Rullsylta

Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.

Du behöver bomullssnöre att binda upp rullsyltan med.

10 portioner rullsylta

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg rimmat sidfläsk med svål
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk salt
  • 1 tsk krossade svartpepparkorn
  • 1,5 msk krossade kryddpepparkorn
  • 1,5 msk krossade gula senapsfrön
  • 4 gelatinblad
  • Till kokningen: 1,5 tsk salt
  • 5 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök

Tillagning

  1. Skär bort nästan hela svålen från fläsket med en vass kniv, låt svålen sitta fast någon cm på ena långsidan. Skär bort brosk och ev. ben.
  2. Fläsket ska gå att rullas ihop. Om det är för tjockt för att rullas måste du skära det itu. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, vrid kniven i vinkel och skär ut nästan till kanten. Nu kan du vika ut den köttbiten, fläsket sitter ihop och går att rulla ihop. Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
  3. Strö den hackade gula löken över fläsket.
  4. Strö kryddblandningen över hela ytan.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg dem över fläsket.
  6. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så hårt som möjligt. Linda sedan svålen runt rullen och bind om den med ett bomullssnöre.
  7. Sätt en köttermometer med spetsen i mitten av rullen.
  8. Koka upp vatten och salt. Lägg i rullen (ska vara täckt av vatten). Sjud på svag värme under lock ca 1 - 1,5 timmar. Syltan är färdig när termometern visar 73-75 grader.
  9. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
  10. Ta upp rullen och lägg i en liten bunke. Häll i och mät upp spad så att det täcker.
  11. Häll ut spadet i en kastrull och rör ut gelatinbladen.
  12. Häll tillbaka spadet över rullsyltan.
  13. Sätt en liten skål eller liknande med något tungt på (ex. en mortel) och lägg rullsyltan i press ca 5 timmar (tills den kallnat) eller över natten i kylen eller om det är kallt - ute.
  14. Servera den tunt skivad med rödbetor och ev. lite av gelén som garnering. Hackad persilja kan man också garnera med.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer