Saftsås

Saftsås till Ris à la Malta, risgrynsgröt, ostkaka med mera. Saftsås gör du genom att reda vanlig saft med potatismjöl.

Blir saftsåsen för tjock så spär du med mer saft. För tunn så vispar du i mer potatismjöl upplöst i lite kall saft.

Istället för blandsaft kan du ta jordgubbsaft eller hallonsaft.

Ett annat alternativ till saftsås är att servera sylt till Ris ala Maltan som körsbärssylt, jordgubbssylt, hallonsylt eller hjortonsylt.

3 dl saftsås, ca 4 portioner

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl blandsaft, eller jordgubbssaft eller hallonsaft
  • 2 dl vatten
  • 1 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar.
  2. Ta av från värmen och servera saftsåsen varm eller kall. Den ska inte koka då blir såsen tunn igen.
E-mail
Medel: 3.3 (27 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-01

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept