Kräftströmming

Kräftströmming eller sillåda som är klassisk husmanskost eller julmat på julbordet. Kräftströmming är ugnsbakad sill eller strömming i tomat och dill.
Välj små strömmingar eller sillar. Fryst sill brukar vara små och fina till kräftströmming. Klipp gärna bort fenorna.

8 portioner, en form kräftströmming

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 600 gram små rensade strömmingar eller sillar med skinn
  • 1 msk smör
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk dillfrö
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl grädde
  • 2 msk tomatketchup
  • 1 dl färsk hackad dill

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj filéerna och klipp bort ryggfenorna.
  3. Smörj en ugnsfast form med smör.
  4. Strö salt och dillfrö i formen.
  5. Rulla ihop filéerna med skinnet utåt.
  6. Lägg sillen eller strömmingen i formen med skarven nedåt. Blanda krossade tomater, grädde, tomatketchup samt hälften av den färska dillen.
  7. Häll över fisken.
  8. Grädda kräftströmmingen i 25 minuter i ugnen tills den fått fin färg och fisken är genomstekt.
  9. Ta ut kräftströmmingen och låt svalna något. Kräftströmmingen kan serveras varm eller kall.
  10. Garnera gärna kräftströmmingen med resten av den hackade dillen vid servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Frisk sufflé med passionsfrukt och fruktsallad

Här är det enkla receptet. Detta är en annons från Kenwood. 

Läs mer

Sponsrat

Mustiga och lättlagade soppor

Soppor blir lätta luncher, förrätter eller middagar. Servera gärna ett gott bröd till. Bjud dina vänner - för sopprecept kan man lätt dubbla. Eller fixa lunchlådan till jobbet. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer