Risgrynsgröt

Introduktion och förberedelse

Risgrynsgröt eller julgröt med grötris. Hur du kokar din egen risgrynsgröt och julgröt.

Serveringsförslag

 • Kall mjölk, kanel och socker.
 • Saftsås, hallonsås, saftsoppa eller körsbärssoppa.
 • Rårörda bär som jordgubbar, körsbär eller hallon rörda med några msk socker. Då kan du ta frysta bär. Du kan även mixa dessa till en rå bärsås. Man kan även ha i några msk vatten för att späda lite. Smaka av med socker och eventuellt någon tsk citronsaft efter tycke.
 • Sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, körsbärssylt eller Drottningssylt passar också. Då kan man även ha kall mjölk till.
 • Annat som passar på gröt är pumpafrön, färska bär som hallon, jordgubbar, blåbär, skivad banan, kiwi, hasselnötter, mandlar, vetepuffar, äpple stekt i tärningar med kanel, honung, lönnsirap, sirap med mera.

Använd grötris

Gröten kokas med mjölk och rundkorningt grötris. Jag kokade en gång julgröt på jasminris av misstag - var inte så populärt.

Variant

Byt risgryn mot korngryn och koka korngrynsgröt på samma vis.

Med eller utan kanel

Man kan ha en hel bit kanel i om man vill. Vidare ha i mandel till julgröten. Tips är då att koka med mandeln med skal, ta sedan upp den efter ett tag och skala den. Tillsätt den sedan igen innan servering. Eller lägg i en skalad mandel på slutet.

Kan lagas i god tid

Gröten kan kokas i god tid - kvällen innan exempelvis - och värmas. Gröten håller några dagar i kylen. Risgrynsgröt kan även frysas in.

Vegan risgrynsgröt

Du kan koka vegan risgrynsgröt med vegetabilisk mjölk.

Rester av risgröt

Risgrynsgröt serverad till jul med socker, kanel och kall mjölk
Risgrynsgröten kan serveras som ovan med socker, kanel och kall mjölk eller med saftsås, saftsoppa, hallonsås, rårörda bär, mixade bär eller annan bärsås.

Portionsberäkning

 • Det blir ca 220 gram gröt per portion. Vill du ha större portioner så dubblera gärna receptet.
 • 4 portioner blir ca 1 liter risgrynsgröt; 6 portioner 1,5 liter gröt och 10 portioner ca 2,25 liter.
Portioner Grötris Salt Vatten Smör (valfritt) Mjölk
2 3/4 dl 1 krm 1,5 dl 0,5 msk 3 dl
4 1,5 dl 2 krm 3 dl 1 msk 6 dl
5 2 dl 2,5 krm 4 dl 1 1/2 msk 7 dl
6 2,5 dl 3/4 tsk 5 dl 2 msk 8 dl
10 4 dl 1,5 tsk 8 dl 3 msk 14 dl

  6 portioner risgrynsgröt, 1,5 liter gröt

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

  Ingredienser

  • 2,5 dl grötris
  • 5 dl vatten
  • 3/4 tsk salt
  • 2 msk smör (valfritt)
  • 8 dl mjölk, standard 3%
  • 1/2 bit kanelstång
  • 1 mandel till julgröt

  Tillagning

  1. Du kan koka risgrynsgröt på spisen på låg värme, i mikron eller i ugnen.
  2. Skölj riset i ett durkslag.
  3. PÅ SPISEN: Välj en stor kastrull med tjock botten om du ska koka risgrynsgröten på spisen. Koka upp ris, vatten, salt, kanelstång och smör i en kastrull med lock. Lägg i mandel om du gör julgröt. Rör då och då.
  4. Låt riset koka på låg värme i 10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
  5. Ta eventuellt upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
  6. Tillsätt mjölken. Koka upp och rör ofta så det ej bränns i botten.
  7. Koka på låg värme under lock i 30-35 minuter. Rör då och då och kontrollera så den inte bränns. Smaka gärna om gröten är klar - annars koka 5-10 minuter till. Tillagningstiden kan variera något beroende på märke av ris. Blir gröten för tjock kan du späda med lite mer mjölk.
  8. I MIKRON: Använd en stor bunke som tål mikro. Koka upp ris, vatten, kanelstång, smör och mandel på full effekt. Ta ut och rör då och då. Ta hälften av saltet och spara resten att smaka av med på slutet. Akta så det inte kokar över.
  9. Koka på låg effekt i tio minuter. Gärna övertäckt - du kan ta gladplast över om bunken inte har något lock. Ta upp mandeln och skala den. Spara den till senare.
  10. Häll på hälften av mjölken, koka upp på full värme. Häll på resten av mjölken och koka upp. Ta ut och med några minuters mellanrum.
  11. Sätt gröten att koka på låg effekt (snäppet över upptining) i mikron ca 30 minuter. Ta ut och rör var tionde minut. Blir gröten för tjock kan du späda med lite mer mjölk.
  12. I UGNEN: Sätt ugnen på 100 grader. Välj en ugsfastgryta med lock och tjock botten. Koka upp ris, vatten, kanelstång, smör och mandel i en ugnsfast kastrull med lock. Rör då och då. Ta hälften av saltet och spara resten att smaka av med på slutet. Låt koka på låg värme i 10 minuter. Tillsätt mjölk och koka upp under omrörning. Ställ in gröten med lock i mitten av ugnen i 50 minuter. Rör om i risgrynsgröten efter halva tiden. Blir gröten för tjock kan du späda med lite mer mjölk.
  13. AVSMAKNING: Smaka av gröten med salt så den är så salt du vill ha den.
  14. SERVERING: Tillsätt mandeln innan servering. Servera risgrynsgröten varm med mjölk, socker och kanel eller saftsås. Eller ställ att svalna till senare - förslagsvis om du vill laga Ris à la Malta på gröten.
  E-mail
  Medel: 4.1 (75 röster)

  Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal

  Publicerat: , Uppdaterat: 2023-05-23