Långkål eller grönkål

Introduktion och förberedelse

Långkål eller grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv. Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.

Kokar du skinka tar du skinkspadet från skink-koket. Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och späda med vatten för lite extra smak på grönkålen.

8 portioner grönkål långkål

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1 kg grönkål (det finns också fryst förvälld grönkål)
  • 2 liter buljong från julskinkan alt höns- eller grönsaksbuljong
  • 5 msk smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 5 dl grädde
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Plocka av bladen, skär eller klipp bort den grova stammen.
  2. Skär kålen i fina strimlor.
  3. Koka under tiden upp buljongen i en stor kastrull.
  4. Lägg i grönkålen och koka den i 30 minuter.
  5. Grönkålen kan du nu ha kall i kylen och ta fram när du önskar laga till den.
  6. Fräs smör i en stor kastrull. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
  7. Tillsätt grädde under vispning. Tillsätt grönkål med en hålslev och rör ut i stuvningen. Tillsätt ev. lite mer spad till önskad tjocklek på den stuvade grönkålen.
  8. Smaka av grönkålen med salt, socker och peppar.
  9. Koka 10 minuter minst på medelvärme och rör då och då.
  10. Många gillar också att smaksätta grönkålen med ex. sirap, ättika och timjan.
  11. Servera grönkålen varm och garnera gärna med halverade kokta ägg.
E-mail
Medel: 4.3 (9 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.