Knäckebröd hembakt

Hemgjort knäckebröd - här i två varianter: En variant utan jäst där degen ska stå över natten och ett recept som går snabbare med jäst som ska jäsa någon timme innan bakning.

Hembakt knäckebröd är gott till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.

Förvara knäckebrödet torrt och svalt. Förpacka då de är riktigt torra - det är inte bra att förvara knäckebröd i fuktig luft- då blir de dåliga fort.

Vid servering kan du rosta knäckebrödet lätt i ugnen någon minut på 200 grader några minuter eller i brödrosten (passa hela tiden - det tar kanse 15 sekunder) och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen.

Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i. Knäckebröd med jäst går snabbare och behöver bara jäsa någon timme.

12 kakor knäckebröd

  • Förberedelse: 12 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • Knäckebröd utan jäst (ska vila över natten): 1 kg grahamsmjöl
  • 0,5 liter filmjölk
  • 0,3 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk stött kummin
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis
  • Knäckebröd med jäst (jäses i en timme): 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2,5 tsk salt
  • 5 dl rågmjöl eller kornmjöl
  • 8 dl vetemjöl eller rågsikt
  • 1 msk stött kummin
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis

Tillagning

  1. Knäckebröd utan jäst (ska vila över natten): Rör ihop mjöl och fil samt tillsätt vatten till en fast deg men inte för kladdig deg.
  2. Plasta och låt stå i kylskåp över natten.
  3. Sätt ugnen på 230 grader.
  4. Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan. De är viktigt att de är jämntjocka.
  5. Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
  6. Picka hål med gaffel.
  7. Kalva ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
  8. Baka av några i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
  9. Låt svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara torrt.
  10. Knäckebröd med jäst (jäses i en timme): Fördela och rör ut jästen i ljummet vatten i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i en timme.
  11. Sätt ugnen på 230 grader.
  12. Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan.
  13. Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
  14. Picka hål med gaffel. Kalva ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
  15. Baka av några knäckebröd i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
  16. Låt knäckebröden svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara knäckebröden torrt.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-11

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept