Jultryffel chokladtryffel till jul

Jultryffel. Gör hemgjord chokladtryffel till jul med nougat och konjak. Enkla och snabba jultryfflar med choklad, nougat, grädde, smör smaksatta med konjak.
Istället för konjak kan du ta calvados, whisky eller likör med apelsinsmak, mint eller körsbärssmak.
Du kan ta hälften ljus och hälften mörk blockchoklad. Godast blir jultryfflarna dock med finare choklad ex. Lindt eller Valrhona.

ca 30-40 jultryfflar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 100 gram mörk fin choklad ca 70% kakao
  • 100 gram mjölkchoklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk glykos (valfritt)
  • 1 cl konjak eller annan sprit
  • 125 gram nougat
  • 30 gram smör

Tillagning

  1. Hacka eller dela chokladen och nougaten och lägg i en skål.
  2. Koka upp grädde, glykos (valfritt) och likör.
  3. Häll den varma grädden över chokladen och rör ihop så att chokladen smälter. Du kan värma chokladen i mikron någon minut i taget på full effekt eller värma bunken i en kastrull med sjudande vatten.
  4. Skär smöret i kuber och rör i dem i chokladsmeten. Rör och värm så att smöret smälter ut i chokladsmeten.
  5. Dags att göra tryfflarna - här är tre varianter du kan göra dem på:
  6. Jultryffel som bollar: låt tryffelsmeten stelna i kylen, ta en sked och skopa upp den stelnade chokladmassan och forma bollar som du rullar hastigt och sedan vänder i kakao du har på en tallrik.
  7. Jultryffel som spritsade noisetter: Fyll smeten i spritspåse och pritsa ut små toppar på ett bakplåtspapper och pudra med cacao och låt stelna i rumstemperatur.
  8. Jultryffel i ischokladformar: fyll små ischokladformar med chokladen och låt stelna i rumstemperatur.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer