Löksill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Sill eller strömming inlagd med lök är en klassiker på julbord, påskbord, midsommar eller till sillbordet. Här med inläggningssill som är färdig att lägga in med lag och lök. Du kan använda röd lök eller gul lök. Silverlök och schalottenlök fungera också. Av rödlök blir sillen fint rosa.

Ättikslagen gör att den sura ättikan löser upp kalken i fiskbenen så att de inte känns i sillen. Den gör också sillen hållbar.

Du kan använda färsk sill (ska vara fryst minst ett dygn först) eller salt inläggningssill (den måste du vattna ur innan över natten).

Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med lök, kryddpeppar och lagerblad.

En annan god variant på löksill är Glasmästarsill - en klassiker med sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar.

Fler varianter på sillar och smaksättning och tips på inlagd sill hittar du här.

Med rå eller fryst sill eller strömming

Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming. I korthet så tar du färska sillfiléer utan skinn och lägger i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt). Häll av och lägg sedan sillen i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Varva sillen med strimlad lök, kryddpeppar och lagerblad samt låt stå minst två dygn.

4 portioner löksill

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 6 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1 dl socker
  • 1,5 dl vatten
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • 1 röd eller gul lök

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Skala samt hacka eller strimla löken.
  7. Varva sill och lök i en eller två glasburkar och häll över lagen.
  8. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  9. Löksillen håller flera veckor om den förvaras svalt.
E-mail
Medel: 4.3 (50 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-26

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept