Pannacotta med Dulce de Leche

Introduktion och förberedelse

Pannacotta med Dulce de Leche - sötad karamelliserad mjölk; grädde, gräddfil och flingsalt.

En pannacotta med gräddig kolasmak samt en touch av syrlig gräddfil.

Serveringsförslag

  • En god dessert som kan förberedas i god tid. Passar både till fest och vardagslyx.
  • Jag serverade med karamelliserade knapriga valnötter och färska hallon på toppen. Det är valfritt och man kan toppa med annat som man gillar.
  • Vill du göra små minidesserter till buffé så kan du fördela pannacottasmeten i 12 små glas eller småformar. Förbered och ställ i kylen. Garnera till servering.

Framförhållning

  • Pannacottan kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Förslagsvis dagen innan. Den ska stela i kylen minst 6 timmar.
  • Vidare behöver du förbereda karamelliserade valnötter att ha som topping. Det är dock valfritt men mycket gott på.

Varianter

  • Hallon kan uteslutas eller bytas mot andra bär som jordgubbar, blåbär, björnbär eller blanda.
  • Servera med mandelbiscottis till istället för nötter.

Egen Dulce de Leche

  • Du kan koka egen Dulce de Leche genom att koka en burk kondenserad mjölk i en kastrull med vatten i ca två timmar så karamelliseras mjölken och den blir likt kola.
  • Du kan byta Dulce de Leche mot hemgjord kolasås också.

Att dricka till

Gott till pannacottan är ett sött dessertvin som ex. Sauternes, Recioto eller Vin Santo.

Pannacottan passar utmärkt med ett sött dessertvin som förslagsvis italiensk Recioto från Valpolicella - ovan Corte Sant'Alda.
Pannacottan passar utmärkt med ett sött dessertvin som förslagsvis italiensk Recioto från Valpolicella - ovan Corte Sant'Alda.

6 portioner Pannacotta Dulce de Leche

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 45 min

Ingredienser

  • 1,5 dl Dulce de Leche, sötad karamelliserad mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 gelatinblad
  • 1 dl gräddfil
  • 2 krm flingsalt
  • GARNERING: 1 dl karamelliserade valnötter
  • 125 gram färsk hallon, 1 ask

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten i 5 minuter.
  2. Förbered 6 portionsformar som tål värme på ca 1 dl vardera.
  3. Blanda grädde, Dulche de Leche och salt. Värm upp så den sjuder. Ta av från värmen precis när den börjar koka.
  4. Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst upp sig helt. Låt svalna 30 minuter.
  5. Tillsätt gräddfil och rör tills det löst sig.
  6. Sila pannacotta-smeten över i en kanna. Fördela i portionsformarna.
  7. Låt svalna helt. Ställ sedan övertäckta med plastfilm att stelna i kylen i minst 6 timmar eller över natten.
  8. Förbered karamelliserade valnötter - se länk ovan.
  9. SERVERING: Toppa varje pannacotta med karamelliserade valnötter. Även gott med några färska hallon på. Man kan pudra över lite florsocker på hallonen. Vidare kan de garneras med ätliga blommor och/eller citronmeliss.
E-mail
Medel: 4.2 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 465 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-02