Pepparkaksmuffins

Muffins med smak av pepparkakskryddor. Använder du stora amerikanska muffinsformar så blir det mindre antal muffins ca hälften och du får också grädda några minuter extra.

Pepparkaksmuffinsen kan också kalla pepparcupcakes - men de måste de ha frosting på.

20 mindre pepparkaksmuffins

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 dl farinsocker eller vanligt socker
  • 3 ägg, medelstora
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1 msk lingonsylt (valfritt)
  • 1,5 dl gräddfil, kesella eller creme fraiche
  • FROSTING: 2 dl färskost som Philadelphia
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 25 gram mjukt smör
  • 1 dl valfritt strössel

Tillagning

  1. Ta fram smör eller margarin så att det mjuknar i en skål. Eller mjuka upp i mikron men smält det inte.
  2. Vispa smör och socker i en bunke i några minuter.
  3. Tillsätt äggen ett i taget under vispning.
  4. Blanda de torra ingredienserna - vetemjöl, grahamsmjöl, kanel, kardemumma samt bakpulver i en bunke.
  5. Vispa ner mjölblandningen med smör- och sockerblandningen tillsammans med lingonsylt och gräddfil.
  6. Fyll muffinsformar till 3/4 och grädda dem i 20 minuter. Stora amerikanska muffinsformar får du grädda några minuter extra.
  7. Ta ut muffinsen och låt de svalna innan du brer på glasyr.
  8. FROSTING: Rör ihop alla ingredienser i en bunke till en jämn glasyr.
  9. Fördela glasyren på muffinsen och garnera med valfritt strössel.
E-mail
Medel: 3.2 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.