Halloncheesecake med kokos
Halloncheesecake toppad med hallongelé och kokos samt citronmeliss på en botten av Digestivekex.
Kokosflingor kan bytas mot kokosflakes.
Tillagning
- Botten: Sätt ugn på 175 grader.
- Smält smöret i en bunke eller kastrull.
- Krossa Digestivekexen i en påse eller bunke och tillsätt till smöret samt till en grynig blandning.
- Tryck ut kexblandningen i ett jämnt lager på botten samt upp ca 3 cm på kanterna i en springform (rund form cirka 25 cm), gärna med löstagbar botten.
- Baka botten i 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna.
- Hallonsaft: Koka upp och mosa ihop hallonen i en kastrull. Häll av saften i en sil och låt hallonsaften den svalna. Släng kärnorna.
- Fyllning: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
- Riv skal av lime.
- Rör Philadelphiaosten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
- Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
- Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull med hallonsaften.
- Vispa ner gelatinsaften i fyllningen och bred ut i formen.
- Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
- Hallongelé: värm hallonsaften tillsammans med socker i en kastrull och till ca 80 grader och rör i gelatinbladen tills de smält.
- Låt svalna till ca 40 grader och häll hallongelén över den kalla cheesecaken. Låt kanten på springformen sitta kvar så att inte gelén rinner över kanten på cheesecaken.
- Strö över kokos i ett tunt jämnt lager över hallongelén.
- Sätt in i kylen att stelna någon halvtimme.
- Garnera gärna med färska blad citronmeliss eller mynta samt ev. färska hallon vid servering.
En "no-bake" cheesecake
Till denna cheesecake behövs ingen ugn utan den rörs ihop kall med färskost, hallonsaft, lime, crème fraiche och gelatin som får stelna i kylen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 321 kcal