Brunkål

Introduktion och förberedelse

Brunkål är vitkål med sirap stekt i ugnen eller i gryta. En klassisk rätt till jul i Skåne och södra Sverige.  

Brunkålen kan lagas på olika vis. Enklast är att först koka kålen men gott är även att bryna kålen i smör innan den tillagas längre tid i ugn eller gryta. 

Varianter

  • Har du skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka så ger det extra smak till kålen. Annars går det fint med grönsaksbuljong eller vatten och en grönsaksbuljongtärning. Eller enbart vatten. 
  • För att få lite mörkare färg på kålen så tillsatte jag 1 msk kinesisk soja men det är valfritt.  
  • Ytterligare en variant är att tillaga brunkålen med sidfläsk. Då kan du skiva upp fläsket och servera på brunkålen.
  • Kålen kan smaksättas vidare med 2 lagerblad.
  • Istället för mald vitpeppar kan man ta 3 vitpepparkor samt 3 svartpepparkorn.
  • Det blir också gott att tillaga annan kål på samma vis - förslagsvis spetskål, rödkål eller savojkål

Tips

Brunkålen kan lagas i god tid och frysas in. Värm till servering. Späd gärna med lite skinkspad. 

Överbliven brunkål

Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.

10 portioner brunkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg vintervitkål, ca 1250 gram strimlad vitkål
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 75 gram smör
  • 5 dl skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten

Tillagning

  1. Ta bort de två yttersta bladen. Dela kålen i klyftor. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller för hand med kniv i ca 1/2 cm breda bitar.
  3. MED KOKT KÅL: Koka upp den hackade kålen i vatten samt koka mjuk i 10 minuter. Häll av. Lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen på spisen. Salta, peppra och ringla över sirap samt soja (valfritt) samt blanda runt.
  4. MED BRYNT KÅL: Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap samt soja (valfritt) under stekningen.
  5. BRUNKÅL I UGN: Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Tillsätt skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten till kålen.
  7. Stek brunkålen i ugnen i 1 - 1,5 timmar. När kålen fått färg på ytan tar du ut den och vänder runt. Upprepa efter hand som kålen får färg på ytan.
  8. BRUNKÅL I GRYTA: Häll på skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten. Koka brunkålen på låg värme under lock i 1 - 1,5 timmar. Vänd runt då och då.
  9. Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
  10. Servera brunkålen varm.
E-mail
Medel: 3.2 (32 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-06

Tillbehör och liknande recept:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...