Saltlake

Saltlake att rimma ex. julskinka med. Du kan rimma färsk eller fryst skinka. Saltet tränger dels in i skinkan och ger smak vidare ger den längre hållbarhet till skinkan.

Lägg fryst skinka att tina i saltlaken. Du kan ta en mindre skinka att rimma också - bara se till att saltlaken täcker skinkan. Tar du större skinka så öka mängden saltlake och tiden du rimmar med några dagar. Rimmar du skinka med ben - lossa köttet med en kniv vid benet till små fickor där du stoppar in lite salt och sockerblandning innan du rimmar hela skinkan i saltlaken.

Salpeter gör så att skinkan blir vackert rosa (utan salpeter blir skinkan grå). Det är dock valfritt att ha i. Här har jag valt att rimma i en plastlåda 1 plastlåda SmartStore som är godkänd för livsmedel och mycket smidig med lock. Har du stor skinka med ben får du ta en stor låda (31 liter) respektive en mindre låda för mindre skinka (15 liter). En ren plasthink med lock avsedd för livsmedel går också bra. Använda ej rostfritt eller aluminium som får skador av saltet.

Saltlaken kan också användas till att rimma annat än julskinka. Rimmar du griskött och vill ha lite färg på köttet ta då med salpeter. Uteslut det annars - till ex. rimmat lammkött, fågel eller fisk som lax. Salpeter hittar du på kryddhyllan.

1 sats saltlake

  • Förberedelse: 19 min
  • Tillagning: 4 dagar 3 tim 40 min
  • Klart på: 4 dagar 3 tim 59 min

Ingredienser

  • 12 LITER SALTLAKE TILL EX. 1 STOR SKINKA MED BEN (6-12 kg): 1,6 kg salt
  • 2 dl socker
  • 1 msk salpeter (valfritt)
  • 10 liter vatten
  • 9 LITER SALTLAKE TILL EX. 1 MINDRE SKINKA UTAN BEN (2,5 - 5 kg): 1,2 kg salt
  • 1,5 dl socker
  • 2,5 tsk salpeter (valfritt)
  • 8 liter vatten

Tillagning

  1. Blanda salt, socker och salpeter i plastlådan. Har du en skinka med ben så skär ett snitt in mot benet och gnid in salt och socker in mot benet.
  2. Tillsätt vattnet och rör runt om tills salt och socker löst sig. Lagen ska täcka skinkan.
  3. Du kan ev. koka upp lagen vid sidan (eller blanda mer lag om det behövs) och låta den kallna samt sedan tillsätta den.
  4. Skinkan bör ligga i saltlaken i minst en vecka för en mindre skinka och upp till två veckor för en stor skinka. Ställ den med lock svalt och mörkt.
E-mail
Medel: 4.5 (6 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer