Mandelbiscottis

Introduktion och förberedelse

Baka knapriga mandelbiscottis eller Italienska mandelskorpor. En slags små kakor eller skorpor med rostad och hackad mandel.

Jag gillar att ha i skållad mandel så det kan du förbereda innan.

Serveringsförslag

  • Passar till fikat med en espresso eller efter maten.
  • Goda att doppa i ett glas Italienskt sött Vin Santo eller Recioto.
  • Passar även till vanlig svensk fika, utflykt, kakbord, buffé, fest samt till glögg till lucia, advent och julbord.
  • Biscottis är också goda att garnera desserter och glass med.

Varianter

  • Skållad mandel kan bytas mot mandel med skal.
  • Du kan även ta i pistasch-mandel tillsammans med vanlig mandel.
  • Ta torkad hackad frukt i som aprikos eller dadlar för en nötfri variant av biscottis.
  • Vill du ha mer mandelsmak kan du ta med en riven bittermandel eller någon droppe bittermandelolja.
  • Om man vill kan man ha i 50 gram mjukt smör eller margarin i början och röra ihop med sockret samt sedan vispa i ett ägg i taget. Ta då ca 1/2 - 1 dl vetemjöl extra till.
  • Andra smak-varianter är med choklad, saffran eller med pepparkakskryddor.
  • Gott i är även 1 msk finrivet skal av en halv citron.
  • En annan vanlig smaksättning är att ha i torkad lavendel.

Mandelbiscottis serverade till fika med en kopp espresso
Mandelbiscottis serverade till fika med en kopp espresso. Skorporna passar förutom till kaffe även som till utflykt, på buffé, kakbord eller med ett glas sött italienskt vin som Vin Santo.

30 mandelbiscottis

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 100 gram skållade sötmandlar
  • 2 ägg, medelstora
  • 1,2 dl strösocker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Skålla mandlar enligt länk ovan.
  3. Rosta mandlarna i en torr stekpanna några minuter under omrörning tills de fått lite färg. Låt svalna. Grovhacka sedan mandeln.
  4. Vispa under tiden ägg och socker pösigt någon minut.
  5. Mät upp och sikta 3,5 dl av mjölet ner i en stor bunke. Spar en halv dl mjöl till utbak. Blanda mjöl med vaniljsocker, bakpulver, salt och mandel. Tillsätt sedan till äggblandningen och rör ihop biscottidegen. Låt degen vila 30 minuter i kylen.
  6. Stjälp ut degen på ett mjölat bakbord och forma med mjölade händer till två längder. För över längderna till en plåt med bakplåtspapper.
  7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min.
  8. Ta ut och låt svalna lite.
  9. Sänk ugnsvärmen till 120 grader vanlig ugn. Skär längden i drygt 1 cm tjocka sneda skivor - likt biscottis.
  10. Lägg biscottiskivorna bredvid varandra på plåten och sätt in i mitten av i ugnen i minst 25 minuter eller tills de är torra.
  11. Stäng av ugnen och låt stå i 20 minuter till på eftervärme.
  12. Ta ut och låt skorporna att svalna på plåten.
  13. Förvara biscottisarna därefter torrt - förslagsvis i lufttät burk med lock.
E-mail
Medel: 4 (112 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 74 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-07-21