Janssons Frestelse

Janssons frestelse en slags potatisgratäng med ansjovis (förr kallat skarpsill) - en ansjovisgrätäng - med lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.

Potatisen skivas i stavar likt pommes, löken hackas och varvas i en smord gratängform med grädde och toppas med ströbröd som sedan gräddas i ugnen tills potatisen är mjuk.

Ansjovis som ger en god sälta och mycket smak (umami) åt gratängen.

Namnet Jansson får jag inte riktigt klart för mig men en Operasångare som hette Janzon på 1800-talet är känd för att han gillade denna ansjovisgratäng som vickning - med öl och snaps då.

Vidare finns en film från 1928 som heter just Janssons Frestelse.

6 portioner Janssons frestelse

 • Förberedelse: 15 min
 • Tillagning: 45 min
 • Klart på: 1 tim

Ingredienser

 • 800 gram potatis, fast sort
 • 2 gula lökar
 • 125 gram ansjovisfiléer
 • 4 dl grädde
 • 1 dl mjölk
 • 30 gram smör
 • 1 dl ströbröd

Tillagning

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en ugnsform eller gratängform med lite smör. Välj förslagsvis en form i storlek ca 30x20 cm med höga kanter.
 2. Skala och skiva lök fint - gärna i ringar. Godast är att steka löken mjuk så att den får en ljus färg på låg värme några minuter i en klick smör innan du blandar den med potatisen. Annars går det bra att bara hacka den fint och lägga den rå med potatisen - eventuellt kan man ta hälften lök då.
 3. Skala - förslagvis under tiden löken steker - potatis och skär i stavar - likt pommes. En mandolin eller matberedare är smidigt och går snabbt att strimla potatisen med.
 4. Lägg hälften av potatisen i botten på formen.
 5. Hacka ansjovis och strö över tillsammans med löken. Lägg över resten av potatisen och blanda runt lite så ansjovis och lök sprids ut jämnt. Platta till potatisblandningen till ett jämnt lager i gratängformen.
 6. Häll över mjölk och grädde samt eventuellt ansjovisspad. Du kan justera sältan och smaken med hur mycket ansjovisspad du har i. Om du vill kan du värma upp och sjuda mjölk och grädde innan du häller den över potatisen så går gratängen snabbare att laga i ugnen.
 7. Fördela tunt skivat eller hyvlat smör över.
 8. Grädda i först 30 minuter. Börjar det brännas runt kanter och på toppen så kan du lägga över lite folie.
 9. Strö över ströbrödet i ett jämnt lager och grädda ytterligare 15-20 minuter tills ströbrödet fått fin brun färg. Smaka för säkerhetsskull på en bit potatis så att den är mjuk och god - annars kan du täcka med folie och låta gå på 150 grader ca 10 minuter till.
 10. Ta ut och låt svalna något innan servering.
 11. Kan även förberedas dagen innan och förvaras i kylen samt värmas till servering.
Janssons Frestelse på julbord
Janssons frestelse är klassisk på julbord. En slags potatisgratäng med lök, grädde och ansjovis.
Janssons frestelse utan ströbröd på toppen.
Janssons frestelse utan ströbröd på toppen.

Serveringsförslag

 • Janssons Frestelse är klassisk svensk högtidsmat till julbord, påskbord och smörgåsbord. Den passar utmärkt till inlagd sill, snaps, öl, ost, knäckebröd och gravad lax med mera.
 • Janssons är också gott vardags som lunch eller till vickning. Duka gärna upp lite tillbehör som köttbullar och prinskorv till så har du en hel rätt.

Med eller utan ansjovis

Ansjovis är klassiskt i en Jansson men mängden kan varieras eller uteslutas helt om man vill.

 • En variant är att ta en sida med ansjovis och lämna den andra änden utan ansjovis - speciellt om man har barn eller gäster som kanske inte är så förtjusta i ansjovis men ändå vill prova en mild variant.
 • Jag har också Janssons frestelse helt utan ansjovis som då kallas Hanssons Frestelse.

Janssons Frestelse i form
Janssons Frestelse kan du variera som här ovan utan lök eller utesluta ansjovis om du vill laga en vegan Jansson eller Hanssons frestelse.

Jansson utan lök

Löken kan också uteslutas om du inte tål lök exempelvis.

Vegan Jansson

Grädden och smör kan bytas mot sojagrädde eller Oatly Imat och margarin eller matolja som ex. rapsolja; ansjovis kan bytas mot strimlade soltorkade tomater eller så kan de uteslutas helt för en vegetarisk och vegan variant av Jansson.

Glutenfri Jansson

Även störbröd är valfritt om du vill ha en glutenfri Jansson (eller välj ett glutenfritt ströbröd).

E-mail
Medel: 4.2 (29 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 467 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-16