Vitlökssill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Gör egen krämig vitlökssill av inlagd sill eller strömming och blanda med gräddfil, majonnäs och pressad vitlök. Svårare än så är det inte att göra sin egen vitlökssill.

Kan förberedas

Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Val av sill

  • Räkna en förpackning inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen sill till fyra portioner.
  • Använder du färsk sill så kan du följa detta recept först på inlagd sill eller strömming.
  • Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och hoppa direkt till steget för smaksättning av sillen med vitlök och gräddfil. 

Varianter

  • Du kan ta 2-4 msk majonnäs och/eller 1 dl matyoghurt eller crème fraiche - eller blanda efter smak - istället för gräddfil.
  • Jag har även en variant på vitlökssill med dragon som är mycket god. 
  • Vidare en vitlökssill med rostad vitlök som får en elegant, mild och söt vitlökssmak. 

4 portioner sill med vitlök

  • Förberedelse: 6 tim
  • Tillagning: 5 tim
  • Klart på: 11 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • SMAKSÄTTNING TILL VITLÖKSSILL: 4 msk gräddfil
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
  7. Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
  8. SMAKSÄTT VITLÖKSSILLEN: Häll av lagen och skär eller klipp sill i bitar.
  9. Blanda gräddfil, majonnäs eller matyoghurt, pressad vitlök samt vitpeppar i en skål.
  10. Lägg ev. över vitlökssillen i glasburk, serveringsskål eller krus.
  11. Låt gärna vitlökssillen stå och dra några timmar upp till några dagar i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-20

Tillbehör och liknande recept: