Inlagda rödbetor
Hemgjorda inlagda rödbetor. Nyttigt, gott och billigt. Att lägga in rödbetor är inte svårt - du kokar betorna, skalar dem, skivar och häller på en söt och syrlig lag av vatten, socker och ättika.
Tillagning
- Skär av blast (låt rotfästet vara kvar) och skölj betorna. Sortera stora och små för sig om de skiljer sig mycket åt.
- Lägg dem i en kastrull och täck med vatten. Salta.
- Koka små rödbetor i ca 20 minuter. Större kokas längre upp mot 40 minuter. Testa med provsticka om de är mjuka.
- Häll av spadet och spara det ev. till inläggningen genom att sila det genom ett kaffefilter.
- Skölj rödbetorna i kallt vatten och skala dem med händerna. Ev. med diskhandskar om du inte vill färga ner händerna.
- Skär stora rödbetor i skivor. Dela små rödbetor på halvor eller lägg in hela.
- Blanda och koka upp ättika, vatten (och/eller kokspad från rödbetor), socker och vitpeppar.
- Små rödbetor kokar du upp med lagen så de är riktigt varma och sedan lägger du dem hela i burkarna och häller över lagen.
- Större rödbetor skivar du och lägger i glasburkarna (eller plastburkar).
- Skala ingefära, vitlök eller pepparrot om du vill ha det i. Skär i grova bitar. Varva med rödbetorna - lägg minst en bit i toppen av varje burk.
- Fyll på med kokhet lag och rödbetor men lämna ca 2 cm upp till kanten.
- Sätt på lock när lagen är het. Låt svalna med lock.
- Förvara inlagda rödbetor svalt och mörkt ex. i kylens sval eller källaren.
- Vänta gärna något dygn innan du äter de inlagda rödbetorna. Minst 12 timmar iaf.
- Överbliven lag kan du slänga eller spara till annan inläggning.
Hållbarhet
- De inlagda rödbetorna håller sig månader om lagen täcker rödbetorna. Gör mer 1-2-3 lag om den inte täcker betorna.
- Öppnad burk rödbetor förvaras i kylen.
- Har du i pepparrot, ingefära eller vitlök så ger det extra hållbarhet också.
- Sterilisera burkar innan för extra hållbara betor. Har du dem i kylen och äter upp dem inom några veckor så behövs det ej.
Varianter
Du kan också lägga in gulbetor eller polkabetor eller blanda efter eget tycke och tillgång.
Smaksättningar
- Pepparrot - varva rödbetorna med 40 gram färsk skalad och grovt skuren pepparot i bitar.
- Vitlök - varva rödbetorna med tre skalade och grovt delade bitar vitlök.
- Ingefära - varva rödbetorna med 40 gram skalad och grovt skivad färsk ingefära.
- Fler förslag är några kryddnejlikor, en bit kanelstång, kryddpeppar, fänkålsfrön, svartpeppar, liten bit stjärnanis, strimlad röd chili med mera.
Uppskattat näringsvärde per portion: 23 kcal