Mandelbiscottis

Mandelbiscottis eller Italienska mandelskorpor. En slags små kakor eller skorpor med rostad och hackad mandel som passar till fikat med en espresso eller efter maten att doppa i ett glas Italienskt sött Vin Santo.

Biscottis är också goda att garnera desserter som glasscoupe med istället för glassrån.

Varianter:

  • Grovhackad mandel kan bytas mot skållad mandel eller flagad mandel. Du kan ta pistasch-mandel istället för vanlig mandel.
  • Ta torkad hackad frukt i som aprikos eller dadlar för en nötfri variant av biscottis.
  • Vill du ha mer mandelsmak kan du ta med en riven bittermandel eller någon droppe bittermandelolja.
  • Man kan också ha i 50 gram mjukt smör och vispa fluffigt med socker och sedan tillsätta äggen ett i taget.
  • Andra smak-varianter är med choklad och saffran.
  • Byt citronskalet mot finrivet apelsinskal.

30 mandelbiscottis

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 100 g sötmandlar
  • 2 ägg
  • 1,2 dl strösocker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 krm salt
  • Finrivet skal av en halv citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj, torka och riv skalet från citronen fint.
  3. Rosta mandlarna i ugnen i en långpanna i några minuter. Ta ut och låt svalna. Grovhacka mandeln sedan.
  4. Vispa under tiden ägg och socker pösigt några minuter.
  5. Mät upp mjöl och blanda det med vaniljsocker, bakpulver, salt, mandel och citronskal (valfritt). Tillsätt lite i taget och rör ihop biscottidegen.
  6. Stjälp ut biscottidegen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer en stor längd på ca 5 x 25 cm eller två hälften så breda längder. Grädda biscottilängden mitt i ugnen ca 20 min.
  7. Ta ut biscottilängden och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och skär längden i drygt 1/2 cm tjocka skivor - mandelbiscottis.
  8. Lägg biscottiskivorna bredvid varandra på plåten i ugnen i minst 30 min.
  9. Låt biscotti-skorporna svalna på plåten och förvara mandelbiscottisarna därefter torrt i burk.
E-mail
Medel: 4.2 (59 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-05-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept