Brunkål
Brunkål är vitkål med sirap stekt i ugnen eller i gryta. En klassisk rätt till jul i Skåne och södra Sverige.
Brunkålen kan lagas på olika vis. Enklast är att först koka kålen men gott är även att bryna kålen i smör innan den tillagas längre tid i ugn eller gryta.
Tillagning
- Ta bort det yttersta bladet. Dela kålen i klyftor. Skär bort den grova stammen.
- Strimla vitkålen i en matberedare eller för hand med kniv i ca 1/2 cm breda bitar.
- MED KOKT KÅL: Koka upp den hackade kålen i vatten samt koka mjuk i 10 minuter. Häll av. Lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen på spisen. Salta, peppra och ringla över sirap samt soja (valfritt) samt blanda runt.
- MED BRYNT KÅL: Bryn lite kål i taget i smör i en stekpanna. Lägg över i en ugnsform om du ska steka i ugnen eller stor stekgryta om du ska koka brunkålen. Salta, peppra och ringla över sirap samt soja (valfritt) under stekningen.
- BRUNKÅL I UGN: Sätt ugnen på 200 grader.
- Tillsätt skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten till kålen.
- Stek brunkålen i ugnen i 1 - 1,5 timmar. När kålen fått färg på ytan tar du ut den och vänder runt. Upprepa efter hand som kålen får färg på ytan.
- BRUNKÅL I GRYTA: Häll på skinkspad, grönsaksbuljong, vatten och en grönsaksbuljongtärning eller enbart vatten. Koka brunkålen på låg värme under lock i 1 - 1,5 timmar. Vänd runt då och då.
- Smaka av brunkålen med salt, peppar och sirap innan servering.
- Servera brunkålen varm.
Varianter
- Har du skinkspad från kokt eller ugnsstekt skinka så ger det extra smak till kålen. Annars går det fint med grönsaksbuljong eller vatten och en grönsaksbuljongtärning. Eller enbart vatten.
- För att få lite mörkare färg på kålen så tillsatte jag 1 msk kinesisk soja men det är valfritt. Man kan även ta något krm koloritsoja.
- Ytterligare en variant är att tillaga brunkålen med sidfläsk. Då kan du skiva upp fläsket och servera på brunkålen.
- Kålen kan smaksättas med 2 lagerblad.
- Någon msk ättika kan man också ha om man önskar det.
- Istället för mald vitpeppar kan man ta 3 vitpepparkor samt 3 svartpepparkorn.
- Det blir också gott att tillaga annan kål på samma vis - förslagsvis spetskål, rödkål eller savojkål.
Tips
Brunkålen kan lagas i god tid och frysas in. Värm till servering. Späd gärna med lite skinkspad.
Överbliven brunkål
Överbliven brunkål kan du använda till kålpudding eller bara steka färsbiffar i en panna och ösa över brunkål och grädde till sås samt servera med kokt potatis, gelé eller lingon och inlagd gurka.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal