Julköttbullar

Julköttbullar smaksatta med lite kryddpeppar som ger den juliga smaken som passar till julbordet.

Köttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.

Förutom smaken av kryddpeppar så rullas ofta köttbullarna till jul i lite mindre storlek. Både smaksättningen av kryddpeppar samt storleken på köttbullarna är dock valfritt.

10 portioner julköttbullar, 60 stycken

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg köttfärs som blandfärs
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 1 gul lök, 140 gram
  • 1/2 tsk vitpeppar
  • 4 krm mald kryddpeppar, 6 hela kryddpepparkorn (valfritt)
  • 1,5 msk socker
  • 1,5 tsk salt
  • 1-2 msk stark senap som dijonsenap
  • 2 ägg S/M

Tillagning

  1. Blanda grädde, mjölk och ströbröd i en bunke. Låt stå fem minuter.
  2. Skala och riv löken grovt på rivjärn. Lägg i bunken.
  3. Mortla kryddpeppar om du köpt hel kryddpeppar.
  4. Tillsätt kryddpeppar, socker, salt, vitpeppar, senap samt ägg. Rör ihop till en tjock smet.
  5. Tillsätt köttfärsen och blanda hastigt runt tills den är jämnt fördelad men blanda ej för läng för då blir färsen trådig.
  6. Provstek en bit färs och smaka av. Tillsätt eventuellt mer salt, kryddpeppar och vitpeppar.
  7. Förbered en bricka eller bläck med bakplåtspapper eller lite olja i botten.
  8. Forma små köttbullar ca storlek som valnötter eller något mindre med händerna och lägg ut på brickan eller bläcket. Ta lite olja eller vatten på händerna så går det lättare att rulla köttbullarna.
  9. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  10. Stek några köttbullarna i taget i smör eller margarin. Låt de får färg runt om. Du kan steka i en eller två stekpannor. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker. Lägg ev. bakplåtspapper i botten på långpannan.
  11. Stek färdigt köttbullarna ca 15 minuter i mitten av ugnen så att de blir genomstekta.
  12. Lägg upp julköttbullarna på fat och servera varma. De kan också svalna och kylas samt förvaras i kylen. Eller frysas in. Värm till servering.
Till köttbullarna behöver du köttfärs som blandfärs, lök, grädde och mjölk, ägg, ströbröd, kryddpeppar, socker, salt, vitpeppar och stark senap.
Till köttbullarna behöver du köttfärs som blandfärs, lök, grädde och mjölk, ägg, ströbröd, kryddpeppar, socker, salt, vitpeppar och stark senap.
Blanda ströbröd med grädde och mjölk samt låt stå att svälla i 5 minuter.
Blanda ströbröd med grädde och mjölk samt låt stå att svälla i 5 minuter.
Skala och riv löken grovt.
Skala och riv löken grovt.
Tillsätt löken till bunken med ströbrödet.
Tillsätt löken till bunken med ströbrödet.
Tillsätt fint stött kryddpeppar, socker, salt, vitpeppar, senap och ägg.
Tillsätt fint stött kryddpeppar, socker, salt, vitpeppar, senap och ägg.
Rör ihop till en smet.
Rör ihop till en smet.
Tillsätt köttfärsen och arbeta hastigt ihop till en jämn smet.
Tillsätt köttfärsen och arbeta hastigt ihop till en jämn smet.
Stek ett smakprov och krydda ev. med mer salt, kryddpeppar eller vitpeppar.
Stek ett smakprov och krydda ev. med mer salt, kryddpeppar eller vitpeppar.
Rulla köttbullar av smeten och lägg på en bricka med bakplåtspapper under. Jag fick ut 61 köttbullar.
Rulla köttbullar av smeten och lägg på en bricka med bakplåtspapper under. Jag fick ut 61 köttbullar.
Stek köttbullarna några i taget i smör eller margarin. Låt de få färg runt om och lägg sedan över på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Stek köttbullarna några i taget i smör eller margarin. Låt de få färg runt om och lägg sedan över på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Laga färdigt alla köttbullar i ugnen på 175 grader vanlig ugn i ca 15 minuter.
Laga färdigt alla köttbullar i ugnen på 175 grader vanlig ugn i ca 15 minuter.

Varianter

  • Mjölken kan ersättas mer enbart grädde.
  • Ströbröd kan bytas mot havregryn. Eller kall riven eller mosad kokt potatis för glutenfri variant.
  • Som färs kan du ta nötfärs, fläskfärs, blandfärs, vildsvinsfärs, viltfärs, älgfärs eller lammfärs. Eller blanda. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.

Portionsberäkning

Till julbord skulle jag räkna ca 4 köttbullar per portion då man även äter mycket annat. Då räcker receptet till 15 portioner.

E-mail
Medel: 3.7 (128 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 167 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-23

Tillbehör och liknande: