Cheesecake i portionsformar

Här toppade med björnbär men man kan ta valfria bär eller frukt i bitar. Gott är blåbär, hallon, jordgubbar, färsk ananas i bitar, passtionsfruktspulp, mango i bitar osv. En kvist citronmeliss kan man också garnera med.
Du behöver sex portionsglas eller portionformar.
Receptet kan dubbleras om du vill göra till en större buffé. Fördelen med portionsformar vid en buffé är att det är smidigt att förbereda, man vet exakt hur många det räcker till och man riskerar ej att gästerna gör ett röra av den hela cheescake du ställt fram.

6 portioner cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 40 gram smör
  • 15 Digestivekex
  • 2 gelatinblad
  • 200 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 1 lime
  • 0,75 dl florsocker
  • 2 dl crème fraiche

Tillagning

  1. Bottnen: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten av en ugnsform eller pajform.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Cheesecakesmeten: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Smula digestivekexblandningen grovt och fördela i portionsglasen eller portionsformarna.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull.
  13. Vispa ner gelatinet i cheesecakesmeten.
  14. Fördela smeten i formarna över kexblandningen.
  15. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  16. Servera cheesecake garnerad med färska bär, fruktkött från några passionsfrukter eller på valfritt vis.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer