Långkål eller grönkål
Introduktion och förberedelse
Långkål eller grönkål är klassisk till julbord och skinka, revbensspjäll eller julkorv.
Servera gärna med ägghalvor i.
Grönkål är vanligast i Halland och har tom en egen Grönkålsakademi.
Med skinkspad
- Kokar du julskinka tar du skinkspadet från skink-koket.
- Ugnssteker du skinka tar du stekflottet och späda med vatten för lite extra smak på grönkålen.
Tillagning
- Plocka av bladen, skär eller klipp bort den grova stammen.
- Skär kålen i fina strimlor.
- Koka under tiden upp buljongen i en stor kastrull.
- Lägg i grönkålen och koka den i 30 minuter.
- Grönkålen kan du nu ha kall i kylen och ta fram när du önskar laga till den.
- Fräs smör i en stor kastrull. Pudra över mjölet och rör ut det med en visp.
- Tillsätt grädde under vispning. Tillsätt grönkål med en hålslev och rör ut i stuvningen. Tillsätt ev. lite mer spad till önskad tjocklek på den stuvade grönkålen.
- Smaka av grönkålen med salt, socker och peppar.
- Koka 10 minuter minst på medelvärme och rör då och då.
- Många gillar också att smaksätta grönkålen med ex. sirap, ättika och timjan.
- Servera grönkålen varm och garnera gärna med halverade kokta ägg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 294 kcal