Cheesecake i portionsformar

Här toppade med björnbär men man kan ta valfria bär eller frukt i bitar. Gott är blåbär, hallon, jordgubbar, färsk ananas i bitar, passtionsfruktspulp, mango i bitar osv. En kvist citronmeliss kan man också garnera med.
Du behöver sex portionsglas eller portionformar.
Receptet kan dubbleras om du vill göra till en större buffé. Fördelen med portionsformar vid en buffé är att det är smidigt att förbereda, man vet exakt hur många det räcker till och man riskerar ej att gästerna gör ett röra av den hela cheescake du ställt fram.

6 portioner cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 40 gram smör
  • 15 Digestivekex
  • 2 gelatinblad
  • 200 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Bottnen: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten av en ugnsform eller pajform.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Cheesecakesmeten: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Smula digestivekexblandningen grovt och fördela i portionsglasen eller portionsformarna.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull.
  13. Vispa ner gelatinet i cheesecakesmeten.
  14. Fördela smeten i formarna över kexblandningen.
  15. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  16. Servera cheesecake garnerad med färska bär, fruktkött från några passionsfrukter eller på valfritt vis.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer