Brunkål
Introduktion och förberedelse
Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet.
Brunkålen kan frysas och lagas i god tid.
Varianter
- Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger extra god smak.
- Kokar du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen.
- Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.
- Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften.
Överbliven brunkål
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Tillagning
- Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i fjärdedelar. Skär bort den grova stammen.
- Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1 cm breda bitar.
- Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
- Brunkål i ugnen: Sätt ugnen på 200 grader.
- Häll över skinkspad, buljong eller vatten.
- Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och rör om någon gång.
- Brunkål gryta: Häll på skinkspad, buljong eller vatten och koka brunkålen på låg värme under lock i en timme. Rör då och då.
- Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
- Brunkålen är klar att serveras.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal