Julköttbullar

Julköttbullar till julbordet. Köttbullarna har en touche av kryddpeppar som passar till julbordet. Receptet till julköttbullar är samma som till vanliga köttbullar med tillägget att man kan ha i kryddpeppar. Köttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.

På restaurang görs de också ofta mindre. Av någon anledning så har köksmästarna vid Sveriges julbord fått för sig att det går åt mindre köttbullar om de är små eftersom man tror att varje gäst ändå tar samma antal köttbullar. Vilket givetvis är helt fel - gästerna äter alltid tills de storknar.

Du kan använda havrekli istället för ströbröd eller kokt bulgur. Du kan använda nötfärs, fläskfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.

10 portioner julköttbullar

 • Förberedelse: 20 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 50 min

Ingredienser

 • 1 kg nötfärs eller blandfärs
 • 2 dl grädde
 • 1 dl ströbröd
 • 1 gul lök
 • 1 tsk vitpeppar
 • 4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
 • 2 msk socker
 • 2 tsk salt
 • 2 msk stark senap som fransk dijonsenap
 • 2 ägg

Tillagning

 1. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
 2. Skala och riv eller finhacka löken. Lägg i bunken.
 3. Tillsätt färsen, vitpeppar, kryddpeppar, socker, salt och senap. Blanda hastigt ihop till en smet. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
 4. Provstek en bit färs och smaka av med mer ev. mer salt och peppar.
 5. Förbered en bricka eller bläck med lite olja i botten.
 6. Forma små köttbullar ca storlek som valnötter eller något mindre med händerna och lägg ut på brickan eller bläcket. Ta lite olja eller vatten på händerna så går det lättare att rulla köttbullarna. Du kan också lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en gaffel eller sked.
 7. Sätt ugnen på 175 grader.
 8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna några i taget. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
 9. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen så att de blir genomstekta.
 10. Lägg upp julköttbullarna på fat och servera. De kan också svalna och kylas och förvaras i kylen eller frysen och sedan värmas till servering.
E-mail
Medel: 3.7 (22 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer