Sill med vodka och lime

Introduktion och förberedelse för inläggning

Sill med vodka och lime får en god smak av lime och lite bett av vodkan. Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn till fyra portioner.

Använder du färsk sill så följ recept på Inlagd sill eller strömming.

Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.

4 portioner vodka- och limesill

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING TILL VODKA OCH LIMESILL: 3 msk gräddfil
  • 1 msk majonnäs
  • 1 lime
  • 4 msk vodka

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTT VODKA OCH LIMESILLEN: Häll av lagen och skär sillen i bitar. Lägg i en skål.
  9. Riv skal och pressa saft ur limefrukten. Blanda sillen med limeskal och saft samt vodkan.
  10. Ta några varv med vitpepparkvarnen.
  11. Smaka av med lite salt och socker.
  12. Lägg över sillen i en glasburk med lock eller keramikkrus.
  13. Låt gärna vodka- och limesillen stå och dra i minst ett dygn i kylen.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-15

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.