Hasselbackspotatis

Ugnsstekt hel skalad potatis. En riktig sjuttitalare. Hasselbackspotatis är gott tillbehör till det mesta. Den blir knaprig, smakrik och vackert randig.

Om du vill kan man strö över ströbröd och/eller riven ost med på slutet och ge potatisarna färg. Vidare kan man ta ut dem någon gång efter halva tiden och pensla med mer smör för mer smak. 

4 portioner hasselbackspotatis

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram potatis av en fast sort
  • 3 msk smält smör
  • 2 krm salt
  • 0,5 dl riven ost som västerbottenost, gratängost eller mozzarella (valfritt)
  • 5 msk ströbröd (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn. Skala potatisen. Smält smör i en skål.
  2. Varje potatis ska sedan skäras i skåror men sitta ihop undertill. Lägg de nästan skivade potatisarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Pensla med smör och salta.
  3. Stek potatisen i mitten av ugnen i 45 minuter. Ta ut dem och pensla med smör samt lägg över lite folie sista femton minuterna.
  4. Nu kan potatisen serveras - stick i den och kolla så den är mjuk först. Kan stå stå på eftervärme med folie över till servering.
  5. Valfritt: Strö eventuellt över en nypa riven ost på varje potatis och ge dem färg någon minut i ugnen på grill.
  6. Valfritt med ströbröd: pensla med smör. Strö över ströbröd. Grilla potatisarna och låt ströbrödet få färg.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer