Kalvsylta
Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök.
Syltan är klassisk till julbord och smörgåsbord.
Tillagning
- Skölj köttet och lägg det i en stor gryta.
- Slå på vatten så det täcker.
- Koka upp och skumma med en slev.
- Lägg i salt, kryddpeppar, lagerblad och skalad lök i klyftor.
- Koka 1,5 timmar eller tills köttet lätt lossnar från benen. Ta upp kalvköttet och låt det svalna.
- Sila av buljongen från lök, lagerblad och kryddpeppar. Häll tillbaka buljongen i grytan.
- Koka ner buljongen i 20 minuter utan lock.
- Lägg gelatinblad i lite kallt vatten i fem minuter. Rör i buljongen när den kokat klart.
- Hacka köttet i småbitar eller mixa det grovt i matberedare (lite i taget).
- Blanda lika mycket buljong som mängden kött, ättika och smaka av med mer vitpeppar, grovt mald kryddpeppar och salt.
- Häll upp i rund sockerkaksform eller avlång brödform och låt kalvsyltan svalna och sedan stelna i kylen över natten täckt med plastfolie.
- Du kan klä formarna innan med plastfolie så lossnar kalvsyltan lättare sedan när du stjälper upp den.
- Stjälp upp kalvsyltan på fat och servera den med inlagda rödbetor.
Serveringsförslag
- Syltan serveras kall i skivor med inlagda rödbetor eller polkabetor eller rödbetssallad.
- Fler förslag som passar till är grönkålssallad med rödbetor, grönkålssallad med hasselnötter, rödbetssallad med bönor eller sallad med marinerade vita bönor.
- Garnera gärna med någon kvist eller hackad kruspersilja eller bladpersilja, örter som rosmarin eller timjan, färska eller frysta lingon, finbladig grön sallad eller festliga grönkålschips eller rödbetschips.
Varianter
Hittar du inte kalvkött med ben så kan du ta kalvbringa med ben och köpa oxbringa med ben. Sedan kan du tillsätta extra gelatin för att få det att stelna.
Vill du ha en rödare sylta så tillsätt nitritsalt men det är valfritt och onödigt tycker jag.
Uppskattat näringsvärde per portion: 208 kcal