Rödkål
Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål med smör, äpple, svartvinbärssaft, farinsocker, kryddpeppar och kryddnejlika.
Kålen får fin röd färg av vinäger eller ättika som gör att den röda färgen kommer fram från kålen.
Tillagning
- Ta bort det yttersta bladet. Dela kålen i fjärdedelar och skär bort den grova stammen i mitten. Strimla kålen i ca 1/2-1 cm grova strimlor eller så fint du vill ha den.
- Fräs 1/3 av rödkålen i taget med smör i en stekpanna i ca 4-5 minuter. Lägg över i en stor gryta, panna eller liknande efter hand.
- Skala äpplet. Riv eller tärna det. Tillsätt till rödkålen.
- Tillsätt vinäger eller ättika, salt, peppar, kryddor och svartvinbärssaft.
- Låt rödkålen koka i 15 minuter eller tills den är mjuk. Rör då och då. Kålen vätskar sig själv men skulle den koka helt torrt så täck över med lock och/eller späd med lite vatten eller skinkspad. Rödkålen kan även få stå att puttra upp mot en timme under lock för en mer välkokt rödkål - det är valfritt.
- Smaka av rödkålen med salt och peppar innan servering.
Serveringsförslag
Rödkål är klassisk julmat för många och serveras varm på den småvarma avdelningen på julbordet till köttbullar, prinskorv, revbensspjäll, julskinka, Jansson med mera.
Kan förberedas
När rödkålen kallnat kan den frysas in i fryspåsar. Rödkålen håller minst någon vecka i kylen och blir bara godare.
Varianter
- Man kan byta ut smöret mot annat fett som gåsfett, ankfett, skinkfett eller liknande för extra smak.
- Till servering kan rödkålen spädas och värmas med någon dl skinkspad till servering.
- Farinsocker kan bytas mot rårörsocker, vanligt socker, ljus eller mörk sirap.
- Kryddningen kan du variera som du tycker. Jag tog kryddnejlika och kryddpeppar. Annars kan du utesluta eller lägga till kryddor efter tycke. Fler förslag är kummin, lagerblad och kanel.
- Gott i är även en strimlad rödlök eller gul lök.
- Du kan använda köpt eller hemgjord svartvinbärssaft.
- Svartvinbärssaft kan bytas mot rött vin eller vatten.
Uppskattat näringsvärde per portion: 61 kcal