Bruna Bönor

Bruna bönor till fläsk. Egna hemkokta bruna bönor blir goda och billigare än köpta. Bruna bönor är också goda med stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med stekt halloumiost. Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.

Hemgjorda bruna bönor kan med fördel dubblas så att du kan frysa in bruna bönor till nästa gång.

Bruna bönor kan också serveras till julbord.

Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.

8 portioner bruna bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. När bönorna koka mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  5. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  6. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  7. Bönorna kan stå och småkoka vidare eller serveras direkt.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.