Rödbetssallad

Introduktion och förberedelse

Klassisk sallad med rödbetor till julbord, köttbullar eller till pålägg.

Du kan laga rödbetssallad av köpta hela inlagda rödbetor eller skivade inlagda rödbetor.

Det blir också mycket gott med egna koka egna rödbetor eller hemgjorda inlagda rödbetor.

Räkna ca 8 dl hackade skivade rödbetor till 8 portioner rödbetssallad.

Varianter

  • Rödbetssalladen kan smaksättas med riven pepparrot, saltgurka, dijonsenap, kapris samt syltlök.
  • Du kan också ha i tärnat äpple och tärnad kokt potatis - då räcker rödbetssalladen till fler.
  • Istället för gräddfil kan du ta crème fraiche, matyoghurt, smetana, majonnäs eller vispad grädde eller blanda som du önskar.
  • Vill du ha en vegan rödbetssallad kan du blanda med Oatly Fraiche eller havregurt och eventuellt några msk äggfri majonnäs för lite krämigare sallad.

8 portioner rödbetssallad

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 12 inlagda eller färska rödbetor
  • 2 dl gräddfil eller crème fraiche (matyoghurt, hårt vispad grädde eller majonnäs eller att blanda går också bra)
  • 2 msk riven pepparrot
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äpplen (valfritt)
  • 4 kokta potatisar (valfritt)
  • 1 tsk dijonsenap (valfritt)
  • 1 msk kapris (valfritt)
  • 1 saltgurka (valfritt)
  • 1 msk ättika 24% (valfritt)

Tillagning

  1. Med färska rödbetor: Koka rödbetorna hela med skal och fäste i en kastrull i ca 40 minuter.
  2. Koka ev. potatis om du vill ha det i.
  3. Häll av rödbetorna och skölj dem kalla. Lägg dem i kastrullen med kallt vatten och skala dem för hand genom att gnida bort skalet.
  4. Lägg upp dem på en skärbräda och skär bort blomfäste samt fula delar.
  5. Tärna rödbetorna i ca 0,5 cm stora tärningar och lägg i en skål och tillsätt en msk ättika.
  6. Med inlagda rödbetor: Koka ev. potatis om du vill ha det i. Häll av lagen från de inlagda rödbetorna och tärna rödbetorna eller hacka dem till ca 0,5 cm tärningar. Lägg i en skål.
  7. Blanda i gräddfil med rödbetorna.
  8. Skala och riv pepparrot och blanda ner det. Spara ev. lite till garnering.
  9. Smaka av rödbetssalladen med salt och peppar.
  10. Valfritt: Skala och riv eller tärna äpplena (ca 0,5 cm bitar) och blanda ner dem.
  11. Tärna kokt potatis i ca 0,5 cm bitar och blanda ner dem.
  12. Tärna saltgurka i ca 0,5 cm bitar och blanda ner.
  13. Smaksätt rödbetssalladen med dijonsenap samt kapris.
E-mail
Medel: 3.8 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 67 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-12