Risgrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Risgrynsgröt eller julgröt med grötris. Hur du kokar din egen risgrynsgröt och julgröt.

Serveringsförslag

 • Kall mjölk, kanel och socker.
 • Saftsås, hallonsås, saftsoppa eller körsbärssoppa.
 • Rårörda bär som jordgubbar, körsbär eller hallon rörda med några msk socker. Då kan du ta frysta bär. Du kan även mixa dessa till en rå bärsås. Man kan även ha i några msk vatten för att späda lite. Smaka av med socker och eventuellt någon tsk citronsaft efter tycke.
 • Sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, körsbärssylt eller Drottningssylt passar också. Då kan man även ha kall mjölk till.
 • Annat som passar på gröt är pumpafrön, färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär, skivad banan, kiwi, hasselnötter, mandlar, vetepuffar, äpple stekt i tärningar med kanel, honung, lönnsirap, sirap med mera.

Använd grötris

Gröten kokas med mjölk och rundkorningt grötris - det går på långkornigt ris men vanligast är rundkornigt ris. Jag kokade en gång julgröt på thairis - var inte så poppis dock. Vidare ska du ej använda Pama minutris - följ isåfall koktiden på förpackningen.

Variant

Byt risgryn mot korngryn och koka korngrynsgröt på samma vis.

Med eller utan kanel

Man kan ha en hel bit kanel i om man vill. Vidare ha i mandel till julgröten. Koka då med mandeln med skal, ta upp den efter ett tag och skala den. Tillsätt den sedan igen innan servering.

Kan lagas i god tid

Gröten kan kokas i god tid - kvällen innan exempelvis - och värmas samt håller några dagar i kylen.

Vegan risgrynsgröt

Du kan koka vegan risgrynsgröt med vegetabilisk mjölk.

Rester av risgrynsgröt

Risgrynsgröt serverad till jul med socker, kanel och kall mjölk
Risgrynsgröten kan serveras som ovan med socker, kanel och kall mjölk eller med saftsås, saftsoppa, hallonsås, rårörda bär, mixade bär eller annan bärsås.

Portionsberäkning

Så här mycket grötris, vatten, salt, vatten och smör behöver du till gröten. Smaka av med mer salt på slutet om du tycker det behövs så gröten blir så salt du vill ha den.

4 portioner blir ca 1 liter risgrynsgröt; 6 portioner 1,5 liter gröt och 10 portioner ca 2,25 liter.

Portioner Grötris Salt Vatten Smör (valfritt) Mjölk
2 3/4 dl 0,75-1 krm 1,5 dl 0,5 msk 3-4 dl
4 1,5 dl 1-1,5 krm 3 dl 1 msk 6-7 dl
5 2 dl 1,5-2 krm 4 dl 1 1/2 msk 7-8 dl
6 2,5 dl 2-3 krm 5 dl 2 msk 8-10 dl
10 4 dl 3-5 krm 8 dl 3 msk 13-15 dl

  6 portioner risgrynsgröt, 1,5 liter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

  Ingredienser

  • 2,5 dl grötris
  • 5 dl vatten
  • 1,25 krm salt
  • 2 msk smör
  • 8-10 dl mjölk, standard 3%
  • 1 bit hel kanelstång
  • 1 mandel till julgröt

  Tillagning

  1. Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
  2. Skölj riset i ett durkslag.
  3. PÅ SPISEN: Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen. Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel i en kastrull med lock - rör då och då.
  4. Låt riset koka på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
  5. Ta eventuellt upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
  6. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme samt rör om så att inte gröten bränns. Häll på resten av mjölken och koka upp under omrörning.
  7. Koka på lägsta värme under lock i 30 minuter. Rör då och då och kontrollera så den inte bränns. Smaka gärna om gröten är klar - annars koka 5-10 minuter till. Tillagningstiden kan variera något beroende på märke av ris.
  8. I MIKRON: Använd en stor bunke som tål mikro. Koka upp på full värme och ta ut och rör då och då. Akta så det inte kokar över.
  9. Koka på låg effekt i tio minuter. Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
  10. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme. Häll på resten av mjölken och koka upp. Ta ut och med några minuters mellanrum.
  11. Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 30 minuter. Ta ut och rör var tionde minut.
  12. I UGNEN: Sätt ugnen på 100 grader. Välj en ugsfastgryta med lock och tjock botten. Koka upp salt, vatten, ris, kanelstång, smör och mandel - rör då och då. Låt koka på låg värme i 10 minuter. Tillsätt mjölk och koka upp. Rör ofta. Laga klart gröten i mitten av ugnen i 50 minuter. Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden. Tillsätt mandeln innan servering.
  13. AVSMAKNING: Smaka av gröten med salt så den är så salt du vill ha den.
  14. SERVERING: Tillsätt mandeln innan servering. Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås. Eller ställ att svalna till senare ex. om du vill laga Ris à la Malta på gröten
  E-mail
  Medel: 4.1 (70 röster)

  Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

  Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-09