Revbensspjäll till jul

Revbensspjäll till jul ugnsstekta med ingefära och sirap. Tjocka revbensspjäll med mörk färg av soja och balsamvinäger.

Kokspadet från revbenen kan du koka ärtsoppa eller kålsoppa på. Istället för torkad ingefära kan du ta två msk hackad färsk ingefära.

8 portioner revbensspjäll till jul

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll, gärna med svål
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • Marinad: 1 msk mald ingefära
  • 4 msk sirap, ljus eller mörk
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk senapspulver ex Colmans
  • 2 krm mald vitpeppar

Tillagning

  1. Skär upp revbenen i grova bitar ex. 3-4 stycken.
  2. Lägg dem i en stor kastrull och täck med vatten.
  3. Koka upp och skumma med en slev.
  4. Tillsätt lagerblad, vitpeppar och salt.
  5. Låt revbenen koka på medelvärme i ca 50 minuter.
  6. Blanda alla ingredienser till marinaden i en stor skål.
  7. Ta upp revbenen och lägg på en skärbräda. Skär gärna upp revbenen i lagom stora bitar så de är lätta att ta för gästerna sedan och de slipper skära i dem.
  8. Lägg revbenen i skålen med marinad. Vänd runt dem. Hit kan du förbereda revbenen om du önskar och förvara dem i kylen eller frysa dem.
  9. Sätt ugnen på 200 grader.
  10. Lägg upp de marinerade revbenen i en ugnsform.
  11. Stek revbenen i ca 20 minuter så att de får fin brun färg och är genomvarma.
  12. Revbensspjällen är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.3 (45 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer