Rödkål

Introduktion och förberedelse

Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål kokt med kryddor som kummin, kanel, kryddnejlika och kummin.

Kålen får fin röd färg av ättika som gör att den röda färgen kommer fram från kålen.

Rödkål är klassisk julmat för många och serveras varm på den småvarma avdelningen på julbordet till köttbullar, prinskorv med mera.

Varianter

Mörkt socker som farinsocker, äpple och smör har man också i för att få god smak.

Vidare kan man byta ut smöret eller ta i extra fett som gåsfett, ankfett eller liknande för extra smak.

10 portioner rödkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rödkålshuvud
  • 3 msk smör
  • 2 msk ättikssprit 12%
  • 1 stort syrligt äpple
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk farinsocker
  • 0,5 tsk mald muskot
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor
  • 0,5 tsk mald kummin
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rödvin (valfritt)

Tillagning

  1. Strimla kålen med i en matberedare eller med kniv.
  2. Fräs rödkålen i smöret i en stor gryta.
  3. Skala och riv eller tärna äpplet fint samt tillsätt det. Tillsätt ättikssprit eller vinäger, salt, peppar, kryddor, vatten samt ev. rödvin till rödkålen.
  4. Låt rödkålen småkoka under lock i ca en timme. Rör då och då.
  5. Smaka av rödkålen med salt, ättika eller vinäger och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.1 (8 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-03