Kalvsylta

Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Kalvsylta serveras till julbord och ofta med rödbetor till.

Hittar du inte kalvkött med ben så kan du ta kalvbringa med ben och köpa oxbringa med ben. Sedan kan du tillsätta extra gelatin för att få det att stelna. Vill du ha en rödare sylta så tillsätt nitritsalt.

900 gram kalvsylta

  • Förberedelse: 2 tim 30 min
  • Tillagning: 12 tim
  • Klart på: 14 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg kalvkött med ben, bringa eller bog
  • 1,5 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 stor gul lök
  • 1 msk ättika 12%
  • 3 gelatinblad

Tillagning

  1. Skölj köttet och lägg det i en stor gryta.
  2. Slå på vatten så det täcker.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Lägg i salt, kryddpeppar, lagerblad och skalad lök i klyftor.
  5. Koka 1,5 timmar eller tills köttet lätt lossnar från benen. Ta upp kalvköttet och låt det svalna.
  6. Sila av buljongen från lök, lagerblad och kryddpeppar. Häll tillbaka buljongen i grytan.
  7. Koka ner buljongen i 20 minuter utan lock.
  8. Lägg gelatinblad i lite kallt vatten i fem minuter. Rör i buljongen när den kokat klart.
  9. Hacka köttet i småbitar eller mixa det grovt i matberedare (lite i taget).
  10. Blanda lika mycket buljong som mängden kött, ättika och smaka av med mer vitpeppar, grovt mald kryddpeppar och salt.
  11. Häll upp i rund sockerkaksform eller avlång brödform och låt kalvsyltan svalna och sedan stelna i kylen över natten täckt med plastfolie.
  12. Du kan klä formarna innan med plastfolie så lossnar kalvsyltan lättare sedan när du stjälper upp den.
  13. Stjälp upp kalvsyltan på fat och servera den med inlagda rödbetor.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer