Glasmästarsill

Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.

Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.

Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

6 portioner glasmästarsill

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 2 dagar

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, hel sill med ben eller filéer
  • 1 morot
  • 0,5 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 10 korn krossad kryddpeppar
  • 1 2 3 lag: 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt

Tillagning

  1. Rensa ev. hel inläggningssill. Klipp eller skär sillen över ryggbenet i lagom bitar eller skär filéer i bitar. Skölj dem.
  2. Använder du salt inläggningssill så måste du vattna ur den ett dygn i en stor kastrull eller skål. Byt vatten 2-3 gånger. Lägg sedan i 8 timmar i ättikslag av hälften 12% ättika och hälften vatten. Inläggningssillen kan också redan vara urvattnad och inlagd - läs på förpackningen.
  3. Skala moroten och slanta den.
  4. Skala rödlöken, dela och skiva den.
  5. Rensa och skölj purjolök. Strimla den.
  6. Blanda ättika, socker och vatten samt salt till 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp så att sockret löser sig.
  7. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt lagen svalna helt.
  8. Varva sillbitar, grönsaker och lag i glasburkar, krus eller kruka.
  9. Låt glasmästarsillen stå och dra i minst ett dygn svalt och mörkt. Förslagsvis i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer