Risgrynsgröt

Risgrynsgröt eller julgröt med grötris. Koka din egen julgröt. Servera risgrynsgröt med mjölk, kanel och socker eller saftsås.
Satsen kan dubblas och du kan spara överbliven gröt i kylen. Kall risgrynsgröt kan du använda till efterrätter som ris à la Malta (blanda risgrynsgröt med vispad grädde och vaniljsocker).

5 portioner risgrynsgröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 50 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 2 dl grötris, rundkornigt ris
  • 4 dl vatten
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 7 dl mjölk
  • 1 kanelstång
  • 1 mandel (till julgröt)

Tillagning

  1. Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
  2. Skölj riset i ett durkslag.
  3. Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen.
  4. Välj en ugnsfast form med lock om du ska fortsätta koka risgrynsgröten i ugnen.
  5. Välj en stor skål med lock om du kokar i mikron. Har den inget lock kan du ta gladplast eller lägga över en tallrik.
  6. PÅ SPISEN: Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock under omrörning.
  7. Koka riset på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
  8. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
  9. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme samt rör om så att inte gröten bränns. Häll på resten av mjölken och koka upp under omrörning.
  10. Låt risgrynsgröten koka klart på spisen (eller i ugnen) lägsta värme under lock i ca 40 minuter. Rör då och då och kontrollera så den inte bränns.
  11. I MIKRON: Koka upp på full värme och ta ut och rör då och då. Akta så det inte kokar över.
  12. Koka på låg effekt i tio minuter. Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock.
  13. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
  14. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme. Häll på resten av mjölken och koka upp. Ta ut och med några minuters mellanrum.
  15. Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 40 minuter. Ta ut och rör var tionde minut.
  16. Tillsätt mandeln innan servering.
  17. I UGNEN: Sätt ugnen på 120 grader.
  18. Koka gröten som på spisen ovan men sätt sedan in den ugnsfasta grytan med lock i ugnen och låt risgrynsgröten koka klart i ca 50 minuter. Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden. Tillsätt mandeln innan servering.
  19. Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås eller ställ att svalna till ex. ris à la Malta.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer