Glasmästarsill

Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar. En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag. Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.

Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.

Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.

6 portioner glasmästarsill

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 2 dagar

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, hel sill med ben eller filéer
  • 1 morot
  • 0,5 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 10 korn krossad kryddpeppar
  • 1 2 3 lag: 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt

Tillagning

  1. Rensa ev. hel inläggningssill. Klipp eller skär sillen över ryggbenet i lagom bitar eller skär filéer i bitar. Skölj dem.
  2. Använder du salt inläggningssill så måste du vattna ur den ett dygn i en stor kastrull eller skål. Byt vatten 2-3 gånger. Lägg sedan i 8 timmar i ättikslag av hälften 12% ättika och hälften vatten. Inläggningssillen kan också redan vara urvattnad och inlagd - läs på förpackningen.
  3. Skala moroten och slanta den.
  4. Skala rödlöken, dela och skiva den.
  5. Rensa och skölj purjolök. Strimla den.
  6. Blanda ättika, socker och vatten samt salt till 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp så att sockret löser sig.
  7. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt lagen svalna helt.
  8. Varva sillbitar, grönsaker och lag i glasburkar, krus eller kruka.
  9. Låt glasmästarsillen stå och dra i minst ett dygn svalt och mörkt. Förslagsvis i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-29

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer