Sill med vodka och lime
Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- SMAKSÄTT VODKA OCH LIMESILLEN: Häll av lagen och skär sillen i bitar. Lägg i en skål.
- Riv skal och pressa saft ur limefrukten. Blanda sillen med limeskal och saft samt vodkan.
- Ta några varv med vitpepparkvarnen.
- Smaka av med lite salt och socker.
- Lägg över sillen i en glasburk med lock eller keramikkrus.
- Låt gärna vodka- och limesillen stå och dra i minst ett dygn i kylen.
Framförhållning
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Val av sill
- Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn.
- Använder du färsk sill så följ recept på Inlagd sill eller strömming.
- Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal