Grov julsenap

Grov julsenap gjord på senapsfrön i matberedaren smaksatt med farinsocker, vinäger och salt.

Senapen är starkast nygjord och tappar sen i styrka efter hand.

2 dl hemgjord senap

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 40 g brunt senapsfrö
  • 3 msk vatten
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk vinäger
  • 1 krm salt
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. I mixer: Mixa senapsfröna i en mixer på högsta fart (annars har mixern svårt att krossa fröna).
  2. Tillsätt någon msk vatten när fröna börjat krossas. Kör tills senapen har den konsistens och grovhet du vill ha.
  3. I mortel: Krossa någon msk frön i taget i mortel. Lägg över i en skål och rör i någon msk vatten.
  4. I skål med kanonkula: lägg fröna i skålen och rulla runt kulan. Tillsätt någon msk vatten när fröna börjat krossas. Pilla ner senapen i mitten efter hand.
  5. Smaksätt senapen med brun farin, vinäger och salt.
  6. Blanda till sist ner oljan.
  7. Låt senapen stå tills sockret löst sig sedan är den klar att serveras eller läggas på burk.
  8. Häll ev. senapen på en glasburk med lock och förvara den i kylen.
  9. Hemgjord senap är starkast nygjord och tappar sedan i styrka efter hand.
E-mail
Medel: 4.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.