Glasmästarsill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Glasmästarsill är en sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar.

En riktig klassisk sill med 1-2-3 lag.

Val av sill

Du kan använda hel inläggningssill eller filéer av inläggningssill.

Läs på den förpackning sill du köper hur du ska gå tillväga ex. ska saltad inläggningssill vattnas ur innan den läggs in och helst läggas in i ättikslag 8 timmar för att lösa upp benen. 6% ättikslag gör du av hälften 12% ättika och vatten.

Med färsk sill

Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Varva sillen i ättikslagen med lök, morot, kryddpeppar, lagerblad som nedan eller valfri kryddning du gillar.

Hemgjord glasmästarsill i burkLägg in din egen glasmästarsill och låt den helst stå och få smak några dagar eller servera den inom några timmar.

6 portioner glasmästarsill

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 2 dagar

Ingredienser

  • 420 gram inläggningssill, hel sill med ben eller filéer
  • 1 morot
  • 0,5 rödlök
  • 10 cm purjolök
  • 10 korn krossad kryddpeppar
  • 1 2 3 lag: 1 dl ättika 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1 msk salt

Tillagning

  1. Rensa ev. hel inläggningssill. Klipp eller skär sillen över ryggbenet i lagom bitar eller skär filéer i bitar. Skölj dem.
  2. Använder du salt inläggningssill så måste du vattna ur den ett dygn i en stor kastrull eller skål. Byt vatten 2-3 gånger. Lägg sedan i 8 timmar i ättikslag av hälften 12% ättika och hälften vatten. Inläggningssillen kan också redan vara urvattnad och inlagd - läs på förpackningen.
  3. Skala moroten och slanta den.
  4. Skala rödlöken, dela och skiva den.
  5. Rensa och skölj purjolök. Strimla den.
  6. Blanda ättika, socker och vatten samt salt till 1-2-3 lagen i en kastrull och koka upp så att sockret löser sig.
  7. Tillsätt grönsakerna, koka upp och låt lagen svalna helt.
  8. Varva sillbitar, grönsaker och lag i glasburkar, krus eller kruka.
  9. Låt glasmästarsillen stå och dra i minst ett dygn svalt och mörkt. Förslagsvis i kylen.
E-mail
Medel: 4.1 (17 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.