Vörtbröd
Vörtbröd eller vörtlimpa är ett klassiskt julbröd med smak av vört och kryddor som bland annat anis, fänkål och pomerans.
Brödet bakas med rågsikt, vetemjöl, mörk sirap samt porter, svagdricka, julmust eller mörk julöl som degvätska.
Namnet vörtbröd kommer från att det förr i tiden bakades med rester - så kallad vört - från ölbryggning till jul och påsk.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt vatten samt porter, svagdricka, julmust eller julöl.
- Värm till fingervarmt 37 grader.
- Lägg russinen i en skål och täck med vatten under tiden degen jäser.
- Smula sönder jästen i en stor degbunke.
- Häll på hälften av degvätskan och rör tills jästen löst upp sig. Tillsätt sedan resten av vätskan.
- Tillsätt rågsikt och vetemjöl, salt, sirap samt vörtmix. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mer vetemjöl så du får en smidig deg som precis släpper från bunken.
- Knåda degen för hand på bakbord eller i maskin i 5 minuter.
- Lägg en kökshandduk över degen och låt jäsa i 60 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och bred ut den till en tjock rektangel.
- Häll av vattnet från russinen och krama ur dem försiktigt.
- Sprid ut russinen över degen och vik ihop. Knåda vörtdegen någon minut.
- Dela degen i två lika stora delar och forma limpor eller runda bröd.
- Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Du kan också baka vörtbröden i 2 smorda avlånga brödformar.
- Täck över och låt jäsa ytterligare 35 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.
- Sätt på ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Pensla bröden med kaffe eller vatten.
- Grädda vörtbröden i mitten av ugnen i ca 40 minuter. Kolla gärna innertemperaturen med en termometer som ska vara 96-98 grader när brödet är klart. Passa mot slutet så de ej blir för mörka på toppen - lägg isåfall över folie eller ställ en plåt över.
- Ta ut och låt bröden svalna. Lägg över en kökshandduk för en mjukare skorpa. Låt svalna utan kökshandduk för en hårdare skorpa.
- När bröden svalnat kan du skiva upp och servera. Håller i sig saftigt i några dagar. Brödet går bra att frysa in.
Serveringsförslag
- Vörtbröd är vanligt som julbröd till julbord.
- Jag gillar nybakt vörtbröd med smör, julskinka och senap eller med julost som Edamer.
- Brödet kan också användas till dopp i grytan.
- Vörtbröd passar också vid andra tillfällen som till påsk, frukost, buffé, sillbord, smörgåsbord med mera.
Köpt vörtkrydda
Enkelt är att använda färdig kryddblandning - vörtmix som säljs av bla Santa Maria. Det är bland annat malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans.
Egen vörtmix
Vill du göra egen kryddning kan du räkna förslagsvis 1 msk stött pomeransskal, 1 tsk stötta kryddnejlikor, 1 msk stött anis, 0,5 tsk ingefära, 1 tsk kardemumma och 1 msk stött fänkål.
Använd då gärna ett mörkt och maltigt öl som porter.
Varianter
- Du kan baka ut degen till runda vörtbullar eller vörtfrallor. Tips är att baka i en bakform för småbröd.
- Som degvätska kan du ta mörkt öl som porter eller annat mörk julöl. Vidare passar svagdricka eller julmust. Med julmust får du ett något sötare vörtbröd om du gillar det.
- Gillar du russin kan du dubblera mängden russin eller ta så mycket du önskar.
- Russin kan även uteslutas.
- Brödet kan även smaksättas med kanel
- Vill du ha ett lite ljusare julbröd med mindre kryddning och utan russin så kan du baka detta julbröd.
Uppskattat näringsvärde per portion: 99 kcal