Senapssill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Gör egen senapssill av inläggningssill som du först lägger in i en ättikslag och sedan blandar med en krämig sås av gräddfil, senap och dill.

Val av senap

Välj vilken senap du vill men gott är att blanda olika senap som grovkornig senap, lite söt stark senap, Skånsk senap, vanlig slottssenap samt lite fransk dijonsenap.

Man kan också ta senapspulver som Colemans och blanda enligt förpackning.

Du kan använda köpt senap eller göra egen senap.

Val av sill

  • Sillen är lätt att laga med inläggningssill men du får ha lite framförhållning då jag tycker den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen sillfilé utan skinn till fyra portioner.

  • Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen av gräddfil och senap med mera nedan samt sedan låta stå och få smak några timmar eller något dygn i kylen.
  • Med färsk sill så måste du följa lite andra steg och laga detta recept på Inlagd sill eller strömming.

Varianter

  • Istället för gräddfil kan du ta crème fraiche eller 2 msk majonnäs eller 1 dl matyoghurt - eller blanda efter eget tycke.
  • Gott är även att ta med 10 cm strimlad purjolök när du lägger in sillen i ättikslagen. Låt sedan löken vara med tillsammans med sillen när du blandar den med senapssåsen.
  • Jag har även ett recept på en mildare senapssill med mer smak av örter.

4 portioner senapssill, 8 portioner till buffé som julbord

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING TILL SENAPSSILL: 4 msk gräddfil
  • 4 msk grovkornig senap
  • 2 msk söt senap
  • 2 msk fransk dijonsenap
  • 2 msk hackad dill
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTT SENAPSSILLEN: Häll av sillen och skär den i bitar.
  9. Blanda gräddfil, senap, hackad dill samt lite vitpeppar i en skål.
  10. Blanda i sillbitarna. Lägg upp sillen i en glasburk med lock.
  11. Låt gärna senapssillen stå och dra några timmar upp till några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-10