Mandelbräck

Mandelbräck är ett gott julgodis. Bräck med mandel. Bräck är en hård knaprik och spröd kola likt Dajm här smaksatt med god mandel.

Istället för mandel kan du andra nötter som jordnötter, valnötter, hasselnötter eller efter tycke. Det är viktigt att använda en stektermometer för att kontrollera temperaturen exakt.

ca 30 bitar mandelbräck

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på:

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 dl ljus sirap
  • 2 dl mandlar

Tillagning

  1. Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka ihop under omrörning.
  3. Låt bräcken koka till 145 grader. Använd en stektermometer. Det tar ca 15 minuter.
  4. Hacka under tiden mandlar grovt.
  5. Förbered en bricka med ett bakplåtspapper på eller en form ca 20x30 cm med ett bakplåtspapper i botten.
  6. Rör i mandlarna och låt sockermassan bli 145 grader igen.
  7. Häll sockermassan på bakplåtspappret i ett jämnt lager.
  8. Ställ mandelbräcken att svalna.
  9. Bryt mandelbräcken i bitar när den svalnat och stelnat samt servera den i en godisskål eller i en form.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer