potatisar som har samma storlek så de blir klara samtidigt. Gärna små till medelstora av fast sort. Har potatisen fint skal som exempelvis delikatesspotatis som Amandine så är det valfritt att skala potatisen.

En riktig sjuttitalare som är döpt efter Restaurang Hasselbacken på Djurgården i Stockholm som varit med länge och där många av generationer kockar haft sin bana.

Varianter

 • Smöret kan bytas mot rapsolja eller annan matolja. Då får du vegana hasselbackspotatisar. Som ost kan man då ta sojaost mozzarellastyle.
 • Med ost eller ströbröd - eller både och - strö över riven ost och/eller ströbröd och laga vidare sista femton minuterna.

4 portioner hasselbackspotatis

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 45 min
 • Klart på: 1 tim

Ingredienser

 • 800 gram potatis av en fast sort
 • 3 msk smält smör
 • 2 krm salt
 • 0,5 dl riven ost eller ostskivor av Västerbottenost eller annan lagrad ost; gratängost eller mozzarella (valfritt)
 • 5 msk ströbröd (valfritt)

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Skala potatisen. Smält smör i en skål.
 2. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop undertill. Lägg de nästan skivade potatisarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Pensla med nästan allt smör och salta.
 3. Stek potatisen i mitten av ugnen i 45 minuter. Ta ut dem efter 30 minuter och pensla med resten av smöret. Håll lite koll och lägg eventuellt över lite folie sista minuterna om de börjar bli för mörka och brända.
 4. Nu kan potatisen serveras - stick i den och kolla så den är mjuk först. Kan stå stå på eftervärme med folie över till servering.
 5. MED OST: Strö över en msk riven ost eller lägg en liten skiva ost på varje potatis efter 30 minuter och efter du penslat dem med smör en andra gång. Passa så de ej bränns utan blir som du vill ha dem.
 6. MED STRÖBRÖD: Efter du penslat med smör andra gången efter 30 minuter strör du över ett jämnt lager ströbröd och bakar klart potatisarna. Passa dem så de ej bränns.
 7. MED BÅDE STRÖBRÖD OCH OST: Efter du penslat med smör andra gången efter 30 minuter strör du över ett jämnt lager ströbröd och lägger sedan på ost och och bakar klart potatisarna. Passa dem så de ej bränns.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-13

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer