Cheesecake i portionsformar

Cheesecake i portionsformar toppade med björnbär men man kan ta valfria bär eller frukt i bitar.

Gott är blåbär, hallon, jordgubbar, färsk ananas i bitar, passtionsfruktspulp, mango i bitar med mera.

En kvist citronmeliss kan man också garnera med.

Du behöver sex portionsglas eller portionformar.

Receptet kan dubbleras om du vill göra till en större buffé.

Fördelen med portionsformar vid en buffé är att det är smidigt att förbereda, man vet exakt hur många det räcker till och man riskerar ej att gästerna gör ett röra av den hela cheescake du ställt fram.

6 portioner cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 40 gram smör
  • 15 Digestivekex
  • 2 gelatinblad
  • 200 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Bottnen: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten av en ugnsform eller pajform.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Cheesecakesmeten: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Smula digestivekexblandningen grovt och fördela i portionsglasen eller portionsformarna.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull.
  13. Vispa ner gelatinet i cheesecakesmeten.
  14. Fördela smeten i formarna över kexblandningen.
  15. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  16. Servera cheesecake garnerad med färska bär, fruktkött från några passionsfrukter eller på valfritt vis.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept