Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

 

Julgodis
Julgodis kan du muta tomten med. Eget julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck; i mitten: jultryffel och mozartkulor; på toppen julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Muta tomten med julgodis. Julgodis passar till glöggen både vid och innan jul. Julgodiset kan du också ha på julafton samt till julbordet såklart. Julgodiset kan du göra långt innan julafton och det håller sig gott länge om det förvaras svalt, förslagsvis i kylen.

Vanligaste julgodiset är nog knäck, kola och ischoklad. Här hittar du också recept på andra klassiker som mintkyssar, julstubbe och rischoklad. Vidare lite nyare varianter julgodis som chokladdoppade marshmallows samt chokladbräck med massor av nötter och torkad frukt.

Knäck
Det mest klassiska julgodiset är nog julknäck i hård konkurrens med ischoklad.

Knäck - klassiskt julgodis  
Knäck är kanske det godaste julgodiset. En kola med nötter. Här ett klassiskt knäckrecept med smör och hackad mandel. Du kan använda mandel med skal eller skållad mandel.  Använd en stektermometer för att kolla temperaturen. Det är viktigt att knäcken kommer upp över 121 grader annars blir den lös (även om det också är gott).

Ju varmare den blir desto hårdare blir knäcken sedan när den svalnar. Mellan 121-130 grader brukar bli lagom. Runt 145 så får du en hård men god knäck lik Dajm. Istället för mandel kan du ha jordnötter, valnötter, pekannötter, hasselnötter eller pistagenötter i knäcken.

Knäckklubbor, knäckstrutar eller godisklubbor med knäck
Hemgjorda godisklubbor med knäck i små bakplåtsstrutar är gott godis till jul och fest.

Kola, smörkola eller julkola
Klassiska julkolor. 128 små julkolor.

Julkola med nötter eller nötkola
Julkola med nötter. Kola är enkelt att koka och gott till jul. Till nötkola tillsätter du hackad mandel eller andra nötter.

Julkola med choklad
Julkola med choklad. Kola smaksatt med choklad är enkel och god som omväxling till julkolan.

Kulprov för kola, kolasmet, julkola, gräddkola, smörkola eller godiskola
Testa om kolan har kokt klart med kulprov.

Marsipanlimpa eller marsipangodis med nougat

Mintkyssar
Hemgjorda mintkyssar


Marsipanlimpa eller marsipangodis med nougat. Ett enkelt, snabbt och genialiskt gott godis med marsipan till jul, påsk eller när som. Fyll och forma marsipanen till en limpa, pensla med choklad och skär ut marsipangodisar.

Mintkyssar
Mintkyssar är goda mintgodisar av socker smaksatt med pepparmintsolja toppat med choklad. Ett klassiskt julgodis. Pepparmintsolja, pepparmintsarom och glykos fanns förr bara på apoteket men finns nu i vanliga affärer också.

Jultryffel eller chokladtryffel till jul
Gör hemgjord chokladtryffel till jul med nougat och konjak. Enkla och snabba jultryfflar med choklad, nougat, grädde, smör smaksatta med konjak. Istället för konjak kan du ta calvados, whisky eller likör med apelsinsmak, mint eller körsbärssmak. Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad. Godast blir jultryfflarna dock med finare choklad ex. Lindt eller Valrhona.

Jultryffel
Jultryfflar är utmärkta att muta tomten med.


Romtryffel eller chokladtryffel med rom
Romtryffel eller chokladtryffel med rom. Rom och choklad passar mycket bra ihop. En kanongod tryffel. Servera gärna med mörk rom till och en god espresso eller annan kaffe eller glögg.

Tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad
Tryffel med nougat, mandelmassa och vit choklad. Många tjejer gillar denna ljusa tryffel som är rullad i kokos.

Julstubbe med choklad, nougat och mandel
Ett julgodis likt en stubbe som görs av nougat som slås in i mandelmassa och penslas med choklad samt garneras med vit choklad och rostad flagad mandel samt hasselnötter. Du kan välja ljus eller mörk blockchoklad efter egen smak.

Frostade frukter
Att frosta frukter går ut på att få dem att se ut som om de har frost, fast att det egentligen är socker och äggvita. Välj frukter som man inte behöver skala för att äta.

Mozartkulor eller Nougat och marsipankulor
Mozartkulor - Nougat och marsipankulor med mandelmassa, nougat och choklad.

Fikonbollar fikongodis
Fikonbollar eller fikongodis. Ett gott hemgjort godis till jul om du gillar fikon. Mixa fikon med nötter och annat gott och forma till goda förhållandevis nyttiga godisbollar.

Julgodis
Hemgjort julgodis: från botten vänster: knäck, rischoklad och ischoklad; i mitten från vänster: jultryffel, mozartkulor och chokladdoppade marshmallows; på toppen från vänster: julstubbe, mintkyssar, chokladbräck och mandelbräck. Foto: Martin Mattsson.

Chokladbräck med nötter
Chokladbräck med nötter, russin och torkad aprikos. Chokladbräck är som en vanlig chokladkaka som du gör själv och toppar med vit choklad, nötter som hasselnötter, flagad mandel, russin och hackade torkade aprikoser.

Du kan såklart toppa chokladen med annat gott efter smak ex. kokosflingor, krossade polkagrisar, hackade fikon eller nonstop osv. Istället för blockchoklad kan du ta finare och ev. mörkare choklad som Lindt eller Valrhona 70% eller blanda mörk och ljusare choklad efter eget tycke.

Chokladdoppade marshmallows
Gott och enkelt som julgodis eller till kalas. Marshmallows som doppats i choklad och rostad kokos. Istället för kokos kan du ta annat valfritt strössel eller rostade finhackade nötter som hasselnötter eller flagad mandel.

Fler godisrecept >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer