Cheesecake i portionsformar
Cheesecake i portionsformar toppade med bär, frukt eller sylt.
Tillagning
- BOTTEN: Sätt ugn på 175 grader vanlig ugn.
- Smält smöret i en bunke eller kastrull.
- Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
- Bred ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten av en ugnsform eller pajform.
- Rosta i ca 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- CHEESECAKESMET: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
- Riv skal av lime.
- Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
- Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull.
- Vispa ner gelatinet i cheesecakesmeten.
- Fördela kexblandningen i botten på portionsglasen eller portionsformarna.
- Fördela smeten i formarna över kexblandningen.
- Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme. Hit kan du förbereda och ha övertäckta någon till några dagar innan i kylen.
- Vid servering så garnerar du med några färska bär, tärnad frukt, passionsfruktspulp, 2-3 msk sylt eller annat förslag enligt ovan eller eget tycke.
- Ett blad citronmeliss på varje kan man också ha.
Serveringsförslag
Till servering så kan du toppa med något syrligt som bryter av mot den söta cheesecaken samt de knapriga kexen i botten. Några förslag är:
- Färska bär som björnbär, blåbär, hallon, hjortron, delade jordgubbar - eller blanda.
- Färsk frukt som ananas i bitar, passionsfruktspulp, mango i bitar, vindruvor - kärnfria eller delade och urkärnade, fruktsallad med mera.
- Sylt som björnbärssylt, hallonsylt, jordgubbssylt, rabarbersylt, tomatmarmelad, krusbärssylt, körsbärssylt, mylta eller annan sylt.
- Kompott som päron- och äppelkompott eller plommonkompott.
- Eller äppelmos.
- Kan också toppas när cheesecaken stelnat i kylen med äppelgelé eller björnbärsgelé och sedan stelna igen samt förvaras redo i kylen att serveras direkt med ett blad citronmeliss på.
- En kvist citronmeliss kan man också garnera med.
Val av portionsform
Du behöver sex portionsglas eller portionformar.
Utan animaliskt gelatin
Byt ut gelatin mot gelésocker Multi - se paketet. En del av sockret i receptet ersätts då med gelésocker.
Till flera
- Receptet kan dubbleras om du vill göra till en större buffé. Det kan då även förenklas genom att du smular Digestive i botten samt smaksätter smeten med lite limesaft på slutet istället för rivet skal.
- Fördelen med portionsformar vid en buffé är att det är smidigt att förbereda, man vet exakt hur många det räcker till och man riskerar ej att gästerna gör ett röra av den hela cheescake du ställt fram.
- Det finns även små fyrkantiga plastformar att köpa till flera på större buffé.
- Ett annat alternativ till många är att fylla snapsglas eller shotglas till små minidesserter - då kan du räkna att det räcker till minst dubbelt så många portioner.
Att dricka till
Till cheesecaken kan du ha ett sött dessertvin från Kalifornien eller Australien.
Uppskattat näringsvärde per portion: 226 kcal