Saftglögg

Introduktion och förberedelse

Recept på god och enkel saftglögg utan alkohol.

En alkoholfri glögg baserad på saft för små nissar och nyktra tomtar.

Serveringsförslag

Val av saft

Du kan laga glöggen på valfri saft men godast tycker jag det blir med svartvinbärssaft, körsbärssaft eller aroniasaft.

Du kan köpa saft eller göra egen saft.

Glöggkryddor

Det finns påsar med färdig blandning med glöggkryddor som passar bra att använda.

  • Färdig blandning glöggkryddor kan ersättas med 1 kanelstång, 10 russin, 2 bitar torkad ingefära, 3 bitar torkad pomeransskal, 1 tsk kardemummakärnor och 5 nejlikor (kryddnejlikor).

Framförhållning

  • För att få extra god glöggsmak så kan du låta saftglöggen stå över natten blandad av saft, vatten och glöggkryddor. Värm sedan upp med kryddorna.
  • Man kan också värma glöggen med kryddor och låta stå några timmar innan den åter värms till servering. Eller låta svalna och förvara i kylen någon dag.
  • Vidare kan den smaksatta glöggen silas upp när den fått smak och förvaras i rengjorda flaskor redo att värmas eller ges bort i present.

Saftglöggen serverad på klassiskt vis med pepparkakor, mandlar och russin.
Saftglöggen serverad på klassiskt vis med pepparkakor, mandlar och russin.

6 glas saftglögg

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 dl saft, koncentrerad - som körsbärssaft, svartvinbärssaft, blandsaft eller aroniasaft
  • 6 dl vatten
  • KRYDDNING: 1 påse glöggkryddor
  • SERVERING: 1 dl russin
  • 1 dl skållade mandlar eller flagad mandel

Tillagning

  1. Häll saft och vatten i en kastrull tillsammans med kryddorna.
  2. Koka upp saftglöggen och smaka ev. av med mer saft för önskad sötma. Eller späd med lite vatten om den är för söt.
  3. Låt glöggen stå i en timme och få smak av kryddorna. Hit kan du förbereda innan och låta stå fram till servering. Kan även kylas och förvaras i kylen någon dag.
  4. Värm och servera saftglöggen med önskade tillbehör som pepparkakor, russin och mandlar.
  5. Du kan ha kryddorna kvar när du serverar om du vill eller så silar du glöggen innan du värmer den eller plockar ur så mycket kryddor du kan med en hålslev eller sil.  
E-mail
Medel: 3.6 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-07

Tillbehör och liknande recept: