Rödkål
Introduktion och förberedelse
Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål kokt med kryddor som kummin, kanel, kryddnejlika och kummin.
Farinsocker, äpple och smör har jag också i för att få god smak.
Kålen får fin röd färg av ättika som gör att den röda färgen kommer fram från kålen.
Rödkål är klassisk julmat för många och serveras varm på den småvarma avdelningen på julbordet till köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, julskinka, Jansson med mera.
Överbliven kål kan frysas in eller förvaras i kylen några dagar.
Varianter
Man kan byta ut smöret mot - eller ta i extra fett - som gåsfett, ankfett eller liknande för extra smak.

Tillagning
- Strimla kålen med i en matberedare eller med kniv.
- Fräs rödkålen i smöret i en stor gryta.
- Skala och riv eller tärna äpplet fint samt tillsätt det. Tillsätt ättikssprit eller vinäger, salt, peppar, kryddor, vatten samt ev. rödvin till rödkålen.
- Låt rödkålen småkoka under lock i ca en timme. Rör då och då.
- Smaka av rödkålen med salt, ättika eller vinäger och vitpeppar.
Uppskattat näringsvärde per portion: 61 kcal