Mandelbiscottis

Introduktion och förberedelse för tillagning

Mandelbiscottis eller Italienska mandelskorpor. En slags små kakor eller skorpor med rostad och hackad mandel som passar till fikat med en espresso eller efter maten att doppa i ett glas Italienskt sött Vin Santo eller Recioto.

Passar även till fikat samt doppa i glögg till lucia, advent och jul.

Biscottis är också goda att garnera desserter som glasscoupe med istället för glassrån.

Varianter:

  • Grovhackad mandel kan bytas mot skållad mandel eller flagad mandel. Du kan ta pistasch-mandel istället för vanlig mandel.
  • Ta torkad hackad frukt i som aprikos eller dadlar för en nötfri variant av biscottis.
  • Vill du ha mer mandelsmak kan du ta med en riven bittermandel eller någon droppe bittermandelolja.
  • Om man vill kan man ha i 50 gram mjukt smör eller margarin i början och röra ihop med sockret samt sedan vispa i ett ägg i taget. Ta då ca 1/2 - 1 dl vetemjöl extra till.
  • Andra smak-varianter är med choklad, saffran eller med pepparkakskryddor.
  • Byt citronskalet mot finrivet apelsinskal.

30 mandelbiscottis

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 g sötmandlar
  • 2 ägg, stora
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 - 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 msk finrivet skal av en halv citron (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Skölj, torka och riv skalet från citronen fint (valfritt).
  3. Rosta mandlarna i ugnen i en långpanna i några minuter. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan mandeln.
  4. Vispa under tiden ägg och socker pösigt någon minut.
  5. Mät upp och sikta mjölet ner i en stor bunke. Blanda det med vaniljsocker, bakpulver, salt, mandel och citronskal (valfritt). Tillsätt till äggblandningen och rör ihop biscottidegen. Låt gärna degen vila 30 minuter i kylen.
  6. Stjälp ut degen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer en stor längd på ca 5 x 20 cm eller två hälften så breda längder. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
  7. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 120 grader varmluftsugn och skär längden i drygt 1 cm tjocka sneda skivor - mandelbiscottis.
  8. Lägg biscottiskivorna bredvid varandra på plåten och sätt in i nedre delen av i ugnen i ca 40 minuter eller tills de känns torra.
  9. Låt biscotti-skorporna svalna på plåten och förvara biscottisarna därefter torrt i burk.
E-mail
Medel: 4.1 (76 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-16

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.