Rullsylta

Rullsylta till julbordet. Sylta av sidfläsk som formas till en rulle och binds med bommulssnöre. Rullsylta skärs i tunna skivor och serveras med inlagda rödbetor.

Du behöver bomullssnöre att binda upp rullsyltan med.

10 portioner rullsylta

  • Förberedelse: 2 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 7 tim

Ingredienser

  • 1,5 kg rimmat sidfläsk med svål
  • 1 finhackad gul lök
  • 1 msk salt
  • 1 tsk krossade svartpepparkorn
  • 1,5 msk krossade kryddpepparkorn
  • 1,5 msk krossade gula senapsfrön
  • 4 gelatinblad
  • Till kokningen: 1,5 tsk salt
  • 5 svartpepparkorn
  • 10 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 1 gul lök

Tillagning

  1. Skär bort nästan hela svålen från fläsket med en vass kniv, låt svålen sitta fast någon cm på ena långsidan. Skär bort brosk och ev. ben.
  2. Fläsket ska gå att rullas ihop. Om det är för tjockt för att rullas måste du skära det itu. Skär ner till hälften längs med kanten där du lämnat svålen, vrid kniven i vinkel och skär ut nästan till kanten. Nu kan du vika ut den köttbiten, fläsket sitter ihop och går att rulla ihop. Blanda ingredienserna till kryddblandningen.
  3. Strö den hackade gula löken över fläsket.
  4. Strö kryddblandningen över hela ytan.
  5. Krama ur gelatinbladen och lägg dem över fläsket.
  6. Rulla ihop från den svål-lösa kanten så hårt som möjligt. Linda sedan svålen runt rullen och bind om den med ett bomullssnöre.
  7. Sätt en köttermometer med spetsen i mitten av rullen.
  8. Koka upp vatten och salt. Lägg i rullen (ska vara täckt av vatten). Sjud på svag värme under lock ca 1 - 1,5 timmar. Syltan är färdig när termometern visar 73-75 grader.
  9. Lägg gelatinet i blöt i kallt vatten i 5 minuter.
  10. Ta upp rullen och lägg i en liten bunke. Häll i och mät upp spad så att det täcker.
  11. Häll ut spadet i en kastrull och rör ut gelatinbladen.
  12. Häll tillbaka spadet över rullsyltan.
  13. Sätt en liten skål eller liknande med något tungt på (ex. en mortel) och lägg rullsyltan i press ca 5 timmar (tills den kallnat) eller över natten i kylen eller om det är kallt - ute.
  14. Servera den tunt skivad med rödbetor och ev. lite av gelén som garnering. Hackad persilja kan man också garnera med.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer