Brunkål

Brunkål är vitkål med sirap stekt i ugnen eller i gryta. En klassisk rätt till jul i Skåne och södra Sverige.

Brunkålen kan lagas på olika vis. Enklast är att först koka kålen men gott är även att bryna kålen i smör innan den tillagas längre tid i ugn eller gryta.

10 portioner brunkål

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 1,5 kg vintervitkål, ca 1250 gram strimlad vitkål
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 msk kinesisk soja
  • 0,75 dl ljus sirap
  • 75 gram smör
  • 5 dl skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten

Tillagning

  1. Ta bort det yttersta bladet. Dela kålen i klyftor. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller för hand med kniv i ca 1/2 cm breda bitar.
  3. MED KOKT KÅL: Koka upp den hackade kålen i vatten samt koka mjuk i 10 minuter. Häll av. Lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen på spisen. Salta, peppra och ringla över sirap samt soja (valfritt) samt blanda runt.
  4. MED BRYNT KÅL: Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap samt soja (valfritt) under stekningen.
  5. BRUNKÅL I UGN: Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Tillsätt skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten till kålen.
  7. Stek brunkålen i ugnen i 1 - 1,5 timmar. När kålen fått färg på ytan tar du ut den och vänder runt. Upprepa efter hand som kålen får färg på ytan.
  8. BRUNKÅL I GRYTA: Häll på skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten. Koka brunkålen på låg värme under lock i 1 - 1,5 timmar. Vänd runt då och då.
  9. Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
  10. Servera brunkålen varm.
Strimla vitkålen och lägg i en kastrull.
Strimla vitkålen och lägg i en kastrull.
Koka vitkålen i 10 minuter.
Koka vitkålen i 10 minuter.
Sprid ut vitkålen i en långpanna och tillsätt soja (valfritt), salt, peppar samt sirap.
Sprid ut vitkålen i en långpanna och tillsätt soja (valfritt), salt, peppar samt sirap.
Klicka över smör samt häll över grönsaksbuljong eller skinkspad.
Klicka över smör samt häll över grönsaksbuljong eller skinkspad.
Tillaga kålen i en timme på 200 grader. Ta ut och vänd runt några gånger.
Tillaga kålen i en timme på 200 grader. Ta ut och vänd runt några gånger.
Smaka av med salt, peppar och sirap samt servera kålen varm.
Smaka av med salt, peppar och sirap samt servera kålen varm.

Varianter

  • Har du skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka så ger det extra smak till kålen. Annars går det fint med grönsaksbuljong eller vatten och en grönsaksbuljongtärning. Eller enbart vatten.
  • För att få lite mörkare färg på kålen så tillsatte jag 1 msk kinesisk soja men det är valfritt. Man kan även ta något krm koloritsoja.
  • Ytterligare en variant är att tillaga brunkålen med sidfläsk. Då kan du skiva upp fläsket och servera på brunkålen.
  • Kålen kan smaksättas med 2 lagerblad.
  • Någon msk ättika kan man också ha om man önskar det.
  • Istället för mald vitpeppar kan man ta 3 vitpepparkor samt 3 svartpepparkorn.
  • Det blir också gott att tillaga annan kål på samma vis - förslagsvis spetskål, rödkål eller savojkål.

Tips

Brunkålen kan lagas i god tid och frysas in. Värm till servering. Späd gärna med lite skinkspad.

Överbliven brunkål

Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.

E-mail
Medel: 3.2 (33 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-12-12

Tillbehör och liknande:

Alla recept du behöver till julbordet

Varje år ställs många inför samma dilemma - julmaten mot tiden. Ett förslag på julbord med några...