Kokospannacotta

En pannacotta med smak av kokos från kokosmjölk. En liten twist på vanlig pannacotta. Toppa med färsk frukt som färsk tärnad ananas och jordgubbar. Annat gott är mango, hallon, blåbär, passionsfrukt eller skalade tärnade citrusfrukter.

Själva kokospannacottan kan du laga i god tid och ha kylen. Vid servering så garnerar du med färsk frukt eller bär.
Extra festligt blir det om du rostar lite kokosflingor att garnera med tillsammans med lite grovhackad mynta eller citronmeliss.

Överbliven kokosmjölk kan du frysa in till nästa gång du behöver kokosmjölk. Till nedan recept för fem personer används en bara halv burk.

Vintips till pannacottan är ett sött dessertvin som en Late Harvest Semillon från Australien.

5 portioner kokospannacotta

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 15 min

Ingredienser

  • 2 dl kokosmjölk, krämig
  • 3,5 dl grädde
  • 0,8 dl socker
  • 3,5 gelatinblad
  • 5 cm vaniljstång
  • Frukt: 500 gram färsk ananas
  • 8 jordgubbar

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i en skål med lite kallt vatten i 10 minuter.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur frön. Blanda stänger och frön, grädde och socker i en kastrull.
  3. Koka upp och rör ut sockret. Ta av från värmen.
  4. Krama ur gelatinbladen och rör i dem. Rör tills de löst upp sig.
  5. Häll upp kokosmjölken i en skål och rör ihop den så att den är jämnt blandad.
  6. Rör ner kokosmjölken i gräddblandningen.
  7. Ta bort vaniljstången.
  8. Fördela blandningen i fem portionsformar. Formarna kan vara små glas, martiniglas eller porslinsformar.
  9. Ställ i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  10. Servera med tärnad färsk ananas och jordgubbar. Eller valfri frukt eller bär.
E-mail
Medel: 4 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-11-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål?

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer