Vörtbröd

Vörtbröd eller vörtlimpa är ett mörkt julbröd bakat av rågsikt och porter smaksatt med juliga kryddor som pomerans, ingefära och russin. Man kan också ha i färdig vörtmixkrydda istället för att krydda själv med pomeransskal och ingefära osv.
Vörtbröd är vanligt till julbordet.
Istället för porteröl kan du ta julmust, svagdricka, julöl eller vatten. Istället för vörtmix kan du ta 3 pomeransskal - finhackade eller stötta, 1 tsk malda kryddnejlikor, 1 msk mald anis, 0,5 tsk ingefära och 1 msk mald fänkål.

2 limpor vörtbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 flaska 33 cl porter
  • 50 g smör
  • 50 g jäst
  • 0,5 msk kinesisk soja
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 påse vörtmix
  • 1 dl russin
  • 6 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kaffe att pensla bröden med

Tillagning

  1. Värm porter, julöl eller julmust till fingervärme ca 37 grader.
  2. Lägg i en bunke med smör och smula i jästen samt tillsätt soja, sirap, kryddor och russin.
  3. Arbeta in mjölet och låt degen jäsa övertäckt 45 minuter.
  4. Ta upp degen på bakbordet och dela den i två bitar.
  5. Forma runda stora bullar eller limpor.
  6. Sätt ugnen på 200 grader.
  7. Lägg bröden på plåt eller i mjölade brödformar och låt dem jäsa ytterligare 20 minuter.
  8. Grädda i 30 minuter.
  9. Pensla bröden med vatten efter gräddningen. Låt svalna under bakduk.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer