Bruna Bönor

Introduktion och förberedelse

Laga egna bruna bönor. Bönorna får sötsur smak av ättika och sirap. Blir riktigt goda och billigare än färdiga bruna bönor i rullpack.

Dubbla gärna receptet så kan du spara och frysa in bruna bönor till flera middagar.

Kvällen innan så lägger du bönorna i blöt så du får ha lite framförhållning.

Köp fina svenska bruna bönor från Öland som är ursprungskyddade. Källa wikipedia.

Serveringsförslag

Bruna bönor är också goda med stekt rimmat fläsk, stekt falukorv, köttbullar eller vegetarisk variant med vegobullar eller stekt halloumiost.

Kokt potatis och lite grönsallad samt riven morot är också gott till.

Bruna bönor kan också serveras till julbord.

Steker du fläsk till så kan du hälla i fettet från fläsket i bruna bönorna så får bönorna lite mer smak.

8 portioner bruna bönor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 13 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl okokta ej blötlagda bruna bönor
  • 1 liter vatten
  • 1 tsk salt
  • 2 msk potatismjöl
  • 3 msk ättikssprit 12%
  • 4 msk sirap

Tillagning

  1. Skölj de bruna bönorna och lägg dem i kallt vatten över en natten att svälla.
  2. Häll bort vattnet blötläggningsvattnet och häll över bönorna i en stor kastrull. Tillsätt 1 liter vatten.
  3. Koka de bruna bönorna i 1 timme och en kvart under lock på svag värme. Smaka på en böna - bönorna ska vara mjuka och börja spricka. Koka ev. längre. Rör om då och då och späd ev. med mer vatten så att det täcker bönorna.
  4. När bönorna koka mjuka så skopa du ur kokvattnet så att du har kokvatten så att det täcker bönorna men ej mer.
  5. Rör ut potatismjölet i lite vatten i ett glas, häll i det under omrörning ner i de kokande bruna bönorna. Detta reder bönorna så att de blir såsiga.
  6. Smaksätt sedan de bruna bönorna med ättika, sirap, vitpeppar och salt. Ev. får du tillsätt mer än angivna mängder. Smaka på de bruna bönorna så att de blir som du vill ha dina bruna bönor.
  7. Bönorna kan stå och småkoka vidare eller serveras direkt.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-24

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.