Mintkyssar

Introduktion och förberedelse för tillagning

Mintkyssar är goda mintgodisar av socker smaksatt med pepparmintsolja toppat med choklad. Ett klassiskt julgodis.

Istället för pepparmintsolja kan du ta 2 msk pepparmintsarom.

Pepparmintsolja, pepparmintsarom och glykos fanns förr bara på apoteket men finns nu i vanliga affärer också.

Sockermassan är lite knepig att jobba med men tänk på att om den stelnar så är den bara att värma igen, röra om och ev. tillsätta någon msk vatten så blir den lös och kan duttas ut till kyssar igen.

Glykos kallas också för stärkelsesirap eller glykossirap i butiken. Glykosen har en mildare och rundare sötma än vanligt socker, och proffskockar och bagare använder den därför gärna i desserter, choklad, kola, karameller och annat godis.

40 st mintkyssar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 10 droppar pepparmintsolja
  • 80 g smält choklad
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Blanda socker, 1 dl vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka sockret tills det är 120 grader. Använd en termometer.
  3. Tillsätt pepparmintsolja eller arom och värm åter till 120 grader.
  4. Förbered en bricka med ett bakplåtspapper på.
  5. Ta av från värmen.
  6. Rör runt med en slev så att det kommer in luft i sockret och smeten blir grynig. Massan stelnar nu till en grynig hård massa allt eftersom sockret svalnar.
  7. Tillsätt 2-4 msk vatten och värm igen på plattan under omrörning till en flytande sockermassa likt glasyr.
  8. Misslyckas du och massan stelnar och blir för hård igen så kan du värma massan åter så blir den mjuk och smidig.
  9. Klicka ut små rundlar i storlek som femkronor på bakplåtspappret. Enkelt är att använda en sked.
  10. Bryt chokladen i bitar i en bunke och smält chokladen. Du kan smälta i vattenbad - sjud vatten i en kastrull eller panna med höga kanter - eller smälta i mikron på full effekt en halv minut i taget och röra mellan varje gång.
  11. Klicka ut någon tsk choklad i mitten på varje mintkyss.
  12. Låt mintkyssarna stelna och svalna helt.
  13. Förvara mintkyssarna lufttätt.
E-mail
Medel: 4.2 (29 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-02-13

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.