Vitlökssill
Gör egen krämig vitlökssill av inlagd sill eller strömming och blanda med gräddfil, majonnäs och pressad vitlök. Svårare än så är det inte att göra sin egen vitlökssill.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- SMAKSÄTT VITLÖKSSILLEN: Häll av lagen och skär eller klipp sill i bitar.
- Blanda gräddfil eller crème fraiche, pressad vitlök samt vitpeppar i en skål.
- Lägg ev. över vitlökssillen i glasburk, serveringsskål eller krus.
- Låt gärna vitlökssillen stå och dra några timmar upp till några dagar i kylen.
Kan förberedas
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Val av sill
- Räkna en förpackning inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen sill till fyra portioner.
- Använder du färsk sill så kan du följa detta recept först på inlagd sill eller strömming.
- Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och hoppa direkt till steget för smaksättning av sillen med vitlök och gräddfil.
Varianter
- Du kan ta 2-4 msk majonnäs i för en krämigare sill.
- Vidare passar passar hälften matyoghurt i för en fräsch variant.
- Jag har även en variant på vitlökssill med dragon som är mycket god.
- Vidare en vitlökssill med rostad vitlök som får en elegant, mild och söt vitlökssmak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 68 kcal