Långkål grönkål

Långkål med grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Kokar du skinka tar du skinkspadet från skinkkoket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och spär med vatten.

8 portioner grönkål långkål

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg grönkål (det finns också fryst förvälld grönkål)
  • 2 liter buljong från julskinkan alt höns- eller grönsaksbuljong
  • 5 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Plocka av bladen, skär eller klipp bort den grova stammen.
  2. Skär kålen i fina strimlor.
  3. Koka under tiden upp buljongen i en stor kastrull.
  4. Lägg i grönkålen och koka den i 30 minuter.
  5. Grönkålen kan du nu ha kall i kylen och ta fram när du önskar laga till den.
  6. Fräs smör i en stor kastrull. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  7. Tillsätt grädde under vispning. Tillsätt grönkål med en hålslev och rör ut i stuvningen. Tillsätt ev. lite mer spad till önskad tjocklek på den stuvade grönkålen.
  8. Smaka av grönkålen med salt, socker och peppar.
  9. Koka 10 minuter minst på medelvärme och rör då och då.
  10. Många gillar också att smaksätta grönkålen med ex. sirap, ättika och timjan.
  11. Servera grönkålen varm och garnera gärna med halverade kokta ägg.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer