Viltterrin viltpate med lingonchutney och sallad

Viltterrin eller viltpate till julbord eller förrätt.
En inhoppare från julbänken. Till terrinen är chilikryddade lingon samt en fräsch blandad sallad.
En terrin eller paté med viltfärs som älgfärs, lever och goda kryddor. Servera lingonchutney och sallad samt vinägrett vid sidan. Viltterrinen kan frysas ogräddad och gräddas samma dag som den ska ätas. Blir också god om den får stå lite.

1,5 liters form viltterrin

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 300 gram viltfärs av förslagsvis älgfärs
  • 300 gram fläskfärs
  • 150 gram kycklinglever
  • 100 gram bacon
  • 1 gul lök
  • 1 tsk torkad timjan
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl kall vispgrädde
  • 1 msk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 msk socker
  • Lingonchutney: 1,5 dl socker
  • 300 gram frysta lingon
  • 2 lagerblad
  • 10 cm hackad grön chili
  • Blandad sallad: 150 gram babyspenat
  • 150 gram blandad grönsallad
  • 1 rödlök
  • 1 dl vinägrett

Tillagning

  1. Skölj kycklinglever, rensa den och hacka den.
  2. Finhacka lök och bacon.
  3. Fräs lök och bacon i en panna cirka två minuter. Låt svalna.
  4. Rör under tiden mjöl och ägg slätt.
  5. Blanda med kött och lever i en bunke.
  6. Vänd i lökblandningen, salt, vitpeppar och socker.
  7. Ställ kallt i kyl.
  8. När smeten är kall vänd i kall grädde.
  9. Stek ett smakprov och krydda därefter.
  10. Häll terrinsmeten i en avlång form, ställ formen i en långpanna med varmt vatten runt om.
  11. Grädda i 125 grader cirka 1,5 - 2 timmar.
  12. Innertemperaturen ska vara runt 65 grader. Ta ut viltterrinen och låt den svalna.
  13. # Lingonchutney: Det här är en lite hetare variant av rårörda lingon. Du kan också servera den klassiska Cumberlandsåsen till paté och terrin. Smält sockret ljusbrunt under omrörning i en kastrull. Tillsätt lingon och se upp för det fräser. Lägg i lagerblad och chili samt låt koka tills allt socker löst sig. Låt svalna och förvara i kylen. Servera varm eller kall till terrin eller paté.
  14. # Blandad sallad: Skölj och plocka bladen i mindre bitar. Skala och finstrimla löken. Blanda ihop med lite olivolja och pressa lite citron över innan servering.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer