Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden.

Ett förslag på julbord med några klassiska julrätter.
Ett förslag på julbord med några klassiska julrätter.

Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Det är lätt att falla för det färdiglagade julbordets fröjder. Och det är inte så dumt ibland. Ändamålet helgar medlen så att säga. Det viktigaste är ändå att ha en trevlig jul.

Några rätter brukar folk dock vilja laga själva. Det kan vara favoritsillen, en Janssons Frestelse, griljera skinkan, steka köttbullar, ägghalvor, lutfisk, dopp i grytan, brunkål, koka risgrynsgröt, något julgodis samt blanda en glögg och mumma.

Själv tycker jag det är ett måste med egen hovmästarsås till den gravade laxen.

Hemlagat mot tiden

Smidigt nog finns mycket av julbordet att köpa i mer eller mindre vällagat tillstånd.

Exempel är köttbullar, skinka, inlagd sill, rökt och gravad lax, patéer, pastejer, korvar och syltor - som ofta bara blir godare om de får ligga till sig lite. Många rätter som inlagd sill, rökt och inlagd mat var rätter som förr lagades i god tid för att hålla till det julbordet.

I äldre dagar var det status med ett stort vällagat julbord. Idag finns det bilar andra statusprylar att skryta med och man behöver inte visa att man har råd att slakta grisen så att säga. Fast några av rätterna är det ändå kul att ha lagat själv.

Och vissa saker är man liksom tvungen att fixa själv - tillbehör, koka ägghalvor, dopp i grytan, värma det som ska vara varmt, skiva skinka, lägga upp allt, duka och servera drycker. Det är nog jobb för en del medan andra njuter av julmatlagningen och pysslandet.

Svenskt julbord. På bilden: Ett svenskt julbord med de vanligaste rätterna: rödkål, prinskorv, julköttbullar, revbensspjäll, Janssons frestelse, julskinka med söt stark senap och grov julsenap, ägghalvor med rom, gravad lax med hovmästarsås, kokt potatis, inlagda sillar (senapssill, matjessill, vitlökssill, löksill och glasmästarsill), smör, lagrad ost, knäckebröd och vörtbröd.

Vad bör då finnas på ett litet julbord?

Svaret skiljer sig beroende på varifrån man kommer och vilken tradition man har.

Inlagd sill, ägghalvor, Janssons frestelse, lagrad ost, gravad lax, hovmästarsås, rökt lax, knäckebröd, vörtbröd, prinskorv, rödkål, brunkål, lutfisk, pressylta, risgrynsgröt, sillsallad och snaps är rätter många vill ha.

Leverpastej, julkorv och mandelmusslor är också vanliga julrätter. Och så allt julgodis förstås.

Norrut är julgäddor, pölsor och dopp i grytan vanligt.

Själv är jag nöjd med dopp i grytan, därefter sill, ägg och snaps, vidare gravad lax med hovmästarsås, knäckemacka med skinka och senap, rökt lax, köttbullar och Janssons, för att avsluta med lutfisk, kokt potatis och vit sås med mald kryddpeppar. Detta sköljs vanligtvis ner med en god mörk alkoholfri öl öl. Sedan somnar jag i soffan.

Julbordets olika turer

Förr var julbordet på restaurang uppdelat i turer efter Tore Wretmans smörgåsbord. Nedan lite av de jag tagit reda på men var kommer Dopp i grytan in och pepparkakorna?

  1. Brännvinsbordet kommer som första del med sill, smör, ost och bröd. Samt snaps förstås.
  2. Nästa tur var kall fisk och rätt rätter som rökt och gravad lax, ägghalvor, rökt ål osv.
  3. Kallskuret kött med mera ex: patéer, korvar, inlagda grönsaker, sillsallad osv.
  4. Småvarmt som köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, brunkål, grönkål och Jansson. Hit räknas även den kalla skinkan.
  5. Lutfisk med tillbehör.
  6. Ostar med tillbehör.
  7. Desserter som Ris a la Malta.
  8. Julgodis och konfekt.

Alla mina recept på julmat har jag samlat här >>

Julsill Fem hemgjorda julsillar till julbordet (från klockan ett): senapssill, matjessill, vitlökssill, löksill och glasmästarsill

Lyckas med sillen

Sill kan köpas färdig och ätas som den är eller piffas upp. Givetvis kan man lägga in den själv, flera veckor innan den ska fram på julbordet. Jag tycker det räcker med tre till fyra sorter.

Vanlig matjessill, klar löksill eller glasmästarsill, vitlökssill och senapssill är mina favoriter.

Vidare finns det tomatsill, rullmopsar, panerad stekt inlagd sill och otaliga påhittiga smaksättningar.

När man lägger in sill är viktigt att man följer recepten med ättikslag annars kan illasinnade bakterier ta över i sillburken. Ättikan löser också upp kalk i sillens ben, vilka gör de mjuka och mindre obehagliga att äta. När sillen varit inlagd i ättikslag kan man piffa upp den med skivad lök, morötter och kryddor som lagerblad och kryddpeppar. Eller så tillsätter man smaksatt crème fraiche och hälften gräddfil med senap, vitlök eller vad man vill.

Sillen finns att köpa både som färsk, saltad och urvattnad - hel eller i filéer. Gravar och lägger du in färsk sill så ska den varit fryst minst ett dygn innan.

Här har jag skrivit mer om sill och inläggningar >>

Klassisk gravad och inlagd färsk sill eller strömming
Den här sillen blir fantastiskt god, fast och mör. Efter gravning och inläggning kan den smaksättas efter fantasi eller tradition. Speciellt god till citron och vitlökssill, dragonsill, limesill, senapssill, vitlökssill, currysill, tomatsill med flera.

Inlagd sill med inläggningssill
En smidig kompromiss där du köper saltsill, urvattnad saltsill eller inläggningssill som du sedan gör din egen sill med.

Glasmästarsill
Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Glasmästarsill är mångas favoritsill.

Senapssill
Senapssill är sill marinerad i sås smaksatt med senap. Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika sorters senap. Ex. grovkornig senap, lite söt stark senap, vanlig slottssenap samt lite stark fransk dijonsenap.

Vitlökssill
Sill med marinad smaksatt med vitlök. Blanda inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs och pressad vitlök. Svårare än så är det inte att göra sin egen vitlökssill. En mycket god variant är med vitlökssill med rostad vitlök som blir mild, fyllig och nästan söt i smaken.

Citron och vitlökssill i olivolja
Citron och vilökssill är sill marinerad i olivolja, vitlök och citron. Inspirationen kommer från Spanska tapas som jag tror heter i stil med bokarinjos på spanska.

Sill med vitlök och dragon
Vitlökssill med dragon är inlagd sill eller strömming med gräddfil, majonnäs, vitlök och färsk hackad dragon.

Vodka- och limesill
Vodka- och limesill. Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan.

Sillsallad
Sallad med sill i småbitar med finhackat äpple, lök, potatis och rödbetor.

Kräftströmming
Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat, grädde och dill. Kan serveras kall eller varm.

Jultallrik med sill och lax Jultallrik med ägghalvor med rom, gravad lax med hovmästarsås, kokt potatis, inlagda sillar (senapssill, matjessill, vitlökssill, löksill och glasmästarsill), julskinka med stark hemgjord senap samt en sallad med svarta bönor med hackad rödlök (olivolja och vinäger), kokt broccoli, tärnad tomat och avokado toppat med lite matyoghurt.

Kalla rätter

Gravad lax
Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott.

Hovmästarsås
Hemgjord hovmästarsås eller gravlaxsås med massor av dill. Oslagbart till gravad och rökt lax.

Pressylta
En klassiker på julbordet och till husmanskost. Pressylta av fläsklägg och bogfläsk. Pressylta serveras kall i tunna skivor med inlagda rödbetor.

Kalvsylta
Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Sylta serveras ofta med rödbetor till.

Rullsylta
Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.

Leverpastej
God leverpastej med lite konjak, nöt- eller svinlever. Gör egen leverpastej - det blir mycket billigare och godare. Späck och fläsk kan du ersätta med magert fläskkött som bog för att få en mindre fet leverpastej. Du kan smaksätta leverpastejen med annat än konjak ex. calvados och ett rivet äpple i smeten.

Rödbetssallad
Klassisk sallad med rödbetor till julbord, köttbullar eller till pålägg. Du kan göra rödbetssallad av inlagda rödbetor eller koka egna.

Inlagda rödbetor
Hemgjorda inlagda rödbetor. Förvara burkarna med hemlagade inlagda rödbetor på en sval och mörk plats. Låt gärna rödbetorna stå och dra något dygn innan servering.

Några vanliga rätter till julbordet som julskinka, Jansson, hovmästarsås, lax, ägghalvor med mera.
Några vanliga rätter till julbordet som julskinka med senap, Janssons frestelse, hovmästarsås med gravad lax, köttbullar, sill, ägghalvor med rom, Vika knäcke med cheddarost blir en lagom jultallrik och litet julbord med den vanligaste julmaten.

Griljera din julskinka

Julskinka Du kan ugnssteka eller koka din julskinka. Ugssteker du skinkan i stekpåse får du bra resultat och gott skinkspad till dopp i grytan eller att smaksätta kålen med. Julskinkor finns också färdigstekta eller färdigkokta. Det finns t.o.m. färdiggriljerade skinkor. Griljera julskinkan är dock lätt att göra själv och blir mycket godare än färdiggriljerad.Skinkproducenterna lyckas numer göra riktigt saftiga skinkor. Men riktigt god och helt utan tillsatser blir skinkan om du kokar eller ugnssteker den rimmade skinkan själv.

Jag kan rekommendera att använda en stekpåse som både ger en saftig skinka, du slipper diska pannan så noga samt att stekpåsen fångar upp mycket av skinkbuljongen du kan använda till dopp i grytan eller brunkål.

Alternativet är att koka skinkan. Då sparar du också på kokspadet. Till dopp i grytan kokas kokspadet ner till önskad sälta.

Köper man skinkan färdigstekt så kan man i alla fall griljera den till julbordet.

Vill man prova något nytt kan man smaksätta griljeringen med en matsked riven färsk ingefära eller en pressad vitlök och någon matsked hackade örter som basilika, timjan, oregano och persilja.

Klassisk griljering till en julskinka
Klassisk griljering till en julskinka med senap, ägg och ströbröd. Du kan välja den senap du gillar eller blanda. Förslagsvis 1 msk skånsk grov senap och en msk vanlig senap eller stark dijonsenap. Sockret kan du utesluta om du väljer en söt senap. Vidare kan du ta senapspulver utrört i någon tsk vatten om du önskar riktigt stark senapssmak på griljeringen.

Du kan också garnera skinkan med att sticka i 10 stycken kryddnejlikor i ett jämnt mönster i skinkan innan griljeringen. Förr garnerade man skinkan med sockerkristyr efter senapsgriljeringen. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper som sedan spritsas i ex. nätmönster över skinkan.

Vid servering kan du sätta en stekgaffel i skinkan så du får bättre grepp när du skär upp den.
Förvara skinkan i kylen efter julbordet så mycket som möjligt och skär sedan bara upp de skivor du behöver så håller skinkan längre. Överbliven skinka kan frysas.

Kokt eller ugnsstekt julskinka
Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt.

Vill du rimma den själv så har jag recept på saltlake till att rimma sin egen skinka med.

Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan. Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök.

Hemgjord grov julsenap
Grov julsenap gjord på senapsfrön i matberedaren smaksatt med farinsocker, vinäger och salt. Senapen är starkast nygjord och tappar sen i styrka efter hand.

Stark hemgjord senap av senapspulver
En god stark söt hemgjord senap till julskinka och svensk husmanskost. Enkel att blanda av ex. Colmans senapspulver.

Jultallrik med småvarmt Jultallrik med några småvarma klassiska julrätter: rödkål, prinskorv, julköttbullar, revbensspjäll och Janssons frestelse.

Varma rätter

Janssons frestelse
Janssons frestelse är en slags potatisgratäng med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.

Rödkål
Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål kokt med kryddor. Rödkål är klassisk julmat för många. Rödkålen serveras varm till köttbullar, prinskorv med mera.

Brunkål
Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.

Bruna bönor
Egna hemkokta bruna bönor är ofta godare än köpta och dessutom billigare.

Grönkål eller långkål
Långkål med grönkål är gott till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Hela blad grönkål kokas först i buljong, sedan strimlas den och fräses i smör och grädde tillsätts. Det blir som sås och grönsak i ett.

Julköttbullar
Julköttbullar till julbordet. Köttbullarna har en touche av kryddpeppar som passar till julbordet. Receptet till julköttbullar är samma som till vanliga köttbullar med tillägget att man kan ha i kryddpeppar.

Köttbullar med smak av ingefära och stark senap
Köttbullar med ingefära och Dijonsenap som ger god smak åt köttbullarna. Speciellt goda med blandfärs eller fläskfärs men kan göras av oxfärs, lammfärs eller viltfärs.

Revbensspjäll till jul
Revbensspjäll till jul ugnsstekta med ingefära och sirap. Tjocka revbensspjäll med mörk färg av soja och balsamvinäger.

Julkorv
Hemgjord julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Dessutom är julkorv rätt kul att göra även om det kanske är lite ovant för en del. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn. Serveras med stark senap.

Leverkorv
Hemgjord korv med lever smaksatt med kryddpeppar. Goda leverkorvar till jul eller husmanskost. Gärna med inlagda rödbetor.

Kokt lutfisk med sås
Lutfiskrecept till lutfisk kokt i ugn, gryta och mikro. Tillbehör till klassisk lutfisk är kokt potatis, vit sås (Bechamelsås), svart- eller kryddpeppar och/eller grov senap, gröna ärter eller broccoli. Stekt fläsk i bitar samt fläskflott är också vanligt till lutfisk. Läs allt om lutfisk här >>

Julgröt Julgröt eller risgrynsgröt kan du servera med mjölk, kanel och socker eller saftsås.

Söta rätter

Ett tips om du dukar upp julbord till flera är att göra små minidesserter portionsvis i små skålar, kaffekoppar, martiniglas, snapsglas, småglas, plast- eller pappbehållare, muffinsformar eller använd fantasin.

Du kan i princip fylla med vilken dessert som helst - utom frysta som då smälter. Ska de stå framme längre stund så se till att ställa dem på en kylplatta eller en bricka med kylklampar i kökshanddukar samt en bricka över att ställa desserterna på.

Några förslag på efterrätter som passar att göra portionsvis - varav flera kan förberedas i god tid samt håller i kylen.

Till servering kan du piffa till och garnera med något blad citronmeliss, mandelbiscottis, rostade mandelspån och/eller färska bär.

Risgrynsgröt
Koka din egen julgröt - gillar du gröt så är det ett måste och den köpta gröten tycker jag ej lever upp till sitt namn. Servera risgrynsgröt med mjölk, kanel och socker eller saftsås. Du kan spara överbliven gröt i kylen. Kall risgrynsgröt kan du använda till efterrätter som ris à la Malta (blanda risgrynsgröt med vispad grädde och vaniljsocker).

Ris à la Malta
Risgrynsgröt med vispgrädde som vanligtvis serveras med saftsås som dessert på julbordet. Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet för länge och för många vändor.

Saftsås
Saftsås till Ris à la Malta eller risgrynsgröt. Saftsås gör du genom att reda vanlig saft med potatismjöl. Prova att med körsbärssaft som i Danmark. Körsbärssaft är lite sötsur vilket passar utmärkt till Ris à la Malta eller risgrynsgröt.

Fruktsallad
Fruktsallad med färsk ananas samt vilka frukter du gillar till din fruktsallad. Färsk ananas är dock bra som grund.

mandelmusslor Finns det något godare än hembakta mandelmusslor med vispad grädde och jordgubbssylt? Hjortronsylt är också en höjdare till.

Bakverk

Mandelmusslor
Mandelmusslor passar med vispad grädde och sylt till advent, lucia eller julbordet. Mandelmusslor görs av mördeg med mald mandel i.

Pepparkaksmuffins
Muffins med smak av pepparkakskryddor.

