Saftsås

Saftsås till Ris à la Malta, risgrynsgröt eller desserter som ostkaka med mera.

Gör egen saftsås till Ris à la Maltan i år. Jag tog hemgjord körsbärssaft men du kan ta valfri saft och koka ihop med lite vatten och potatismjöl - svårare är det inte.

Receptet kan halveras till 4. Då får du ca 3-4 dl saftsås.

8 portioner, 7 till 8 dl saftsås

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 4 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 3-4 dl blandsaft, jordgubbssaft, körsbärssaft eller hallonsaft
  • 4 dl vatten
  • 1,5 msk potatismjöl

Tillagning

  1. Blanda saft, vatten och potatismjöl kallt i en kastrull och värm under omrörning tills såsen tjocknar.
  2. Ta av från värmen och servera saftsåsen varm eller kall. Den ska inte koka då blir såsen tunn igen.
Saftsås
Saftsås kan du göra av valfri saft som du reder och kokar upp med lite potatismjöl så den tjocknar till. Kan serveras varm eller kall.
Hemlagad saftsås i kastrull
Saftsås är lätt att koka själv med saft, vatten och potatismjöl. Du kan ta hemgjord eller köpt saft. Gott är hallonsaft, jordgubbssaft, blandsaft eller körsbärssaft. Du kan justera smaken med saft efter tycke.

Med köpt eller hemgjord saft

Du kan ta valfri köpt eller hemgjord saft. De jag tycker passar bäst är blandsaft, jordgubbssaft, hallonsaft eller körsbärssaft.

Justera tjockleken

Blir saftsåsen för tjock så spär du med mer saft och vatten. Är saftsåsen för tunn så får du reda den litet till genom att vispa i mer potatismjöl upplöst i lite kallt vatten.

Justera smaken

Smaken på såsen kan du justera med någon halv dl saft så du får den så söt du vill ha den. En del köpt saft är rätt söt och hemgjord saft är lite mindre söt.

Varianter

  • Saftsoppa kan man också servera som saftsås - det är nästan samma sak fast saftsoppan är mer utspädd och passar då om man ska laga till många på ett stort julbord.
  • En mer smakrik sås är att ha halloncoulis - hallonsås på färska eller frysta hallon - istället för saftsås.
  • Riktigt lyxigt blir det att att garnera med färska bär vid servering. Förslag är rensade delade färska jordgubbar, hallon och/eller blåbär i en skål vid sidan.
  • Eller rör i frysta tinade grovhackade bär i saftsåsen innan servering och låt koka upp. Du kan ta jordgubbar, hallon, körsbär, blåbär eller andra bär.
  • Gott i är även granatäpplekärnor - rör i innan servering.
  • Man kan även värma och späda ut marmelad och/eller gelé av blåbär, hallon, körsbär, björnbär, jordubbar och liknande så det blir som en saftsås.

Saftsås serverad till jul med Ris ala Malta
Saftsås serverad till jul med Ris à la Malta.

E-mail
Medel: 3.3 (97 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 88 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-22

Tillbehör och liknande: