Julköttbullar

Introduktion och förberedelse

Julköttbullar kryddade med lite kryddpeppar som ger den juliga smaken till julbordet.

Köttbullarna passar såklart också till påsk eller som vanliga köttbullar till husmanskost eller vickning.

Förutom smaken av kryddpeppar så rullas ofta köttbullarna till jul i lite mindre storlek.

Både smaksättningen av kryddpeppar samt storleken på köttbullarna är dock valfritt.

Varianter

  • Du kan använda havrekli istället för ströbröd eller en dl kokt bulgur. Eller en mosad kokt potatis för glutenfri variant.
  • Som färs kan du ta nötfärs, fläskfärs, blandfärs, vildsvinsfärs, viltfärs eller lammfärs. Eller blanda. Vanligast är att använda nötfärs eller blandfärs.

10 portioner julköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg nötfärs eller blandfärs
  • 2 dl grädde
  • 1 dl ströbröd
  • 1 gul lök
  • 1 tsk vitpeppar
  • 4 krm mald kryddpeppar (valfritt)
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 2 msk stark senap som fransk dijonsenap
  • 2 ägg

Tillagning

  1. Blanda grädde och ströbröd i en bunke.
  2. Skala och riv löken på rivjärn. Lägg i bunken.
  3. Tillsätt färsen, vitpeppar, kryddpeppar, socker, salt och senap. Blanda hastigt ihop till en smet. Överarbeta inte köttbullesmeten då blir den trådig.
  4. Provstek en bit färs och smaka av med mer ev. mer salt och peppar.
  5. Förbered en bricka eller bläck med lite olja i botten.
  6. Forma små köttbullar ca storlek som valnötter eller något mindre med händerna och lägg ut på brickan eller bläcket. Ta lite olja eller vatten på händerna så går det lättare att rulla köttbullarna. Du kan också lägga smeten i en spritspåse, klämma ut och peta av duttar med en gaffel eller sked.
  7. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  8. Stek köttbullarna i smör runt om i en panna några i taget. Lägg över köttbullarna på en långpanna efterhand som du steker.
  9. Stek färdigt köttbullarna ca 20 minuter i ugnen så att de blir genomstekta.
  10. Lägg upp julköttbullarna på fat och servera. De kan också svalna och kylas och förvaras i kylen eller frysen och sedan värmas till servering.
E-mail
Medel: 3.7 (89 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 167 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-10

Tillbehör och liknande recept: