Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning

Blandat julgodis på fat.
Blandat julgodis på fat.
Julgodis kan du muta tomten med. Eget julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck; i mitten: jultryffel och mozartkulor; på toppen julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Muta tomten med julgodis! Eller ät upp allt själv. Mina bästa recept på julgodis av olika sort hittar du här. Julgodis kan man njuta när som under hela julen men speciellt till julafton samt till julbordet såklart. Godiset kan du göra långt innan julafton och det håller sig gott länge om det förvaras svalt - förslagsvis i kylen.

Hemgjord knäck.
Det mest klassiska julgodiset är nog julknäck i hård konkurrens med ischoklad.

Vanligaste julgodiset är knäck, kola och ischoklad. Andra klassiker är mintkyssar, julstubbe och rischoklad.

Jag har också med lite nyare varianter som chokladdoppade marshmallows samt chokladbräck med massor av nötter och torkad frukt.

Knäck - klassiskt julgodis
Knäck är kanske det godaste julgodiset. En kola med nötter. Här ett klassiskt knäckrecept med smör och hackad mandel. Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel.

Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott).

Ju varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm. Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pekannötter, hasselnötter eller pistagenötter i knäcken.

Knäckklubbor, knäckstrutar eller godisklubbor med knäck
Hemgjorda godisklubbor med knäck i små bakplåtsstrutar är gott godis till jul och fest.

Kola, smörkola eller julkola
Klassiska julkolor. 128 små julkolor.

Julkola med nötter eller nötkola
Julkola med nötter. Kola är enkelt att koka och gott till jul. Till nötkola tillsätter du hackad mandel eller andra nötter.

Julkola med choklad
Julkola med choklad. Kola smaksatt med choklad är enkel och god som omväxling till julkolan.

Kulprov för kola, kolasmet, julkola, gräddkola, smörkola eller godiskola
Testa om kolan har kokt klart med kulprov.

Marsipanlimpa eller marsipangodis med nougat

Mintkyssar
Hemgjorda mintkyssar


Marsipanlimpa eller marsipangodis med nougat. Ett enkelt, snabbt och genialiskt gott godis med marsipan till jul, påsk eller när som. Fyll och forma marsipanen till en limpa, pensla med choklad och skär ut marsipangodisar.

Mintkyssar
Mintkyssar är goda mintgodisar av socker smaksatt med pepparmintsolja toppat med choklad. Ett klassiskt julgodis. Pepparmintsolja, pepparmintsarom och glykos fanns förr bara på apoteket men finns nu i vanliga affärer också.

Jultryffel
Gör hemgjord chokladtryffel till jul med nougat och konjak. Enkla och snabba jultryfflar med choklad, nougat, grädde, smör smaksatta med konjak. Istället för konjak kan du ta calvados, whisky eller likör med apelsinsmak, mint eller körsbärssmak.

Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad. Godast blir jultryfflarna dock med finare choklad ex. Lindt eller Valrhona.

Jultryffel
Jultryfflar är utmärkta att muta tomten med.


Romtryffel
Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel. Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe eller glögg.

Tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad
Tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad. En tryffel för dig som gillar ljus tryffel och kokos.

Saffranstryffel
Gillar du saffran, vit choklad och kokos är denna tryffel lätt att göra samt mycket god samt har fin gul julig färg.

Bountybollar
Gillar du kokos och choklad så är denna variant på kokosbollar doppade i choklad som får stelna i knäckformar goda.

Julstubbe med choklad, nougat och mandel
Ett julgodis likt en stubbe som görs av nougat som slås in i mandelmassa och penslas med choklad samt garneras med vit choklad och rostad flagad mandel samt hasselnötter. Du kan välja ljus eller mörk blockchoklad efter egen smak.

Frostade frukter
Att frosta frukter går ut på att få dem att se ut som om de har frost, fast att det egentligen är socker och äggvita. Välj frukter som man inte behöver skala för att äta.

Mozartkulor eller Nougat och marsipankulor
Mozartkulor - Nougat och marsipankulor med mandelmassa, nougat och choklad.

Fikonbollar eller fikongodis
Fikonbollar eller fikongodis. Ett gott hemgjort godis till jul om du gillar fikon. Mixa fikon med nötter och annat gott och forma till goda förhållandevis nyttiga godisbollar.

Julgodis
Hemgjort julgodis: från botten vänster: knäck, rischoklad och ischoklad; i mitten från vänster: jultryffel, mozartkulor och chokladdoppade marshmallows; på toppen från vänster: julstubbe, mintkyssar, chokladbräck och mandelbräck. Foto: Martin Mattsson.

Chokladbräck med nötter
Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos. Chokladbräck är som en vanlig chokladkaka som du gör själv och toppar med vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser.

Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, krossade polkagrisar, hackade fikon eller nonstop osv. Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.

Chokladdoppade marshmallows
Gott och enkelt som julgodis eller till kalas. Marshmallows som doppats i choklad och rostad kokos. Istället för kokos kan du ta annat valfritt strössel eller rostade finhackade nötter som hasselnötter eller flagad mandel.

Fler av mina godisrecept hittar du här>>

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2023-03-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.