Knäckebröd hembakt

Hemgjort knäckebröd - här i två varianter: En variant utan jäst där degen ska stå över natten och ett recept som går snabbare med jäst som ska jäsa någon timme innan bakning. 

Hembakt knäckebröd är gott till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.

Förvara torrt och svalt. Förpacka då de är riktigt torra - det är inte bra att förvara knäckebröd tillsammans med fukt - då blir de dåliga fort.

Vid servering kan du rosta knäckebrödet lätt i ugnen någon minut på 200 grader eller i brödrosten (passa hela tiden - det tar kanse 15 sekunder) och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen. 

Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i. Knäckebröd med jäst går snabbare och behöver bara jäsa någon timme.

12 kakor knäckebröd

  • Förberedelse: 12 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • Knäckebröd utan jäst (ska vila över natten): 1 kg grahamsmjöl
  • 0,5 liter filmjölk
  • 0,3 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk stött kummin
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis
  • Knäckebröd med jäst (jäses i en timme): 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 5 dl rågmjöl
  • 8 dl rågmjöl
  • 1 msk stött kummin
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis

Tillagning

  1. Knäckebröd utan jäst (ska vila över natten): Rör ihop mjöl och fil samt tillsätt vatten till en fast deg men inte för kladdig deg.
  2. Plasta och låt stå i kylskåp över natten.
  3. Sätt ugnen på 230 grader.
  4. Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan. De är viktigt att de är jämntjocka.
  5. Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
  6. Picka hål med gaffel.
  7. Kalva ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
  8. Baka av några i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
  9. Låt svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara torrt.
  10. Knäckebröd med jäst (jäses i en timme): Fördela och rör ut jästen i ljummet vatten i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i en timme.
  11. Sätt ugnen på 230 grader.
  12. Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan.
  13. Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
  14. Picka hål med gaffel. Kalva ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
  15. Baka av några knäckebröd i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
  16. Låt knäckebröden svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara knäckebröden torrt.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat