Inlagd sill med inläggningssill

Grundrecept på inlagd sill med sill färdig för inläggning. Hur du gör en lag med ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar samt olika smaksättningar med klar lag och krämiga varianter.

Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen saltsillfilé utan skinn.

Med sillen kan man laga två olika typer av sillar - i klar lag eller i krämig sås. Du kan såklart välja din favoritsmak. Eller göra några olika sillar.

Sill i klar lag

På bilden har jag lagat en klar sill och varvat sillen i burkarna när jag hällt på lagen med grönsaker likt en Glasmästarsill - som är en klassiker med sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar.

Vill du ha en klar sill så häller du av inläggningssillen. Varva sedan sillen i en burk eller keramikkärl med önskade grönsaker. Slå lagen nedan över och låt stå minst ett dygn innan servering. Håller några veckor oöppnad i kylen.

Sill i krämig sås

Vidare kan du laga krämig sill i sås likt klassisk vitlökssill eller senapssill. Vill du lägga in sillen i någon krämig sås så lagar du först nedan grundrecept med sillen och låter den ligga i lagen ett dygn innan servering. Häll sedan av sillen och tillsätt önskad smaksättning. Håller sedan några dagar i kylen.

Fler förslag på populära sillar

Fler varianter på sillar och smaksättning och tips på inlagd sill hittar du här. Några förslag är:

  • Tomatsill med bitar av sillfiléer eller strömming i sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
  • Currysill. Inlagd sill i krämig god currysås.
  • Krämig flädersill med smak av fläder och citron. Enkel att laga med flädersaft och fem-minuterssill.
  • Sill med vodka och lime. En god krämig variant inlagd sill smaksatt med vodka och lime.

Med 5 minuters sill

Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Då är det bara att hälla av lagen i burken; tillsätt lagen nedan och gör en klar sill med grönsaker som lök och morot eller lägg in den i krämig sås till exempelvis vitlökssill eller senapssill.

Med färsk eller fryst rå sill

Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming. Fler tips på att lägga in sill och strömming hittar du här.

4 portioner inlagd sill

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram
  • 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • FÖRSLAG MED KLAR SILL: 1/2 strimlad gul eller röd lök
  • 1 dm strimlad purjolök
  • 1 slantad morot

Tillagning

  1. Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
  6. Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag. Nu kan du också varva med grönsaker som strimlad purjolök, lök och morot för en sill likt glasmästarsill, löksill eller Brantevikssill.
  7. Låt sillen stå i kylen i 1-2 dygn innan servering för bästa smak.
  8. Efter sillen stått i lagen kan man smaksätta den till krämig sill - häll av lagen och tillsätt hälften créme fraiche och hälften gräddfil samt önskad smak som pressad vitlök för vitlökssill eller grov senap för senapssill.
  9. FÖRSLAG MED KLAR SILL: Förbered grönsaker du vill ha i som skala och strimla lök; skölj och strimla purjolök samt skala och slanta morot. Tillsätt samtidigt med lagen och varva med sillen i burken. Låt sedan stå och få smak 1-2 dygn minst.
E-mail
Medel: 4.2 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-12

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept