Marinerade rödbetor
Marinerade rödbetor som är en kall sallad på rödbetor och gulbetor i olivolja, örter, vitlök och balsamvinäger.
Tillagning
- Små rödbetor kokas 20-30 minuter. Medelstora kokas 30-40 minuter. Större rödbetor kokas upp mot 50 minuter. Stick med en provsticka eller kniv - de ska gå att sticka i men ha lite motstånd kvar.
- Skölj i kallt vatten. Skär bort toppen och botten med en skalkniv. Skrapa bort skalet och skär bort fula märken.
- Skär dem i klyftor och lägg i en bunke.
- Tillsätt olja, vinäger, örter, vitlök och smaka av med salt och vitpeppar.
- De marinerade rödbetorna kan ätas direkt men blir goda om de får stå några timmar i kylen förslagsvis över natten.
Serveringsförslag
- Gott som grönsakstillbehör till det mesta som förslagsvis vilt, grillat, husmanskost, varmrökt lax med créme fraiche med mera.
- Passar vidare till julbord, smörgåsbord, sillbord eller annan buffé.
Varianter
- Du kan ta valfria betor som rödbetor, gula betor, polkabetor eller blanda.
- Istället för balsamvinäger kan du ta annan vinäger som vit balsamvinäger, lagrad röd vinäger, cidervinäger, pressad lime eller citron.
- Eller marinera i lime och dill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 73 kcal