Rödbetssallad

Vackert rosa och krämig rödbetssallad med inlagda rödbetor, crème fraiche, majonnäs och äpple samt förslag på varianter.

8 portioner rödbetssallad, ca 8 dl

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 1 burk inlagda skivade eller hela rödbetor, 710 gram. 500 gram inlagda rödbetor utan lag, 7 dl hackade
  • 1 äpple
  • 0,5 dl majonnäs
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 krm salt
  • 1/2 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Häll av lagen från de inlagda rödbetorna. Skär dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
  2. Skölj och tärna äpplet. Ta ej med kärnhuset. Lägg med rödbetorna.
  3. Tillsätt majonnäs, crème fraiche, salt och peppar.
  4. Blanda runt.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Lägg upp rödbetssalladen i skål eller burk och servera.
Till rödbetssalladen behöver du salt, peppar, majonnäs, crème fraiche, inlagda rödbetor samt äpple.
Till rödbetssalladen behöver du salt, peppar, majonnäs, crème fraiche, inlagda rödbetor samt äpple.
Häll av och hacka de inlagda rödbetorna.
Häll av och hacka de inlagda rödbetorna.
Skölj och tärna äpplet.
Skölj och tärna äpplet.
Lägg rödbetor, äpple, majonnäs, crème fraiche, salt och peppar i en skål.
Lägg rödbetor, äpple, majonnäs, crème fraiche, salt och peppar i en skål.
Blanda ihop utan att röra för mycket. Smaka av med salt och peppar.
Blanda ihop utan att röra för mycket. Smaka av med salt och peppar.

Serveringsförslag

  • Rödbetssallad passar till julbord, smörgåsbord och påskbord eller liknande tillsammans med småvarmt som köttbullar och/eller prinskorv.
  • Även gott som pålägg tillsammans med köttbullar på macka, fralla eller baguette.

Val av rödbetor

  • Enklast är att använda skivade eller hela inlagda rödbetor. Överkurs är att använda hemgjorda inlagda rödbetor.
  • Alternativ till inlagda rödbetor är att använda färska kokta rödbetor eller köpta färdigkokta rödbetor. Tillsätt då 1 msk extra ättika 12% samt 1 msk socker.

Varianter

  • Äpple är valfritt att ha i men bryter av fint med sin friska smak.
  • Vill du ha en vegan rödbetssallad kan du blanda med Oatly Fraiche eller havregurt och eventuellt några msk äggfri majonnäs för lite krämigare sallad.
  • Du kan minska mängden majonnäs eller utesluta majonnäs helt.
  • Istället för crème fraiche kan du ta gräddfil, matyoghurt, smetana och/eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
  • En variant är att blanda i 1 dl kokt tärnad potatis.

Smaksättning

Goda smaksättningar att blanda i är bland annat 2 msk riven pepparrot; 1 hackad saltgurka; 1 msk dijonsenap; 1/2 dl hackad syltlök och/eller 1 msk kapris.

Garnering

Rödbetssalladen kan garneras med hackad eller klippt persilja eller riven pepparrot.

Hållbarhet

Rödbetssalladen förvaras i kylen och håller något dygn. Servera helst så att den står kallt. Rödbetssallad som stått framme i rumstemperatur flera timmar på ex. julbord bör du ej spara tycker jag.

Rödbetssallad är lätt att göra med hackade inlagda rödbetor, majonnäs, crème fraiche samt ev. lite hackat äpple.
Rödbetssallad är lätt att göra med hackade inlagda rödbetor, majonnäs, crème fraiche samt ev. lite hackat äpple.

E-mail
Medel: 3.9 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 112 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-12

Tillbehör och liknande:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...