Brunkål

Introduktion och förberedelse

Brunkål är vitkål med sirap som är ugnsstekt eller kokt i gryta. En klassisk rätt på julbordet. Du kan laga brunkålen med en bit rimmat sidfläsk och/eller skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka då detta ger god smak.
Istället för sirap kan du ta 1 dl socker som du smälter i botten på en stekgryta och sedan tillsätter smöret och strimlad vitkål.

Vill du inte ha så söt brunkål så minska på sirapen eller sockret till hälften. Brunkålen kan frysas. Kokar du brunkålen med fläsk så kan du skiva upp det och servera på brunkålen. Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.

10 portioner brunkål

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 1,2 kg vitkålshuvud
  • 100 gram smör
  • 1 dl sirap
  • 2 tsk salt
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 5 dl skinkspad eller grönsaksbuljong (valfritt) eller vatten
  • 300 gram rimmat sidfläsk (valfritt)

Tillagning

  1. Ta bort de två yttersta bladen. Dela vitkålshuvudet i fjärdedelar. Skär bort den grova stammen.
  2. Strimla vitkålen i en matberedare eller med kniv i ca 1 cm breda bitar.
  3. Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna och lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap under stekningen.
  4. Brunkål i ugnen: Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Häll över skinkspad, buljong eller vatten. Lägg ev. på sidfläsket.
  6. Stek brunkålen i ugnen i en timme. Ta ut och rör om någon gång.
  7. Brunkål gryta: Häll på skinkspad, buljong eller vatten och koka brunkålen på låg värme under lock i en timme. Lägg i sidfläsket om du önskar ha det med. Rör då och då.
  8. Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
  9. Brunkålen är klar att serveras.
E-mail
Medel: 2.7 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer