Glöggcheesecake med pepparkaksbotten

En kall cheesecake med både smet och gelé smaksatt med glögg på en botten av bakad smuldeg med pepparkakor och smör.
Garnera med valfria bär, kanelstång, citronmeliss, mynta, flagad choklad, tunna chokladtrianglar eller bitar, kokos, pudrad kanel eller annan garnering.
Använd alkoholfri glögg.

12 bitar glöggcheesecake med pepparkaksbotten

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 35 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 200 gram pepparkakor
  • 5 gelatinblad
  • 500 g naturell färskost som ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 0,5 dl glögg
  • 1,75 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • Gelé: 5 blad gelatin
  • 1,5 dl glögg
  • 2 msk socker

Tillagning

  1. Botten: Sätt ugn på 175 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull.
  3. Krossa pepparkakorna i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
  4. Tryck ut pepparkaksblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
  5. Baka botten i 10 minuter.
  6. Ta ut och låt svalna.
  7. Fyllning: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  8. Riv skal av lime.
  9. Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  10. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  11. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med glöggen.
  12. Vispa ner gelatin- och glöggblandningen i fyllningen och bred ut i formen.
  13. Låt glöggcheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  14. Gelé med glögg: värm glöggen tillsammans med socker i en kastrull och till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
  15. Låt svalna till ca 40 grader och häll gelén över den kalla cheesecaken.
  16. Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
  17. Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
  18. Garnera med valfria bär, kanelstång, citronmeliss, mynta, flagad choklad, tunna chokladtrianglar eller bitar, kokos, pudrad kanel eller annan garnering till servering.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-15

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer