Janssons Frestelse

Janssons Frestelse är ett måste när många dukar upp till våra svenska högtider som jul och påsk. Den passar utmärkt till inlagd sill, snaps, öl, ost, knäckebröd och lax med mera. Janssons är också gott vardags som lunch eller till vickning. Duka gärna upp lite tillbehör som köttbullar och prinskorv till så har du en hel rätt.

Janssons frestelse en slags potatisgratäng med ansjovis (förr kallat skarpsill) - en ansjovisgrätäng - med lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd. Potatisen skivas i stavar likt pommes, löken steks mjuk och varvas i en smord gratängform med grädde och toppas med ströbröd som sedan gräddas i ugnen tills potatisen är mjuk. Ansjovis som ger en god sälta och mycket smak (umami) åt gratängen. Namnet Jansson får jag inte riktigt klart för mig men en Operasångare som hette Janzon på 1800-talet är känd för att han gillade denna ansjovisgratäng som vickning - med öl och snaps då. Vidare finns en film från 1928 som heter just Janssons Frestelse.

Variationer på Jansson:

Ansjovis är klassiskt i en Jansson men mängden kan varieras eller uteslutas helt om man vill - här är ett recept med Jansson utan ansjovis eller Hanssons Frestelse. Löken kan också uteslutas om du inte tål lök exempelvis. Grädden och smör kan bytas mot sojagrädde eller Oatly Imat och margarin eller matolja som ex. rapsolja; ansjovis kan bytas mot strimlade soltorkade tomater eller så kan de uteslutas helt för en vegetarisk och vegan variant av Jansson. Även störbröd är valfritt om du vill ha en glutenfri Jansson (eller välj ett glutenfritt ströbröd). 

6 portioner Janssons frestelse

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 800 gram potatis, fast sort
  • 2 gula lökar
  • 125 gram ansjovisfiléer
  • 3 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 30 gram smör
  • 1 dl ströbröd

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite smör. Välj förslagsvis en form i storlek ca 30x20 cm med höga kanter.
  2. Skala och skiva lök fint - gärna i ringar. Godast är att steka löken mjuk så att den får en ljus färg på låg värme några minuter i en klick smör innan du blandar den med potatisen. Annars går det bra att bara strimla den fint och lägga den rå med potatisen - eventuellt kan man ta hälften lök då.
  3. Skala - förslagvis under tiden löken steker - potatis och skär i stavar - likt pommes. En mandolin eller matberedare är smidigt och går snabbt att strimla potatisen med.
  4. Lägg hälften av potatisen i botten på formen.
  5. Hacka ansjovis och strö över tillsammans med löken. Lägg över resten av potatisen och blanda runt lite så ansjovis och lök sprids ut jämnt. Platta till potatisblandningen till ett jämnt lager i gratängformen.
  6. Häll över mjölk och grädde samt eventuellt ansjovisspad. Du kan justera sältan och smaken med hur mycket ansjovisspad du har i.
  7. Fördela tunt skivat smör över.
  8. Grädda i 30 minuter. Börjar det brännas runt kanter och på toppen så kan du lägga över lite folie.
  9. Strö över ströbrödet i ett jämnt lager och grädda ytterligare 15 minuter tills ströbrödet fått fin brun färg. Smaka för säkerhetsskull på en bit potatis så att den är mjuk och god - annars kan du täcka med folie och låta gå på 150 grader några minuter till.
  10. Ta ut och låt svalna något innan servering. Kan även förberedas dagen innan och förvaras i kylen samt värmas till servering.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer