Revbensspjäll till jul

Introduktion och förberedelse

Revbensspjäll till jul ugnsstekta med ingefära och sirap.

Tjocka revbensspjäll som förkokas och sedan tillagas i ugnen med en marinad av kinesisk soja, torkad ingefära, senapspulver, sirap och balsamvinäger.

Val av revben

Du kan laga tjocka knäckta revben utan svål - som på tillagningsbilderna. Eller revben med mer fett och svål - som på den första bilden med revbenen på blått fat.

Kan förberas

Du kan förbereda och koka revbenen innan och sedan värma och glasera till servering på julafton eller till julbordet.

Förvara dem övertäckta i kylen med marinaden.

Varianter

  • Istället för torkad ingefära kan du ta två msk hackad färsk ingefära.
  • Marinaden kan även smaksättas med några msk svartvinbärsgelé eller kinesisk hoisinsås (plommonsås).
  • Hittar du revben med svål kvar kan du skära ett rutmönster i svålen med en kniv innan du kokar dem. Pensla och grilla sedan med svålen upp i ugnen.
  • Det går även bra att dela revbenen i bitar innan du kokar dem.

Portionsberäkning

  • Jag har räknat att 1,5 kg tjocka revbensspjäll räcker till 5 portioner. Vill du ha stora portioner så räkna 1,5 kg till fyra portioner. Det räcker till flera ca 7-8 portioner till julbord och buffé.

Hur många det räcker till kan dock variera rätt mycket beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Ett paket på 800 gram kan räcka till 4 portioner om det är mycket kött på dem. Vidare kan du köpa med eller utan svål. Det beror även på om gästen enbart äter de köttiga delarna.

Jag tycker därför du kan laga i överkant på portioner och spara det som blir över i kylen eller frysen till en annan dag.

Revbensspjällen serverade på julbordet
Revbensspjällen serverade på julbordet tillsammans med köttbullar, prinskorv, Janssons frestelse, två sorters senap - grov och stark; sill och skinka.

5 portioner revben till huvudrätt eller 7 portioner till buffé som julbord

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 kg tjocka revbensspjäll, med knäckta ben, med eller utan svål
  • 2 lagerblad
  • 10 vitpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • MARINAD: 1 msk mald ingefära
  • 4 msk sirap, ljus eller mörk
  • 2 msk kinesisk soja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 1 msk senapspulver ex Colmans
  • 2 krm mald vitpeppar
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Lägg revbenen hela i en stor kastrull och täck med vatten.
  2. Koka upp och häll bort kokvattnet. Täck med nytt vatten.
  3. Tillsätt lagerblad, vitpeppar och salt.
  4. Låt revbenen koka på låg värme i ca 1 timme och 15 minuter. Räkna minst en timme till ett kg och sedan 30 minuter extra per kg. Eller tills köttet är mört. Revbenen ska ha minst 80 grader i innertemperatur - sätt in en termometer i tjockaste delen.
  5. Ta upp revbenen och lägg på en liten ugnsform eller ugnsfast fat. Låt svalna.
  6. Blanda alla ingredienser till marinaden i en skål.
  7. Pensla hela biten revben runt om med ca hälften av marinaden.
  8. Hit kan du förbereda och förvara övertäckt med plastfolie i kylen 1-2 dagar.
  9. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  10. Tillaga i mitten av ugnen så de får lite yta och blir genomvarmt i ca 25 minuter.
  11. Ta ut köttet efter halva tiden och pensla med mer marinad.
  12. Låt revbenen svalna något. Lägg över på en skärbräda och skär mellan benen i lagom bitar.
  13. Lägg över revbenen på ett fat eller en serveringsskål. Nu kan de penslas lite till om du vill.
  14. Hit kan du också förbereda, låta svalna och förvara övertäckta i kylen att värma igen med marinad till servering.
  15. Revbensspjällen är klara att servera.
E-mail
Medel: 3.9 (352 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 634 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-08