Rullsylta

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.

Du behöver bomullssnöre att binda upp rullsyltan med.

10 portioner rullsylta

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg rimmat sidfläsk med svål
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk salt
  • 1 tsk krossade svartpepparkorn
  • 1,5 msk krossade kryddpepparkorn
  • 1,5 msk krossade gula senapsfrön
  • 4 gelatinblad
  • Till kokningen: 1,5 tsk salt
  • 5 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök

Tillagning

  1. Skär bort nästan hela svålen från fläsket med en vass kniv, låt svålen sitta fast någon cm på ena långsidan. Skär bort brosk och ev. ben.
  2. Fläsket ska gå att rullas ihop. Om det är för tjockt för att rullas måste du skära det itu. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, vrid kniven i vinkel och skär ut nästan till kanten. Nu kan du vika ut den köttbiten, fläsket sitter ihop och går att rulla ihop. Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
  3. Strö den hackade gula löken över fläsket.
  4. Strö kryddblandningen över hela ytan.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg dem över fläsket.
  6. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så hårt som möjligt. Linda sedan svålen runt rullen och bind om den med ett bomullssnöre.
  7. Sätt en köttermometer med spetsen i mitten av rullen.
  8. Koka upp vatten och salt. Lägg i rullen (ska vara täckt av vatten). Sjud på svag värme under lock ca 1 - 1,5 timmar. Syltan är färdig när termometern visar 73-75 grader.
  9. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
  10. Ta upp rullen och lägg i en liten bunke. Häll i och mät upp spad så att det täcker.
  11. Häll ut spadet i en kastrull och rör ut gelatinbladen.
  12. Häll tillbaka spadet över rullsyltan.
  13. Sätt en liten skål eller liknande med något tungt på (ex. en mortel) och lägg rullsyltan i press ca 5 timmar (tills den kallnat) eller över natten i kylen eller om det är kallt - ute.
  14. Servera den tunt skivad med rödbetor och ev. lite av gelén som garnering. Hackad persilja kan man också garnera med.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.