Bruna Bönor

Introduktion och förberedelse

Laga egna bruna bönor. Bönorna får sötsur smak av ättika och sirap. Blir riktigt goda och billigare än färdiga bruna bönor i rullpack.

Dubbla gärna receptet så kan du spara och frysa in bruna bönor till flera middagar.

Kvällen innan så lägger du bönorna i blöt så du får ha lite framförhållning.

Köp fina svenska bruna bönor från Öland som är ursprungskyddade. Källa wikipedia.

Serveringsförslag

Bruna bönor är också goda med stekt rimmat fläsk, stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med vegobullar eller stekt halloumiost.

Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.

Bruna bönor kan också serveras till julbord.

Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.

8 portioner bruna bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. När bönorna koka mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  5. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  6. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  7. Bönorna kan stå och småkoka vidare eller serveras direkt.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer