Mintkyssar mintgodis med choklad

Mintkyssar är goda mintgodisar av socker smaksatt med pepparmintsolja toppat med choklad. Ett klassiskt julgodis.
Istället för pepparmintsolja kan du ta 2 msk pepparmintsarom.
Pepparmintsolja, pepparmintsarom och glykos fanns förr bara på apoteket men finns nu i vanliga affärer också.
Sockermassan är lite knepig att jobba med men tänk på att om den stelnar så är den bara att värma igen, röra om och ev. tillsätta någon msk vatten så blir den lös och kan duttas ut till kyssar igen.
Glykos är inte detsamma som glukos, som är namnet på den speciella sockerart som finns i druvsocker. Glykos får man genom att koka stärkelse med syra och vatten under tryck. Det kallas också för stärkelsesirap. Glykosen har en mildare och rundare sötma än vanligt socker, och proffskockar och bagare använder den därför gärna i desserter, choklad, kola, karameller och annat godis.

40 st mintkyssar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 10 droppar pepparmintsolja
  • 80 g smält choklad
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Blanda socker, 1 dl vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka sockret tills det är 120 grader. Använd en termometer.
  3. Tillsätt pepparmintsolja eller arom och värm åter till 120 grader.
  4. Förbered en bricka med ett bakplåtspapper på.
  5. Ta av från värmen.
  6. Rör runt med en slev så att det kommer in luft i sockret och smeten blir grynig. Massan stelnar nu till en grynig hård massa allt eftersom sockret svalnar.
  7. Tillsätt 2-4 msk vatten och värm igen på plattan under omrörning till en flytande sockermassa likt glasyr.
  8. Misslyckas du och massan stelnar och blir för hård igen så kan du värma massan åter så blir den mjuk och smidig.
  9. Klicka ut små rundlar i storlek som femkronor på bakplåtspappret. Enkelt är att använda en sked.
  10. Bryt chokladen i bitar i en bunke och smält chokladen. Du kan smälta i vattenbad - sjud vatten i en kastrull eller panna med höga kanter - eller smälta i mikron på full effekt en halv minut i taget och röra mellan varje gång.
  11. Klicka ut någon tsk choklad i mitten på varje mintkyss.
  12. Låt mintkyssarna stelna och svalna helt.
  13. Förvara mintkyssarna lufttätt.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer