Inlagda rödbetor

Hemgjorda inlagda rödbetor. Du kan också ta gulbetor eller polkabetor. Nyttig, gott och billigt. Att lägga in grönsaker är inte svårt - du kokar betorna, skalar dem, skivar och häller på en söt och syrlig lag av vatten, socker och ättika.

Inlagda rödbetor håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Som lag att lägga in färre eller fler rödbetor kan du använda inläggningslag sk 1-2-3 lag - dvs. 1 del ättika (24%), 2 delar socker och 3 delar vatten. Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
Gör mer 1-2-3 lag om den inte täcker betorna. Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej. 

Smaksättning är valfritt. Skivor av färsk skalad ingefära, några kryddnejlikor eller färsk små bitar pepparrot är vanligt. Andra omtyckta varianter är med en bit kanelstång, kryddpeppar, fänkålsfrön, svartpeppar, liten bit stjärnanis, chili med mera. 

ca 2 liter inlagda rödbetor, 2-4 glasburkar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 1,2 kg rödbetor
  • 2 tsk salt
  • 4 dl ättiksprit, 12% eller 1 1/4 dl ättiksyra (24%)
  • 6 dl socker
  • 12 dl vatten eller silat kokspad från rödbetorna
  • 1 tsk hel vitpeppar
  • 40 gram färsk ingefära eller pepparrot (valfritt)

Tillagning

  1. Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt.
  2. Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
  3. Koka små rödbetor i ca 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka om de är mjuka.
  4. Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter.
  5. Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna. Ev. med diskhandskar om du inte vill färga ner händerna.
  6. Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela.
  7. Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och vitpeppar.
  8. Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen.
  9. Större rödbetor skivar du och lägger i glasburkarna (eller plastburkar).
  10. Skala ingefära eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar. Varva med rödbetorna - lägg minst en bit i toppen av varje burk.
  11. Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten.
  12. Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock.
  13. Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren.
  14. Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna. Minst 12 timmar iaf.
  15. Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
E-mail
Medel: 4.6 (30 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer