Saftsås

Introduktion och förberedelse för tillagning

Saftsås till Ris à la Malta, risgrynsgröt eller desserter som ostkaka med mera. Saftsås gör du genom att reda vanlig saft med potatismjöl.

Blir saftsåsen för tjock så spär du med mer saft. För tunn så vispar du i mer potatismjöl upplöst i lite kall saft. Vill ha en svagare saftsoppa så tar du mer vatten i förhållande till saft.

Du kan ta valfri köpt eller hemgjord saft. De jag tycker passar bäst är blandsaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller körsbärssaft.

Riktigt lyxigt blir det att att garnera med färska bär. Vidare kan man toppa med sylt som hallonsylt, jordgubbssylt eller hjortronsylt.

3 dl saftsås, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl blandsaft, jordgubbssaft, körsbärssaft eller hallonsaft
  • 2 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar.
  2. Ta av från värmen och servera saftsåsen varm eller kall. Den ska inte koka då blir såsen tunn igen.
E-mail
Medel: 3.1 (37 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.