Julköttbullar

Julköttbullar till julbordet. Köttbullarna har en touche av kryddpeppar som passar till julbordet. Köttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.

På restaurang görs köttbullar till jul också ofta mindre. Av någon anledning så har köksmästarna vid Sveriges julbord fått för sig att det går åt mindre köttbullar om de är små eftersom man tror att varje gäst ändå tar samma antal köttbullar. Vilket givetvis är helt fel - gästerna äter alltid tills de storknar.

Du kan använda havrekli istället för ströbröd eller kokt bulgur. Du kan använda nötfärs, fläskfärs, blandfärs, viltfärs eller lammfärs. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.

10 portioner julköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs eller blandfärs
  • 2 dl grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 gul lök
  • 1 tsk vitpeppar
  • 4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap som fransk dijonsenap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
  2. Skala och riv eller finhacka löken. Lägg i bunken.
  3. Tillsätt färsen, vitpeppar, kryddpeppar, socker, salt och senap. Blanda hastigt ihop till en smet. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  4. Provstek en bit färs och smaka av med mer ev. mer salt och peppar.
  5. Förbered en bricka eller bläck med lite olja i botten.
  6. Forma små köttbullar ca storlek som valnötter eller något mindre med händerna och lägg ut på brickan eller bläcket. Ta lite olja eller vatten på händerna så går det lättare att rulla köttbullarna. Du kan också lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en gaffel eller sked.
  7. Sätt ugnen på 175 grader.
  8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna några i taget. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  9. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen så att de blir genomstekta.
  10. Lägg upp julköttbullarna på fat och servera. De kan också svalna och kylas och förvaras i kylen eller frysen och sedan värmas till servering.
E-mail
Medel: 3.9 (46 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept