Senapssill

Gör egen senapssill med inlagd sill, tre sorters senap, gräddfil och dill.

4 portioner senapssill

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 burk eller paket 5-minuterssill på 430 gram
  • 3 msk gräddfil
  • 3 msk grovkornig senap
  • 2 msk söt senap
  • 2 msk fransk dijonsenap
  • 2 msk hackad dill
  • 1/2 krm vitpeppar
  • Några dillkvistar till garnering

Tillagning

  1. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  2. Blanda gräddfil, senap, hackad dill samt lite vitpeppar i en skål.
  3. Blanda i sillbitarna. Lägg upp sillen i en glasburk med lock.
  4. Ställ i kylen. Låt gärna senapssillen stå och dra några timmar upp till någon dag.
  5. Förvaras kylt upp till några dagar.
  6. Lägg gärna upp på fat till servering och garnera med lite dillkvistar.
Ingredienser till senapssillen: 5-minutersill eller inlagd sill, gräddfil, grov senap, vanlig senap och Dijonsenap, vitpeppar samt färsk hackad dill.
Ingredienser till senapssillen: 5-minutersill eller inlagd sill, gräddfil, grov senap, vanlig senap och Dijonsenap, vitpeppar samt färsk hackad dill.
Färdig 5-minuterssill blandas med såsen. Du kan även lägga in egen sill innan.
Färdig 5-minuterssill blandas med såsen. Du kan även lägga in egen sill innan.
Gör gärna senapssillen någon dag innan servering så den får stå och får lite rundare smak.
Gör gärna senapssillen någon dag innan servering så den får stå och får lite rundare smak.

Serveringsförslag

  • Passar till midsommar, jul, påsk, smörgåsbord med mera.
  • Även god till SOS - sill, ost och smör samt som sillsmörgås.

Val av senap

  • Du kan ta valfri senap - jag tog grov senap, vanlig senap och Dijonsenap.
  • Du kan ta en sorts senap - välj då förslagsvis en grovkornig senap eller vanlig senap.
  • Eller blanda grovkornig senap, lite söt stark senap, Skånsk senap, vanlig slottssenap och/eller fransk dijonsenap.
  • Du kan även göra egen senap och smaksätta sillen med.

Val av sill

  • Jag använde 5-minuters sill som redan är inlagd. Det är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen av gräddfil och senap. Låt gärna stå och få smak några timmar eller något dygn i kylen.
  • Senapssill kan även göras med inläggningssill men du får ha lite framförhållning då den först läggs i en ättikslag samt 1/2 tsk krossad vitpeppar, 1/2 tsk krossad kryddpeppar, 1 lagerblad samt 4 kryddnejlikor.

Varianter

  • Färsk dill kan bytas mot fryst hackad dill.
  • Istället för gräddfil kan du ta crème fraiche, matyoghurt, smetana eller blanda med någon msk majonnäs. Eller blanda som du vill.
  • Jag har även ett recept på en mildare senapssill med mer smak av örter.
E-mail
Medel: 3.6 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 71 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-27

Tillbehör och liknande:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...