Pannacotta med Dulce de Leche
Pannacotta med Dulce de Leche - sötad karamelliserad mjölk; grädde, gräddfil och flingsalt.
En pannacotta med gräddig kolasmak samt en touch av syrlig gräddfil.
Tillagning
- Lägg gelatinbladen i en liten skål med kallt vatten i 5 minuter.
- Förbered 6 portionsformar som tål värme på ca 1 dl vardera.
- Blanda grädde, Dulche de Leche och salt. Värm upp så den sjuder. Ta av från värmen precis när den börjar koka.
- Krama ur gelatinbladen och tillsätt dem. Rör tills de löst upp sig helt. Låt svalna 30 minuter.
- Tillsätt gräddfil och rör tills det löst sig.
- Sila pannacotta-smeten över i en kanna. Fördela i portionsformarna.
- Låt svalna helt. Ställ sedan övertäckta med plastfilm att stelna i kylen i minst 6 timmar eller över natten.
- Förbered karamelliserade valnötter - se länk ovan.
- SERVERING: Toppa varje pannacotta med karamelliserade valnötter. Även gott med några färska hallon på. Man kan pudra över lite florsocker på hallonen. Vidare kan de garneras med ätliga blommor och/eller citronmeliss.
Serveringsförslag
- En god dessert som kan förberedas i god tid. Passar både till fest och vardagslyx.
- Jag serverade med karamelliserade knapriga valnötter och färska hallon på toppen. Det är valfritt och man kan toppa med annat som man gillar.
- Vill du göra små minidesserter till buffé så kan du fördela pannacottasmeten i 12 små glas eller småformar. Förbered och ställ i kylen. Garnera till servering.
Framförhållning
- Pannacottan kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Förslagsvis dagen innan. Den ska stela i kylen minst 6 timmar.
- Vidare behöver du förbereda karamelliserade valnötter att ha som topping. Det är dock valfritt men mycket gott på.
Varianter
- Hallon kan uteslutas eller bytas mot andra bär som jordgubbar, blåbär, björnbär eller blanda.
- Servera med mandelbiscottis till istället för nötter.
Egen Dulce de Leche
- Du kan koka egen Dulce de Leche genom att koka en burk kondenserad mjölk i en kastrull med vatten i ca två timmar så karamelliseras mjölken och den blir likt kola.
- Du kan byta Dulce de Leche mot hemgjord kolasås också.
Att dricka till
Gott till pannacottan är ett sött dessertvin som ex. Sauternes, Recioto eller Vin Santo.
Uppskattat näringsvärde per portion: 465 kcal