Rödkål

Rödkål eller kryddkål till julbord. Strimlad rödkål kokt med kryddor. Rödkål är klassisk julmat för många. Rödkålen serveras varm till köttbullar, prinskorv med mera.

10 portioner rödkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg rödkålshuvud
  • 3 msk smör
  • 2 msk ättikssprit 12%
  • 1 stort syrligt äpple
  • 2 tsk salt
  • 2 krm vit- eller svartpeppar
  • 3 msk farinsocker
  • 0,5 tsk mald muskot
  • 0,5 tsk mald kanel
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor
  • 0,5 tsk mald kummin
  • 3 dl vatten
  • 3 dl rödvin (valfritt)

Tillagning

  1. Strimla kålen med i en matberedare eller med kniv.
  2. Fräs rödkålen i smöret i en stor gryta.
  3. Skala och riv eller tärna äpplet fint samt tillsätt det. Tillsätt ättikssprit eller vinäger, salt, peppar, kryddor, vatten samt ev. rödvin till rödkålen.
  4. Låt rödkålen småkoka under lock i ca en timme. Rör då och då.
  5. Smaka av rödkålen med salt, ättika eller vinäger och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer