Mozartkulor, Nougat och marsipankulor

Mozartkulor. Godiskulor med nougat i mitten med mandelmassa eller marsipan som doppats i choklad. Goda och enkla att göra.
Mozartkulor passar till julgodis, kalas, till kaffet eller som present.
Du kan skippa att göra marsipan av mandelmassan och använda den som den är.
Välj ljus eller mörk choklad eller blanda hälften av varje beroende på vad du gillar. Ska kulorna ätas av barn är ljus choklad kanske bäst medan vuxna ofta gillar lite mörkare choklad.

32 Mozartkulor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 g nougat, gärna kylskåpskall
  • 200 g mandelmassa
  • 1,5 dl florsocker
  • Ca 1 msk vatten eller vit baksirap
  • 200 g ljus eller mörk blockchoklad eller blanda efter smak

Tillagning

  1. Dela chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält i mikron: mikra på full effekt någon minut i taget, ta ut och rör tills chokladen smält. Smält i vattenbad: Sjud vatten i en kastrull eller vid panna med höga kanter och sätt ner bunken i vattnet. Rör då och då tills chokladen smält.
  2. Gör marsipan: skär mandelmassan i små tärningar.
  3. Arbeta ihop med florsockret. Tillsätt lite vatten eller sirap (2 msk) så går det lättare. Du kan också använda mandelmassan som den är utan att göra marsipan av den.
  4. Dela mandelmassan eller marsipanen i två högar. Kavla ut en del i taget mellan plastfolie.
  5. Ta bort plastfolien och skär ut 16 rutor (4x4).
  6. Lägg dem på hög och upprepa med den andra delen marsipan eller mandelmassa.
  7. Skär och dela nougaten i 32 lika små tärningar ca 1x1 cm stora.
  8. Rulla dem hastigt till kulor.
  9. Slå in nougatkulorna i marsipanen eller mandelmassan och forma till runda kulor.
  10. Förbered en bricka med bakplåtspapper.
  11. Ta en provsticka eller tandpetare och stick i kulorna, doppa dem i chokladen och lägg upp på bakplåtspappret.
  12. Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
  13. Förvara Mozartkulorna svalt och håll snyltare borta.
  14. Innan servering kan man pudra florsocker över.
  15. Ytterligare alternativ är att vända dem i krossade nötter, gärna pistache, kokos eller krokant innan chokladen stelnat helt.
E-mail
Medel: 4.9 (9 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer