Mandelbräck
Mandelbräck är ett gott julgodis som även passar när som om du gillar kola och mandel.
Bräck är en hård knaprig och spröd kola likt Daim här smaksatt med god mandel.
Tillagning
- Blanda smör, socker och sirap i en tjockbottnad kastrull.
- Koka ihop under omrörning.
- Låt bräcken koka till minst 145 grader. Använd en stektermometer. Det tar ca 15-20 minuter. Kokar du upp mot 150 grader får du en ännu sprödare bräck.
- Hacka under tiden mandlar.
- Förbered en bricka med ett bakplåtspapper på eller en form ca 20x30 cm med ett bakplåtspapper i botten.
- Rör i mandlarna.
- Häll sockermassan på bakplåtspappret och bred hastigt ut i ett 4-5 mm jämnt tunt lager med en spatel eller slickepott. Akta så du ej bränner dig.
- Ställ mandelbräcken att svalna.
- Bryt mandelbräcken i bitar när den svalnat och stelnat samt servera den i en godisskål eller i en form.
- Förvarad i kylen så är den knaprigare till servering.
Varianter
- Istället för mandel kan du andra nötter som jordnötter, valnötter, pekan, paranötter, cashew, hasselnötter eller efter tycke.
- Du kan använda oskalad mandel eller skållad skalad mandel.
Tips
- Det är viktigt att använda en termometer för att kontrollera temperaturen.
- Kolabitarna kan även krossas till praliné att ha som fyllning i chokladtryfflar, tårtor, garnering och bakverk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 45 kcal