Inlagda rödbetor

Hemgjorda inlagda rödbetor. Nyttigt, gott och billigt. Att lägga in rödbetor är inte svårt - du kokar betorna, skalar dem, skivar och häller på en söt och syrlig lag av vatten, socker och ättika.

Hållbarhet

De inlagda rödbetorna håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Gör mer 1-2-3 lag om den inte täcker betorna. Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen. Har du i pepparrot, ingefära eller vitlök så ger det extra hållbarhet också.

Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej.

Varianter

Du kan också lägga in gulbetor eller polkabetor eller blanda efter eget tycke och tillgång.

Smaksättningar

  • Pepparrot - varva rödbetorna med 40 gram färsk skalad och grovt skuren pepparot i bitar.
  • Vitlök - varva rödbetorna med tre skalade och grovt delade bitar vitlök.
  • Ingefära - varva rödbetorna med 40 gram skalad och grovt skivad färsk ingefära.
  • Fler förslag är några kryddnejlikor, en bit kanelstång, kryddpeppar, fänkålsfrön, svartpeppar, liten bit stjärnanis, strimlad röd chili med mera.

ca 2 liter inlagda rödbetor, 2-4 glasburkar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg rödbetor
  • 2 tsk salt
  • 4 dl ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
  • 6 dl socker
  • 12 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
  • 1 tsk hel vitpeppar

Tillagning

  1. Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
  3. Koka små rödbetor i ca 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka om de är mjuka.
  4. Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter.
  5. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna. Ev. med diskhandskar om du inte vill färga ner händerna.
  6. Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela.
  7. Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och vitpeppar.
  8. Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen.
  9. Större rödbetor skivar du och lägger i glasburkarna (eller plastburkar).
  10. Skala ingefära, vitlök eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar. Varva med rödbetorna - lägg minst en bit i toppen av varje burk.
  11. Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten.
  12. Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock.
  13. Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren.
  14. Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna. Minst 12 timmar iaf.
  15. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
E-mail
Medel: 4.4 (51 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept