Löksill

Klassisk löksill med sill eller strömming, rödlök eller gul lök, kryddpeppar, kryddnejlika, lagerblad, socker och ättika.

4 portioner löksill

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 röd eller gul lök

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Skala samt hacka eller strimla löken.
  7. Varva sill och lök i en eller två glasburkar och häll över lagen.
  8. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  9. Löksillen håller flera veckor om den förvaras svalt.
Ingredienser till löksillen: ättika, rödlök, vatten, socker, inläggningssill, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar och vitpeppar.
Ingredienser till löksillen: ättika, rödlök, vatten, socker, inläggningssill, lagerblad, kryddnejlika, kryddpeppar och vitpeppar.
Koka upp lagen och låt svalna. Strimla lök. Skär sill i bitar.
Koka upp lagen och låt svalna. Strimla lök. Skär sill i bitar.
Varva lök och sill i en burk. Fyll på med lagen och kryddorna.
Varva lök och sill i en burk. Fyll på med lagen och kryddorna.
Låt sillen stå minst 5 timmar - helst 1-2 dygn för god smak.
Låt sillen stå minst 5 timmar - helst 1-2 dygn för god smak.

Serveringsförslag

  • Löksill passar till julbord, påskbord, midsommar, smörgåsbord, sillfrukost, SOS eller sillbord.
  • Blir även gott på en grov smörgås med smör och kokt ägg.

Val av sill

  • Jag tog inläggningssill som är färdig att lägga in. Det går även bra att använda minutsill på samma vis.
  • Det finns också urvattnad saltsill som du kan lägga in på samma vis men då ska stå några dygn i kylen extra innan servering.
  • Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming.

Val av lök

  • Köp gärna svensk ekologisk lök.
  • Du kan använda röd lök eller gul lök. Av rödlök blir sillen fint rosa.
  • Silverlök och schalottenlök fungerar också.

Varianter

Av rödlök får löksillen fin rosa färg. Annars går det bra med gul lök också.
Av rödlök får löksillen fin rosa färg. Annars går det bra med gul lök också.

E-mail
Medel: 4.3 (94 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-22

Tillbehör och liknande:

Inlagd sill från grunden eller på minuten

Prinsen från djupen. Allt om sill strömming samt sillrecept till midsommar, julbord och påskbord. Lägg...