Viltterrin viltpate med lingonchutney och sallad

Viltterrin eller viltpate till julbord eller förrätt.
En inhoppare från julbänken. Till terrinen är chilikryddade lingon samt en fräsch blandad sallad.
En terrin eller paté med viltfärs som älgfärs, lever och goda kryddor. Servera lingonchutney och sallad samt vinägrett vid sidan. Viltterrinen kan frysas ogräddad och gräddas samma dag som den ska ätas. Blir också god om den får stå lite.

1,5 liters form viltterrin

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 300 gram viltfärs av förslagsvis älgfärs
  • 300 gram fläskfärs
  • 150 gram kycklinglever
  • 100 gram bacon
  • 1 gul lök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl kall vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 msk socker
  • Lingonchutney: 1,5 dl socker
  • 300 gram frysta lingon
  • 2 lagerblad
  • 10 cm hackad grön chili
  • Blandad sallad: 150 gram babyspenat
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 1 rödlök
  • 1 dl vinägrett

Tillagning

  1. Skölj kycklinglever, rensa den och hacka den.
  2. Finhacka lök och bacon.
  3. Fräs lök och bacon i en panna cirka två minuter. Låt svalna.
  4. Rör under tiden mjöl och ägg slätt.
  5. Blanda med kött och lever i en bunke.
  6. Vänd i lökblandningen, salt, vitpeppar och socker.
  7. Ställ kallt i kyl.
  8. När smeten är kall vänd i kall grädde.
  9. Stek ett smakprov och krydda därefter.
  10. Häll terrinsmeten i en avlång form, ställ formen i en långpanna med varmt vatten runt om.
  11. Grädda i 125 grader cirka 1,5 - 2 timmar.
  12. Innertemperaturen ska vara runt 65 grader. Ta ut viltterrinen och låt den svalna.
  13. # Lingonchutney: Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon. Du kan också servera den klassiska Cumberlandsåsen till paté och terrin. Smält sockret ljusbrunt under omrörning i en kastrull. Tillsätt lingon och se upp för det fräser. Lägg i lagerblad och chili samt låt koka tills allt socker löst sig. Låt svalna och förvara i kylen. Servera varm eller kall till terrin eller paté.
  14. # Blandad sallad: Skölj och plocka bladen i mindre bitar. Skala och finstrimla löken. Blanda ihop med lite olivolja och pressa lite citron över innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer