Löksill
Introduktion och förberedelse för inläggning
Sill eller strömming inlagd med lök är en klassiker på julbord, påskbord, midsommar eller till sillbordet.
Val av sill
Jag tog inläggningssill som är färdig att lägga in med lag och lök.
Det finns också urvattnad saltsill som ska läggas in med ättikslag först eller sk minutsill som bara är att in lägga direkt med lök, kryddpeppar och lagerblad.
Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming.
Val av lök
- Köp gärna ekologisk svensk fin lök.
- Du kan använda röd lök eller gul lök. Av rödlök blir sillen fint rosa.
- Silverlök och schalottenlök fungerar också.
Varianter
- En annan god variant på löksill är Glasmästarsill - en klassiker med sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar.
- Vidare variant är Branteviksill med rödlök och kryddpeppar.
- Gillar du matjesill så prova Fransk löksill med matjes.
- Fler varianter på sillar och smaksättning och tips på inlagd sill hittar du här.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Skala samt hacka eller strimla löken.
- Varva sill och lök i en eller två glasburkar och häll över lagen.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- Löksillen håller flera veckor om den förvaras svalt.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal