Rödbetssallad
Vackert rosa och krämig rödbetssallad med inlagda rödbetor, crème fraiche, majonnäs och äpple samt förslag på varianter.
Tillagning
- Häll av lagen från de inlagda rödbetorna. Skär dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
- Skölj och tärna äpplet. Ta ej med kärnhuset. Lägg med rödbetorna.
- Tillsätt majonnäs, crème fraiche, salt och peppar.
- Blanda runt.
- Smaka av med salt och peppar.
- Lägg upp rödbetssalladen i skål eller burk och servera.
Serveringsförslag
- Rödbetssallad passar till julbord, smörgåsbord och påskbord eller liknande tillsammans med småvarmt som köttbullar och/eller prinskorv.
- Även gott som pålägg tillsammans med köttbullar på macka, fralla eller baguette.
Val av rödbetor
- Enklast är att använda skivade eller hela inlagda rödbetor. Överkurs är att använda hemgjorda inlagda rödbetor.
- Alternativ till inlagda rödbetor är att använda färska kokta rödbetor eller köpta färdigkokta rödbetor. Tillsätt då 1 msk extra ättika 12% samt 1 msk socker.
Varianter
- Äpple är valfritt att ha i men bryter av fint med sin friska smak.
- Vill du ha en vegan rödbetssallad kan du blanda med Oatly Fraiche eller havregurt och eventuellt några msk äggfri majonnäs för lite krämigare sallad.
- Du kan minska mängden majonnäs eller utesluta majonnäs helt.
- Istället för crème fraiche kan du ta gräddfil, matyoghurt, smetana och/eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
- En variant är att blanda i 1 dl kokt tärnad potatis.
Smaksättning
Goda smaksättningar att blanda i är bland annat 2 msk riven pepparrot; 1 hackad saltgurka; 1 msk dijonsenap; 1/2 dl hackad syltlök och/eller 1 msk kapris.
Garnering
Rödbetssalladen kan garneras med hackad eller klippt persilja eller riven pepparrot.
Hållbarhet
Rödbetssalladen förvaras i kylen och håller något dygn. Servera helst så att den står kallt. Rödbetssallad som stått framme i rumstemperatur flera timmar på ex. julbord bör du ej spara tycker jag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal