Saftsås
Saftsås till Ris à la Malta, risgrynsgröt eller desserter som ostkaka med mera.
Gör egen saftsås till Ris à la Maltan i år. Jag tog hemgjord körsbärssaft men du kan ta valfri saft och koka ihop med lite vatten och potatismjöl - svårare är det inte.
Receptet kan halveras till 4. Då får du ca 3-4 dl saftsås.
Tillagning
- Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar.
- Ta av från värmen och servera saftsåsen varm eller kall. Den ska inte koka då blir såsen tunn igen.
Med köpt eller hemgjord saft
Du kan ta valfri köpt eller hemgjord saft. De jag tycker passar bäst är blandsaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller körsbärssaft.
Justera tjockleken
Blir saftsåsen för tjock så spär du med mer saft och vatten. Är saftsåsen för tunn så får du reda den litet till genom att vispa i mer potatismjöl upplöst i lite kallt vatten.
Justera smaken
Smaken på såsen kan du justera med någon halv dl saft så du får den så söt du vill ha den. En del köpt saft är rätt söt och hemgjord saft är lite mindre söt.
Varianter
- Saftsoppa kan man också servera som saftsås - det är nästan samma sak fast saftsoppan är mer utspädd och passar då om man ska laga till många på ett stort julbord.
- En mer smakrik sås är att ha halloncoulis - hallonsås på färska eller frysta hallon - istället för saftsås.
- Riktigt lyxigt blir det att att garnera med färska bär vid servering. Förslag är rensade delade färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär i en skål vid sidan.
- Eller rör i frysta tinade grovhackade bär i saftsåsen innan servering och låt koka upp. Du kan ta jordgubbar, hallon, körsbär, blåbär eller andra bär.
- Gott i är även granatäpplekärnor - rör i innan servering.
- Man kan även värma och späda ut marmelad och/eller gelé av blåbär, hallon, körsbär, björnbär, jordubbar och liknande så det blir som en saftsås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal