Halländsk grönkål
Laga egen halländsk grönkål även kallat långkål. Hackad grönkål som först får koka i saltat vatten, grönsaksbuljong eller i skinkspad och sedan i grädde.
Grönkål är vanligt på julbord i bland annat Halland och där har de en Grönkålsakademi.
Tillagning
- Skölj, rensa och skär eller dra bort bladen från de grova stjälkarna. Hacka grovt.
- Lägg grönkålen i en gryta och tillsätt skinkspad (plus ev vatten om det är skinkspad från stekpåse). Eller vatten samt salt; eller grönsaksbuljong. Koka grönkålen under lock i 20 minuter.
- Den mesta av buljongen har då kokat in. Häll av resten i durkslag och låt svalna något.
- Hacka eller strimla grönkålen fint.
- Smält smör i en panna och tillsätt grönkålen. Fräs den i några minuter.
- Tillsätt grädde och låt koka in i ca fem minuter.
- Smaka av grönkålen med sirap, vitpeppar och ev. salt.
- Vill du ha en såsigare och krämigare grönkål tillsätter du mer grädde. Detta gäller även om du värmer upp grönkålen.
- Gott är även att balansera upp sötman med 1-2 msk ättika.
Serveringsförslag
- Passar till julbordets småvarma rätter som julskinka, revbensspjäll, köttbullar eller julkorv.
- Kan toppas med ägghalvor vid servering men det är valfritt.
Med skinkspad
- Steker du ugnsbakad julskinka i ugn och ev. i stekpåse så får du späda skinkspadet eller stekskyn med vatten - förslagsvis dubbelt så mycket vatten då spadet eller skyn är rätt salt.
- Lagar du kokt julskinka så använder du spadet utan att spä det - i detta fall behöver du ca 4 dl.
Utan skinkspad
Skinkspad kan ersättas med vatten, kycklingbuljong eller grönsaksbuljong. Lös upp 2 tärningar buljong i 4 dl vatten eller gör egen kycklingbuljong eller grönsaksbuljong.
Vegan variant
Byt ut smör mot mjölkfritt margarin; grädden mot havregrädde eller sojagrädde samt skinkspadet mot grönsaksbuljong.
Portionsberäkning
Gillar du grönkål kan du gärna dubblera eller trippla detta recept för större portioner eller till ett julbord för flera.
Kan förberedas
- Grönkålen kan förberedas och stå i kylen samt värmas med mer grädde till servering.
- Ett alternativ är att koka grönkålen dagen före eller flera dagar före du stuvar den..
- När man hällt av i sil kan man krama ihop grönkålen till en boll och frysa in. Sedan tar man fram den och låter den halvtina. Då är det enkelt att hacka den lite finare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 212 kcal