Julkorv hemgjord korv

Hemgjord julkorv blir mycket gott och slår de flesta köpekorvarna på fingrarna. Givetvis kan du göra korven utan jul - den blir god då också. Dessutom är korv rätt kul att göra - se klippet med kungafamiljen - även om det kanske är lite ovant för en del.

Man kan variera julkorv på massor av vis: Som kött kan du ha vad som - det är poängen med korv - så länge det är kött så är den mycket finare än de flesta korvar! Gott att göra korv på är vildsvinsfärs, älgfärs, fläskkarré, bukfläsk, älgfärs, rådjursfärs, hjortfärs, späck och sidfläsk. Tänk på att man oftast vill ha en rejäl del fett för god korv - så använder du en torr färs - ex. älgfärs och nötfärs - med lite fett så får du tillsätta något fett som fläskfärs, späck, sidfläsk eller liknande. I nedan recept kan du ex. byta hälften av fläskfärsen mot tärnat sidfläsk (då kan man få en liten rökt ton om du väljer rökt sidfläsk).

Andra grönsaker och utdrygning som passar i korv är: kokt och pressad potatis, sötpotatis, palsternacka, rotselleri, kålrot, kokt ris, kokt bulgur, kokt råris, havregryn, rågflingor, rester på gröt som risgrynsgröt med mera. Kött är dyrt så desto mer billigt att dryga ut med...

Andra smaksättningar som passar är fräst ramslök (smakar vitlök), salladslök, purjolök, rödlök, vitlök, färsk hackad chili, färsk riven ingefära, senapsfrön med mera. Vill du ha en riktigt hållbar (dödar clostridium botulinum) och röd korv så kan du tillsätta nitritsalt - inget att bry dig om ifall du ej ska göra mycket korv och ge bort eller sälja. Fråga i butiken men är ej vanligt att de har. 

Ett förslag på en kryddigare korv: smaksätt färsen med 2 tsk spiskummin, 2 tsk malen koriander, 3 tsk sambal oelek och 2 pressade vitlöksklyftor. 

Du behöver: 1 paket krokfjälster (5 m), 1 köttkvarn med korvhorn, bomullssnöre och 1 nål. Fråga i charken om de har eller kan ta hem krokfjälster som används till korvskinn. Carnivor - webbshop med allt du behöver för ditt hemmacharkuteri - slakta, göra korv med mera. 

Serveringsförslag: lägg upp på fat och garnera ex. med grönkålschips eller fräst rödlök eller purjolök samt ha en god grov senap till. Som huvudrätt kan du servera julkorven med smörfräst spetskål eller grönkål, häll på grädde och smaksätt med lite senap samt servera med kokta delikatesspotatisar (valfritt), stekta äppelskivor och grönkålschips på toppen. 

Korvakademien - en förening för alla som älskar korv - nu kan du tävla i julkorv!

10 portioner julkorv

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg fläskfärs
  • 0,5 kg nötfärs
  • 0,5 dl potatismjöl
  • 1 tsk salt
  • 7 dl kallt vatten
  • 0,5 tsk mald vitpeppar
  • 0,5 tsk mald ingefära
  • 2 tsk mald kryddpeppar
  • 0,5 tsk malda kryddnejlikor

Tillagning

  1. Skölj fjälstren och låt dem ligga i vatten någon timme.
  2. Blanda fläsk och nötfärs ex. i en matberedare med potatismjöl, salt och kryddor.
  3. Blanda ut med kallt vatten.
  4. Ställ korvfärsen i kylen.
  5. Kör färsen genom köttkvarnen en gång.
  6. Sätt på korvhornet på köttkvarnen.
  7. Nysta upp ett fjälster i taget och skölj med kallt vatten. Träd upp fjälstret på korvhornet till köttkvarnen.
  8. Stoppa smeten löst i fjälstren då smeten sväller vid kokningen. Ev. får du använda ett fjälster till.
  9. Knyt om med bomullssnöre till lagom långa korvar, ca 15-20 cm. Tänk på att knyta två knutar mellan varje korv så du kan klippa itu dem sedan.
  10. Frys in julkorvarna råa om du ska ha dem till senare. De kan också kokas eller stekas (se till så de är genomstekta) direkt. Vill du ha rökta julkorvar så kan du varm- eller kallröka dem. Värm sedan genom att koka eller steka korven.
  11. Kokt julkorv: sjud julkorvarna på svag värme utan lock i 20 minuter. Några kryddpepparkorn, 1 tsk salt och ett par lagerblad ger smak åt korvkoket.
  12. Titta på korven vid kokningen och håll utkik efter luftbubblor i korven, pricka då hål med en nål annars kan korven spricka.
E-mail
Medel: 3.7 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer