Bruna Bönor
Laga egna bruna bönor. Bönorna får sötsur smak av ättika och sirap. Blir riktigt goda och mysigt att laga själv.
Dubbla gärna receptet så kan du spara och frysa in bruna bönor till flera middagar.
Hemlagade bruna bönor får inte så mycket färg men vill du ha mer färg - brunare färg på stuvningen - så kan du ta i någon droppe koloritsoja.
Tillagning
- Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
- Häll bort blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
- Koka de bruna bönorna i 45 minuter. Koka under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Det kan ta längre tid - upp mot 1 timme och en kvart. Rör om då och då och späd eventuellt med mer vatten så att vatten hela tiden täcker bönorna.
- När bönorna kokat mjuka så häller du av eller skopar upp en del av kokvattnet men sparar så mycket kokvatten att det täcker bönorna.
- Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
- Smaksätt sedan med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Eventuellt får du tillsätt mer än angivna mängder.
- Smaka på de bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
- Bönorna kan stå och hållas varma en stund eller serveras direkt.
Framförhållning
Kvällen innan så lägger du bönorna i blöt så du får ha lite framförhållning.
Val av bönor
Köp fina svenska bruna bönor från Öland som är ursprungskyddade. Källa wikipedia.
Serveringsförslag
- Bruna bönor är goda med stekt rimmat fläsk, stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med vegobullar eller stekt halloumiost.
- Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.
- Bruna bönor kan också serveras till julbord.
- Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.
-
Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal