Grov julsenap

Grov julsenap gjord på senapsfrön i matberedaren smaksatt med farinsocker, vinäger och salt.
Senapen är starkast nygjord och tappar sen i styrka efter hand.

2 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 40 g brunt senapsfrö
  • 3 msk vatten
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. I mixer: Mixa senapsfröna i en mixer på högsta fart (annars har mixern svårt att krossa fröna).
  2. Tillsätt någon msk vatten när fröna börjat krossas. Kör tills senapen har den konsistens och grovhet du vill ha.
  3. I mortel: Krossa någon msk frön i taget i mortel. Lägg över i en skål och rör i någon msk vatten.
  4. I skål med kanonkula: lägg fröna i skålen och rulla runt kulan. Tillsätt någon msk vatten när fröna börjat krossas. Pilla ner senapen i mitten efter hand.
  5. Smaksätt senapen med brun farin, vinäger och salt.
  6. Blanda till sist ner oljan.
  7. Låt senapen stå tills sockret löst sig sedan är den klar att serveras eller läggas på burk.
  8. Häll ev. senapen på en glasburk med lock och förvara den i kylen.
  9. Hemgjord senap är starkast nygjord och tappar sedan i styrka efter hand.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer