Risgrynsgröt

Risgrynsgröt eller julgröt med grötris. Hur du kokar din egen risgrynsgröt och julgröt. Gröten är god med kall mjölk, kanel och socker eller saftsås, sylt eller körsbärssoppa.

Gröten kokas med mjölk och rundkorningt grötris - inget annat ris. Jag tog själv fel en gång och kokade julgröt på thairis - var inte så poppis...

Man kan ha en hel bit kanel i om man vill. Vidare ha i mandel till julgröten. Koka då med mandeln med skal, ta upp den efter ett tag och skala den. Tillsätt den sedan igen innan servering.

Gröten kan kokas i god tid - kvällen innan exempelvis - och värmas samt håller några dagar i kylen.

Varianter och rester:

  • Du kan koka vegan risgrynsgröt med vegetabilisk mjölk. Istället för vanlig mjölk kan man koka gröten och servera den med havremjölk eller mandelmjölk samt byta smör mot margarin för en vegan julgröt.
  • Laga en dessert med resterna på gröten - gott är vanlig risgrynspudding eller risgrynspudding med saffran eller saffranspannkaka.
  • Av risgrynsgröt kan du laga Ris ala Malta med saftsås. Då blandar du gröten med vispad grädde. Då kan man också ha tärnad färsk apelsin i om man gillar det.

Portionsberäkning risgrynsgröt:

Så här mycket grötris, vatten, salt, vatten och smör behöver du till gröten:

Portioner Grötris Salt Vatten Smör Mjölk
4 1,5 dl 1/2 tsk 3 dl 1 msk 6-7 dl
5 2 dl 1/2 tsk 4 dl 1 1/2 msk 7-8 dl
6 2,5 dl 3/4 tsk 5 dl 2 msk 8-10 dl
10 4 dl 1 1/4 tsk 8 dl 3 msk 13-15 dl

    6 portioner gröt

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 50 min
    • Klart på: 1 tim

    Ingredienser

    • 2,5 dl grötris
    • 5 dl vatten
    • 3/4 tsk salt
    • 2 msk smör
    • 8-10 dl mjölk, standard 3%
    • 1 bit hel kanelstång
    • 1 mandel till julgröt

    Tillagning

    1. Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
    2. Skölj riset i ett durkslag.
    3. PÅ SPISEN: Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen. Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock under omrörning.
    4. Koka riset på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
    5. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
    6. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme samt rör om så att inte gröten bränns. Häll på resten av mjölken och koka upp under omrörning.
    7. Låt risgrynsgröten koka klart på spisen (eller i ugnen) lägsta värme under lock i ca 40 minuter. Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.
    8. I MIKRON: Använd en stor bunke som tål mikro. Koka upp på full värme och ta ut och rör då och då. Akta så det inte kokar över.
    9. Koka på låg effekt i tio minuter. Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock.
    10. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
    11. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme. Häll på resten av mjölken och koka upp. Ta ut och med några minuters mellanrum.
    12. Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 40 minuter. Ta ut och rör var tionde minut.
    13. PÅ SPIS OCH I UGN: Sätt ugnen på 120 grader.
    14. Koka gröten på spisen enligt ovan. Använd gärna en gryta som tål ugn. Sätt sedan in den ugnsfasta grytan i ugnen eller för över gröten i en ugnsfast form och täck med folie. Låt risgrynsgröten laga klart i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden. Tillsätt mandeln innan servering.
    15. SERVERING: Tillsätt mandeln innan servering. Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås eller ställ att svalna till ex. ris à la Malta.
    E-mail
    Medel: 4.4 (7 röster)

    Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

    Författare:

    Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

    Smörgåstårtans dag

    Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

    Läs mer

    Recept

    Laga en värmande höstgryta.

    Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

    Läs mer