Löksill
Klassisk löksill med sill eller strömming, rödlök eller gul lök, kryddpeppar, kryddnejlika, lagerblad, socker och ättika.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Skala samt hacka eller strimla löken.
- Varva sill och lök i en eller två glasburkar och häll över lagen.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- Löksillen håller flera veckor om den förvaras svalt.
Serveringsförslag
- Löksill passar till julbord, påskbord, midsommar, smörgåsbord, sillfrukost, SOS eller sillbord.
- Blir även gott på en grov smörgås med smör och kokt ägg.
Val av sill
- Jag tog inläggningssill som är färdig att lägga in. Det går även bra att använda minutsill på samma vis.
- Det finns också urvattnad saltsill som du kan lägga in på samma vis men då ska stå några dygn i kylen extra innan servering.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming.
Val av lök
- Köp gärna svensk ekologisk lök.
- Du kan använda röd lök eller gul lök. Av rödlök blir sillen fint rosa.
- Silverlök och schalottenlök fungerar också.
Varianter
- En annan god variant på löksill är Glasmästarsill - en klassiker med sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar.
- Vidare variant är Branteviksill med rödlök och kryddpeppar.
- Gillar du matjesill så prova Fransk löksill med matjes.
- Fler varianter på sillar och smaksättning och tips på inlagd sill hittar du här.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal