Hembakt knäckebröd
Hembakt knäckebröd i två varianter: med eller utan jäst. En variant utan jäst där degen ska stå över natten och ett snabbare recept med jäst som ska jäsa någon timme.
Knäckebröd med jäst går snabbare att baka och behöver bara jäsa någon timme. Utan jäst måste du ha framförhållning dagen innan.
Tillagning
- UTAN JÄST: Knäckebröd utan jäst som ska vila över natten. Rör ihop mjöl och fil samt tillsätt vatten till en fast deg men inte för kladdig deg.
- Plasta och låt stå i kylskåp över natten.
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan. De är viktigt att de är jämntjocka.
- Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
- Picka hål med gaffel.
- Kavla ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
- Baka av några i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
- Låt svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara torrt.
- MED JÄST: Knäckebröd med jäst som jäses i en timme. Fördela och rör ut jästen i ljummet vatten i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i en timme.
- Sätt ugnen på 230 grader.
- Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan.
- Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
- Picka hål med gaffel. Kavla ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
- Baka av några knäckebröd i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
- Låt knäckebröden svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara knäckebröden torrt.
Serveringsförslag
- Hembakt knäckebröd är gott till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.
- Vid servering kan du rosta knäckebrödet lätt i ugnen någon minut på 200 grader några minuter eller i brödrosten (passa hela tiden - det tar kanse 15 sekunder) och låta det svalna så blir det som nybakt och knaprigt igen.
- Med hemgjort smör blir det extra lyxigt och gott.
- Bjud på knäckebrödssnittar till fest och tilltugg - med makrillröra, krabbröra, med sill och potatis, skagenröra eller gubbröra.
- Servera till ostbricka.
- Vegan variant på snittar kan du bjuda på med syltad svamp du hackar och blandar med Oatly Fraiche, hackad rödlök, gräslök och kokt tärnad potatis.
Förvaring
Förvara knäckebrödet torrt och svalt. Förpacka då de är riktigt torra - det är inte bra att förvara knäckebröd i fuktig luft- då blir de dåliga fort.
Varianter
- Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i.
- Eller ösa på med mer frön till fröknäcke.
- Baka glutenfritt knäckebröd med majsmjöl eller fröknäcke med mandelmjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal