Senapssill
Gör egen senapssill med inlagd sill, tre sorters senap, gräddfil och dill.
Tillagning
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Blanda gräddfil, senap, hackad dill samt lite vitpeppar i en skål.
- Blanda i sillbitarna. Lägg upp sillen i en glasburk med lock.
- Ställ i kylen. Låt gärna senapssillen stå och dra några timmar upp till någon dag.
- Förvaras kylt upp till några dagar.
- Lägg gärna upp på fat till servering och garnera med lite dillkvistar.
Serveringsförslag
- Passar till midsommar, jul, påsk, smörgåsbord med mera.
- Även god till SOS - sill, ost och smör samt som sillsmörgås.
Val av senap
- Du kan ta valfri senap - jag tog grov senap, vanlig senap och Dijonsenap.
- Du kan ta en sorts senap - välj då förslagsvis en grovkornig senap eller vanlig senap.
- Eller blanda grovkornig senap, lite söt stark senap, Skånsk senap, vanlig slottssenap och/eller fransk dijonsenap.
- Du kan även göra egen senap och smaksätta sillen med.
Val av sill
- Jag använde 5-minuters sill som redan är inlagd. Det är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen av gräddfil och senap. Låt gärna stå och få smak några timmar eller något dygn i kylen.
- Senapssill kan även göras med inläggningssill men du får ha lite framförhållning då den först läggs i en ättikslag samt 1/2 tsk krossad vitpeppar, 1/2 tsk krossad kryddpeppar, 1 lagerblad samt 4 kryddnejlikor.
- Med färsk sill så måste du följa lite andra steg och laga detta recept på Inlagd sill eller strömming.
Varianter
- Färsk dill kan bytas mot fryst hackad dill.
- Istället för gräddfil kan du ta crème fraiche, matyoghurt, smetana eller blanda med någon msk majonnäs. Eller blanda som du vill.
- Jag har även ett recept på en mildare senapssill med mer smak av örter.
Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal