Köttbullar med ingefära och Dijonsenap

Köttbullar med ingefära och Dijonsenap som ger god smak åt köttbullarna. Speciellt goda med blandfärs, nötfärs eller fläskfärs men kan göras av lammfärs eller viltfärs.

Passar till vardags men också till julbord eller till påsken.

10 portioner köttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1 kg blandfärs eller nötfärs
  • 2 ägg
  • 4 msk stark fransk senap (Dijon)
  • 3 msk riven färsk ingefära
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk vitpeppar
  • 2 tsk salt
  • 2 msk socker
  • 0,5 dl ströbröd
  • 2 dl grädde (eller mjölk)

Tillagning

  1. Hacka lök och fräs i smör några minuter.
  2. Skala och riv ingefära.
  3. Blanda färs med ägg, senap, kryddor och ströbröd. Vänd i grädde.
  4. Stek ett smakprov och smaka av med mer kryddor.
  5. Låt gärna köttbullesmeten vila i kylen 10 minuter.
  6. Rulla köttbullar. Oljar du händerna går det lättare. Lägg på ett oljat bleck.
  7. Stek några i taget i en panna, lägg upp på bleck och stek sedan alla färdiga i ugnen på 175 grader i cirka 10 minuter.
  8. Låt svalna och frys in till julafton eller ät direkt.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer