Gravad lax

Introduktion och förberedelse

Grava din egen lax. Att grava lax är inte svårt och blir mycket gott.

Du behöver en hel eller en bit fin sida lax. Gärna med skinn (som är fjällat) kvar samt den får gärna varit fryst innan. Du kan också frysa in laxen över natten om du har färsk lax.

Serveringsförslag

Smaksättningar

Var lite försiktig med smaksättning och prova gärna smaksättningen genom att grava en liten bit på 130 gram - en sådan portionsförpackad bit lax - innan du försöker med en hel stor bit lax så att du vet att det blir gott och du inte förstör en stor bit lax med smak du inte gillar.

  • 2 msk gin, whisky, calvados, rom, vodka, brännvin eller valfri sprit. Flädersnaps eller annan snaps blir också gott. Tillsätt med salt och socker i början på gravningen.
  • 1/2 dl lingon för lingongravad lax. Du kan ta frysta eller färska lingon. Mosa ihop dem lite med saltet och sockret.

10 portioner gravad lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 dagar
  • Klart på: 2 dagar 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg laxfilé, gärna av mitt-biten
  • 2 tsk hel vitpeppar
  • 1/2 dl salt
  • 1/2 dl socker
  • 1 dl hackad dill
  • GRAVLAXSÅS: 1 dl svensk senap
  • 2 msk vinäger
  • 2 msk socker
  • 2 dl olja
  • 1 dl finklippt dill
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Filéa laxen och plocka bort alla små ben.
  2. Blanda salt, socker och peppar.
  3. Strö lite saltblandning och dill i botten på en form. Lägg i ena laxfilén med skinnsidan ner.
  4. Strö på hälften av saltblandningen och dillen.
  5. Lägg på andra laxfilén med den tjocka sidan mot den tunna.
  6. Strö på resten av kryddorna och dillen.
  7. Täck formen med plastfolie.
  8. Låt laxen stå kallt 2-3 dygn och vänd laxen några gånger under tiden.
  9. Efter 2-3 dygn är laxen gravad och kan skivas upp i tunna skivor och serveras.
E-mail
Medel: 3.4 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-21