Mandelbiscottis

Mandelbiscottis eller Italienska mandelskorpor. En slags små kakor eller skorpor med rostad och hackad mandel som passar till fikat med en espresso eller efter maten att doppa i ett glas Italienskt sött Vin Santo eller Recioto.

Passar även till fikat samt doppa i glögg till lucia, advent och jul.

Biscottis är också goda att garnera desserter som glasscoupe med istället för glassrån.

Varianter:

  • Grovhackad mandel kan bytas mot skållad mandel eller flagad mandel. Du kan ta pistasch-mandel istället för vanlig mandel.
  • Ta torkad hackad frukt i som aprikos eller dadlar för en nötfri variant av biscottis.
  • Vill du ha mer mandelsmak kan du ta med en riven bittermandel eller någon droppe bittermandelolja.
  • Om man vill kan man ha i 50 gram mjukt smör eller margarin i början och röra ihop med sockret samt sedan vispa i ett ägg i taget. Ta då ca 1/2 - 1 dl vetemjöl extra till.
  • Andra smak-varianter är med choklad, saffran eller med pepparkakskryddor.
  • Byt citronskalet mot finrivet apelsinskal.

30 mandelbiscottis

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 100 g sötmandlar
  • 2 ägg, stora
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 - 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 1 msk finrivet skal av en halv citron (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader vanlig ugn.
  2. Skölj, torka och riv skalet från citronen fint (valfritt).
  3. Rosta mandlarna i ugnen i en långpanna i några minuter. Ta ut och låt svalna. Grovhacka sedan mandeln.
  4. Vispa under tiden ägg och socker pösigt någon minut.
  5. Mät upp och sikta mjölet ner i en stor bunke. Blanda det med vaniljsocker, bakpulver, salt, mandel och citronskal (valfritt). Tillsätt till äggblandningen och rör ihop biscottidegen. Låt gärna degen vila 30 minuter i kylen.
  6. Stjälp ut degen på en plåt med bakplåtspapper och forma med mjölade händer en stor längd på ca 5 x 20 cm eller två hälften så breda längder. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min.
  7. Ta ut och låt svalna. Sänk ugnsvärmen till 120 grader varmluftsugn och skär längden i drygt 1 cm tjocka sneda skivor - mandelbiscottis.
  8. Lägg biscottiskivorna bredvid varandra på plåten och sätt in i nedre delen av i ugnen i ca 40 minuter eller tills de känns torra.
  9. Låt biscotti-skorporna svalna på plåten och förvara biscottisarna därefter torrt i burk.
E-mail
Medel: 4.1 (74 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-16

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.