Pepparkaksbrownies
Goda brownies med choklad samt smak av pepparkakskryddor, krossad choklad och nötter. Lite annorlunda kakor till julbaket.

Pepparkakor
Pepparkaksrecept och allt om pepparkakor.

Julgodis till julbordet
Julgodis kan du muta tomten med. Eller äta upp allt själv.

Några av de vanligaste julgodisarna är ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck: jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Övriga tillbehör till julbordet

Rostade knäckebröd

Knäckebröden blir som nybakta - smakfulla och knapriga. Det är helt klart värt besväret.
Sätt ugnen på 175 grader. Lägg i en rundel knäckebröd, låt bli het och få svag färg. Ta ut och låt svalna. Rosta så många bröd du behöver. Håller sig knapriga något dygn.

Hembakta knäckebröd
Hembakt knäckebröd både utan jäst och med jäst. Gott hemgjort knäckebröd till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost. Baka eget julknäcke ex. Förvara torrt och svalt. Du kan rosta knäckebrödet lätt och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen. Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i.

Kaviarsmör - smör med kaviar
Kaviarsmör är gott istället för vanligt smör till knäckebröd och sill.

Drycker till julbordet

Köp in julöl och andra drycker efter eget tycke. Nedan lite recept på drycker till jul.

Hemgjord IPA
Här få du ha några månaders framförhållning om du vill ha din IPA till julbordet.

Saftglögg
Det här är en alkoholfri glögg för små nissar och tomtar på väg.

Hemgjord glögg
Julglögg med rödvin, brandy, kryddnejlikor, kanel, ingefära, kardemumma, pomerans och socker.

Glögg och pepparkakor Glögg, mandlar, russin och pepparkakor är en vanlig start på julbordet. Du kan också servera en grönmögelost till pepparkakorna.

Mumma eller julmumma
Mumma kommer som en räddaren i mörkret när glöggen klibbat fast i tomteskägget. Se till att alla ingredienserna är väl kylda innan ni blandar.

Enkel lime och citronsnaps
Hemgjord lime och citronsnaps är enkel, snabb och god snaps att göra själv.

Fler snapsvarianter >>

Variera med lite nya rätter till julbordet

För dig som vill prova några nya rätter till julbordet kommer här några av mina favoriter.

Inhoppare från julbänken blir en mustig viltterrin, likt en paté. Till den passar chilikryddade lingon. En helt ny dimension åt lingonsylten.

En blandad grönsallad fräschar upp bland all tung julmat. Vidare har jag gett de klassiska revbenen smak av kanel och rödvin. Avokado passar bra med rökt lax. Eller marinerad i en sallad - så kallad ”chevice”, uttalas ”sevisch” - det här får bli en julsvish.

Marinerade kokta rödbetor passar utmärkt på julbord. Speciellt gott till sylta, tycker jag. Här har jag valt färska betor av olika färg (jo, det finns gula också) kokt och marinerat dem. Ett alternativ till de inlagda.

Viltterrin
Viltterrin eller viltpate till julbord eller förrätt. En inhoppare från julbänken. Till terrinen passar chilikryddade lingon samt en fräsch blandad sallad.

Het lingonsylt eller lingonchutney
Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon. God att servera istället för den klassiska Cumberlandsåsen till paté och terrin. Servera med en Blandad sallad till:
1 påse rensad spenat (cirka 150 gram)
Lollo rosso, rossi, frisé eller valfri sallad av olika färg
1/2 rödlök
Skölj och plocka bladen i mindre bitar. Skala och finstrimla löken. Blanda ihop med lite olivolja och pressa lite citron över innan servering.

Kanel och rödvinsmarinerat revben
De klassiska revbenen får här smak av kanel och rödvin.

Kall sallad med limemarinerad lax och avokado - även kallat Cheviche
En nyttig och fräsch sallad med lax. Passar efter sillen och som alternativ till den tunga maten.

Örtmarinerade gula och röda betor
Rödbetor marinerade till en kall sallad med olivolja, örter, vitlök och balsamvinäger. Gott som tillbehör och på buffé.

Här har jag samlat alla mina recept som passar till julbordet >>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2022-09-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.