Inlagd sill med inläggningssill

Introduktion och förberedelse för inläggning

Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill.

Hur du gör en lag med ättikssprit, socker, lagerblad och kryddpeppar samt olika smaksättningar.

Med sillen kan man göra två olika typer av sillar - inlagd sill i klar lag eller inlagd sill i krämig sås.

Framförhållning

Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.

Sill i klar lag

  • På bilden har jag lagat en klar sill och varvat sillen i burkarna när jag hällt på lagen med grönsaker likt en Glasmästarsill - som är en klassiker med sill i klar lag med morot, rödlök, purjolök och kryddpeppar.
  • Vill du ha en klar sill så häller du av inläggningssillen. Varva sedan sillen i en burk eller keramikkärl med önskade grönsaker. Slå lagen nedan över och låt stå minst ett dygn innan servering. Håller några veckor oöppnad i kylen.

Sill i krämig sås

  • Vidare kan du laga krämig sill i sås likt klassisk vitlökssill eller senapssill.
  • Vill du lägga in sillen i någon krämig sås så lagar du först nedan grundrecept med sillen och låter den ligga i lagen ett dygn innan servering. Häll sedan av sillen och tillsätt önskad smaksättning. Håller sedan några dagar i kylen.

Några populära sillar

  • Tomatsill med bitar av sillfiléer eller strömming i sås av gräddfil, majonnäs, lök och tomat.
  • Currysill. Inlagd sill i krämig god currysås.
  • Krämig flädersill med smak av fläder och citron. Enkel att laga med flädersaft och fem-minuterssill.
  • Sill med vodka och lime. En god krämig variant inlagd sill smaksatt med vodka och lime.
  • Fler varianter på sillar och smaksättning och tips på inlagd sill hittar du här.

Med 5 minuters sill

Använder du 5-minuters sill så är den redan inlagd. Då är det bara att hälla av lagen i burken och göra en klar inläggning eller hoppa direkt till att göra en krämig variant exempelvis vitlökssill eller senapssill.

Med färsk eller fryst rå sill

Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming. Fler tips på att lägga in sill och strömming hittar du här.

4 portioner inlagd sill

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 1 tim

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill på 420 gram, 190 gram avrunnen sillfilé utan skinn
  • FÖRSTA INLÄGGNING: 0,5 dl ättiksprit 12%
  • 1,5 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 tsk grovt krossad vitpeppar
  • 2 tsk grovt krossad kryddpeppar
  • 1 lagerblad
  • 5 kryddnejlikor
  • ANDRA INLÄGGNING. FÖRSLAG KLAR SILL: 1/2 strimlad gul eller röd lök
  • 10 cm strimlad purjolök
  • 1 slantad morot

Tillagning

  1. FÖRSTA INLÄGGNING: Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
  2. Rör om så att sockret löser sig.
  3. Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
  4. Häll av och skölj sillen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis i någon cm breda bitar.
  6. FÖRSLAG MED KLAR SILL: Förbered grönsaker du vill ha i som skala och strimla lök; skölj och strimla purjolök samt skala och slanta morot. Varva sillen med grönsaker i en rostfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag. Låt stå och få smak i minst 2 dygn i kylen. Klart att servera.
  7. FÖRSLAG MED KRÄMIG SILL: Lägg sillen i rostfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag. Låt sillen stå i 2 dygn i kylen. Efter sillen stått i lagen häller du av lagen. Sedan kan man smaksätta sillen till en krämig sill. Förslagsvis tillsätt hälften crème fraiche och hälften gräddfil samt önskad smak som pressad vitlök för vitlökssill; grov senap för senapssill osv - se förslag ovan.
E-mail
Medel: 3.8 (28 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 77 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-15