Mozartkulor, Nougat och marsipankulor

Mozartkulor. Godiskulor med nougat i mitten med mandelmassa eller marsipan som doppats i choklad. Goda och enkla att göra.
Mozartkulor passar till julgodis, kalas, till kaffet eller som present.
Du kan skippa att göra marsipan av mandelmassan och använda den som den är.
Välj ljus eller mörk choklad eller blanda hälften av varje beroende på vad du gillar. Ska kulorna ätas av barn är ljus choklad kanske bäst medan vuxna ofta gillar lite mörkare choklad.

32 Mozartkulor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 200 g nougat, gärna kylskåpskall
  • 200 g mandelmassa
  • 1,5 dl florsocker
  • Ca 1 msk vatten eller vit baksirap
  • 200 g ljus eller mörk blockchoklad eller blanda efter smak

Tillagning

  1. Dela chokladen i bitar och lägg i en skål. Smält i mikron: mikra på full effekt någon minut i taget, ta ut och rör tills chokladen smält. Smält i vattenbad: Sjud vatten i en kastrull eller vid panna med höga kanter och sätt ner bunken i vattnet. Rör då och då tills chokladen smält.
  2. Gör marsipan: skär mandelmassan i små tärningar.
  3. Arbeta ihop med florsockret. Tillsätt lite vatten eller sirap (2 msk) så går det lättare. Du kan också använda mandelmassan som den är utan att göra marsipan av den.
  4. Dela mandelmassan eller marsipanen i två högar. Kavla ut en del i taget mellan plastfolie.
  5. Ta bort plastfolien och skär ut 16 rutor (4x4).
  6. Lägg dem på hög och upprepa med den andra delen marsipan eller mandelmassa.
  7. Skär och dela nougaten i 32 lika små tärningar ca 1x1 cm stora.
  8. Rulla dem hastigt till kulor.
  9. Slå in nougatkulorna i marsipanen eller mandelmassan och forma till runda kulor.
  10. Förbered en bricka med bakplåtspapper.
  11. Ta en provsticka eller tandpetare och stick i kulorna, doppa dem i chokladen och lägg upp på bakplåtspappret.
  12. Låt chokladen stelna i rumstemperatur.
  13. Förvara Mozartkulorna svalt och håll snyltare borta.
  14. Innan servering kan man pudra florsocker över.
  15. Ytterligare alternativ är att vända dem i krossade nötter, gärna pistache, kokos eller krokant innan chokladen stelnat helt.
E-mail
Medel: 4.4 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2016-11-07

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept