Kräftströmming

Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.

8 portioner, en form kräftströmming

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram små rensade strömmingar eller sillar med skinn
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk dillfrö
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatketchup
  • 1 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj filéerna och klipp bort ryggfenorna.
  3. Smörj en ugnsfast form med smör.
  4. Strö salt och dillfrö i formen.
  5. Rulla ihop filéerna med skinnet utåt.
  6. Lägg sillen eller strömmingen i formen med skarven nedåt. Blanda krossade tomater, grädde, tomatketchup samt hälften av den färska dillen.
  7. Häll över fisken.
  8. Grädda kräftströmmingen i 25 minuter i ugnen tills den fått fin färg och fisken är genomstekt.
  9. Ta ut kräftströmmingen och låt svalna något. Kräftströmmingen kan serveras varm eller kall.
  10. Garnera gärna kräftströmmingen med resten av den hackade dillen vid servering.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer