Mintkyssar mintgodis med choklad

Mintkyssar är goda mintgodisar av socker smaksatt med pepparmintsolja toppat med choklad. Ett klassiskt julgodis.
Istället för pepparmintsolja kan du ta 2 msk pepparmintsarom.
Pepparmintsolja, pepparmintsarom och glykos fanns förr bara på apoteket men finns nu i vanliga affärer också.
Sockermassan är lite knepig att jobba med men tänk på att om den stelnar så är den bara att värma igen, röra om och ev. tillsätta någon msk vatten så blir den lös och kan duttas ut till kyssar igen.
Glykos är inte detsamma som glukos, som är namnet på den speciella sockerart som finns i druvsocker. Glykos får man genom att koka stärkelse med syra och vatten under tryck. Det kallas också för stärkelsesirap. Glykosen har en mildare och rundare sötma än vanligt socker, och proffskockar och bagare använder den därför gärna i desserter, choklad, kola, karameller och annat godis.

40 st mintkyssar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 3 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 2 msk glykos
  • 10 droppar pepparmintsolja
  • 80 g smält choklad
  • 2 msk vatten

Tillagning

  1. Blanda socker, 1 dl vatten och glykos i en tjockbottnad kastrull.
  2. Koka sockret tills det är 120 grader. Använd en termometer.
  3. Tillsätt pepparmintsolja eller arom och värm åter till 120 grader.
  4. Förbered en bricka med ett bakplåtspapper på.
  5. Ta av från värmen.
  6. Rör runt med en slev så att det kommer in luft i sockret och smeten blir grynig. Massan stelnar nu till en grynig hård massa allt eftersom sockret svalnar.
  7. Tillsätt 2-4 msk vatten och värm igen på plattan under omrörning till en flytande sockermassa likt glasyr.
  8. Misslyckas du och massan stelnar och blir för hård igen så kan du värma massan åter så blir den mjuk och smidig.
  9. Klicka ut små rundlar i storlek som femkronor på bakplåtspappret. Enkelt är att använda en sked.
  10. Bryt chokladen i bitar i en bunke och smält chokladen. Du kan smälta i vattenbad - sjud vatten i en kastrull eller panna med höga kanter - eller smälta i mikron på full effekt en halv minut i taget och röra mellan varje gång.
  11. Klicka ut någon tsk choklad i mitten på varje mintkyss.
  12. Låt mintkyssarna stelna och svalna helt.
  13. Förvara mintkyssarna lufttätt.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer