Konjakstryffel

Lättgjord konjakstryffel av mörk choklad, nougat, grädde och smör som du smaksätter med lagrad konjak.

Enkla och snabba chokladtryfflar som passar som jultryffel eller till dessert, godis (ej till barn), till avec och kaffet.

Välj gärna en lagrad konjak som VO, VSOP eller XO men det går också bra med yngre trestjärning konjak. Eller byt konjak mot annan lagrad brandy eller sprit som Calvados eller whisky; likör med apelsinsmak, mint eller körsbärssmak.

Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad om du vill göra en billigare och ljusare tryffel.

Finast och godast blir tryfflarna med finare 70% choklad som Lindt eller Valrhona.

ca 30-40 konjakstryfflar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram mörk fin choklad ca 70% kakao
  • 100 gram mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk glykos (valfritt)
  • 1 cl lagrad konjak
  • 125 gram nougat
  • 30 gram smör

Tillagning

  1. Hacka eller dela chokladen och nougaten och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädde, glykos (valfritt) och likör.
  3. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop så att chokladen smälter. Du kan värma chokladen i mikron någon minut i taget på full effekt eller värma bunken i en kastrull med sjudande vatten.
  4. Skär smöret i kuber och rör i dem i chokladsmeten. Rör och värm så att smöret smälter ut i chokladsmeten.
  5. Dags att göra tryfflarna - här är tre varianter du kan göra dem på:
  6. RUNDA TRYFFLAR: låt tryffelsmeten stelna i kylen, ta en sked och skopa upp den stelnade chokladmassan och forma bollar som du rullar hastigt och sedan vänder i kakao du har på en tallrik.
  7. SPRITSADE TRYFFLAR: Fyll smeten i spritspåse och spritsa ut små toppar - noisetter - på ett bakplåtspapper och pudra med kakao och låt stelna i rumstemperatur.
  8. I FORMAR: Spritsa och fyll små ischokladformar med chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga ett paket färsk gnocchi

Färsk gnocchi går lätt och snabbt att laga. Prova en vegetarisk variant fin Portabello-svamp i krämig sås eller laga med torsk eller pancetta (fläsk) och spenat. Med filmer!

Läs mer

Recept

Prova en pokebowl

Laga en pokebowl till middag och ta resterna till matlådan. En skål med ris, grönsaker och smaker från Japan och Hawaii. Kan varieras med det du gillar. Blir vegetarisk med tofu. Med film!

Läs mer

Recept

Laga en smarrig lasagne

Hemlagad lasagne är mångas favorit - inte bara katten Gustafs. Glöm köpe-lasagne och laga egen istället.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer