Risgrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Risgrynsgröt eller julgröt med grötris. Hur du kokar din egen risgrynsgröt och julgröt.

Serveringsförslag

  • Kall mjölk, kanel och socker.
  • Saftsås, hallonsås, saftsoppa eller körsbärssoppa.
  • Rårörda bär som jordgubbar, körsbär eller hallon rörda med några msk socker. Då kan du ta frysta bär. Du kan även mixa dessa till en rå bärsås. Man kan även ha i några msk vatten för att späda lite. Smaka av med socker och eventuellt någon tsk citronsaft efter tycke.
  • Sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, körsbärssylt eller Drottningssylt passar också. Då kan man även ha kall mjölk till.
  • Annat som passar på gröt är pumpafrön, färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär, skivad banan, kiwi, hasselnötter, mandlar, vetepuffar, äpple stekt i tärningar med kanel, honung, lönnsirap, sirap med mera.

Använd grötris

Gröten kokas med mjölk och rundkorningt grötris - inget annat ris. Jag tog själv fel en gång och kokade julgröt på thairis - var inte så poppis...

Med eller utan kanel

Man kan ha en hel bit kanel i om man vill. Vidare ha i mandel till julgröten. Koka då med mandeln med skal, ta upp den efter ett tag och skala den. Tillsätt den sedan igen innan servering.

Kan lagas i god tid

Gröten kan kokas i god tid - kvällen innan exempelvis - och värmas samt håller några dagar i kylen.

Vegan risgrynsgröt

Du kan koka vegan risgrynsgröt med vegetabilisk mjölk. Istället för vanlig mjölk kokar du gröten och serverar den med havremjölk, sojamjölk eller mandelmjölk. Om du vill kan du skippa smör eller så tar du mjölkfritt margarin.

Rester av risgrynsgröt

Risgrynsgröt serverad till jul med socker, kanel och kall mjölk
Risgrynsgröten kan serveras som ovan med socker, kanel och kall mjölk eller med saftsås, saftsoppa, hallonsås, rårörda bär, mixade bär eller annan bärsås.

Portionsberäkning

Så här mycket grötris, vatten, salt, vatten och smör behöver du till gröten:

Portioner Grötris Salt Vatten Smör Mjölk
4 1,5 dl 1/2 tsk 3 dl 1 msk 6-7 dl
5 2 dl 1/2 tsk 4 dl 1 1/2 msk 7-8 dl
6 2,5 dl 3/4 tsk 5 dl 2 msk 8-10 dl
10 4 dl 1 1/4 tsk 8 dl 3 msk 13-15 dl

    6 portioner gröt

    • Förberedelse: 10 min
    • Tillagning: 50 min
    • Klart på: 1 tim

    Ingredienser

    • 2,5 dl grötris
    • 5 dl vatten
    • 3/4 tsk salt
    • 2 msk smör
    • 8-10 dl mjölk, standard 3%
    • 1 bit hel kanelstång
    • 1 mandel till julgröt

    Tillagning

    1. Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
    2. Skölj riset i ett durkslag.
    3. PÅ SPISEN: Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen. Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock under omrörning.
    4. Koka riset på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
    5. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
    6. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme samt rör om så att inte gröten bränns. Häll på resten av mjölken och koka upp under omrörning.
    7. Låt risgrynsgröten koka klart på spisen (eller i ugnen) lägsta värme under lock i ca 40 minuter. Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.
    8. I MIKRON: Använd en stor bunke som tål mikro. Koka upp på full värme och ta ut och rör då och då. Akta så det inte kokar över.
    9. Koka på låg effekt i tio minuter. Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
    10. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme. Häll på resten av mjölken och koka upp. Ta ut och med några minuters mellanrum.
    11. Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 40 minuter. Ta ut och rör var tionde minut.
    12. PÅ SPIS OCH I UGN: Sätt ugnen på 120 grader.
    13. Koka gröten på spisen enligt ovan. Använd gärna en gryta som tål ugn. Sätt sedan in den ugnsfasta grytan i ugnen eller för över gröten i en ugnsfast form och täck med folie. Låt risgrynsgröten laga klart i mitten av ugnen i ca 50 minuter. Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden. Tillsätt mandeln innan servering.
    14. SERVERING: Tillsätt mandeln innan servering. Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås eller ställ att svalna till ex. ris à la Malta.
    E-mail
    Medel: 4.4 (18 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-27