Knäckebröd hembakt

Introduktion och förberedelse

Hembakt knäckebröd i två varianter: med eller utan jäst. En variant utan jäst där degen ska stå över natten och ett snabbare recept med jäst som ska jäsa någon timme.

Knäckebröd med jäst går snabbare att baka och behöver bara jäsa någon timme. Utan jäst måste du ha framförhållning dagen innan.

Serveringsförslag

  • Hembakt knäckebröd är gott till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.
  • Vid servering kan du rosta knäckebrödet lätt i ugnen någon minut på 200 grader några minuter eller i brödrosten (passa hela tiden - det tar kanse 15 sekunder) och låta det svalna så blir det som nybakt och knaprigt igen.
  • Med hemgjort smör blir det extra lyxigt och gott.
  • Bjud på knäckebrödssnittar till fest och tilltugg - med makrillröra, krabbröra, med sill och potatis, skagenröra eller gubbröra.
  • Servera till ostbricka.
  • Vegan variant på snittar kan du bjuda på med syltad svamp du hackar och blandar med Oatly Fraiche, hackad rödlök, gräslök och kokt tärnad potatis.

Förvaring

Förvara knäckebrödet torrt och svalt. Förpacka då de är riktigt torra - det är inte bra att förvara knäckebröd i fuktig luft- då blir de dåliga fort.

Varianter

12 kakor knäckebröd

  • Förberedelse: 12 tim 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • UTAN JÄST: 1 kg grahamsmjöl
  • 0,5 liter filmjölk
  • 0,3 liter vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 msk stött kummin
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis
  • MED JÄST: 5 dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2,5 tsk salt
  • 5 dl rågmjöl eller kornmjöl
  • 8 dl vetemjöl eller rågsikt
  • 1 msk stött kummin
  • 1 tsk stött fänkål
  • 1 tsk stött anis

Tillagning

  1. UTAN JÄST: Knäckebröd utan jäst som ska vila över natten. Rör ihop mjöl och fil samt tillsätt vatten till en fast deg men inte för kladdig deg.
  2. Plasta och låt stå i kylskåp över natten.
  3. Sätt ugnen på 230 grader.
  4. Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan. De är viktigt att de är jämntjocka.
  5. Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
  6. Picka hål med gaffel.
  7. Kalva ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
  8. Baka av några i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
  9. Låt svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara torrt.
  10. MED JÄST: Knäckebröd med jäst som jäses i en timme. Fördela och rör ut jästen i ljummet vatten i en bunke. Tillsätt resten av ingredienserna och knåda ihop till en deg. Låt jäsa övertäckt i en timme.
  11. Sätt ugnen på 230 grader.
  12. Dela degen i tolv delar och kavla med flat kavel ut varje del till en så tunn kaka du kan.
  13. Mjöla och vänd och kavla till jämntjocka rundlar ca 20-25 cm i diameter.
  14. Picka hål med gaffel. Kalva ev. en gång mot slutet med mönstrad kavel.
  15. Baka av några knäckebröd i taget på mjölad plåt 230 grader ca 10 minuter tills knäckebröden fått färg.
  16. Låt knäckebröden svalna på galler utan duk så blir de knapriga. Förvara knäckebröden torrt.
E-mail
Medel: 4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 81 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.